Guvernul se pregăteşte să înlăture discriminările în rândurile specialiştilor IT

Guvernul se pregăteşte să înlăture discriminările în rândurile specialiştilor IT

Este discriminatoriu să beneficiezi de reducerile de taxele din IT şi să poţi lucra în domeniul IT numai dacă ai diplomă de specialitate, susţine ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan (foto stânga). Ministerul său are susţinerea Guvernului pentru a schimba situaţia.

poza site

Există o taxă zero pentru programatori. Se caută un consens cu celelalte ministere implicate de lărgire a aplicabilităţii astfel încât nivelul de productivitate anuală de 10.000 de euro per programator să fie eliminat, iar această facilitate să beneficieze şi start-up-urile. Ne batem pentru pentru asta deoarece această taxă nu trebuie să fie discriminatorie. În acest moment, există o discriminare: doar cei care au diplomă universitară pot beneficia de această măsură. După părerea mea şi a mai multor specialişti diploma universitară nu îţi oferă garanţia că eşti programator. La fel cum faptul că nu o ai nu înseamnă că nu poţi fi programator”, a afirmat ministrul Marius Bostan în cadrul conferinţei „Agenda pentru România Digitală”, organizată ieri de Finmedia, cu sprijinul ANIS şi al ANSSI.

Dan Nechita (foto dreapta), consilier al prim-ministrului, a vorbit despre discriminarea din rândurile IT-iştilor din diferite sectoare de activitate.

Domnul ministru amintea de discriminarea celor cu diplomă universitară. Sunt perfect de acord. Există o discriminare şi între cei care sunt angajaţi în cadrul administraţiei ca specialişti IT şi cei din piaţă. Una dintre liniile pe care ne gândim să acţionăm este să eliminăm această discordanţă tocmai pentru a intări capacitatea administraţiei de a avea servicii electronice mai performante. Ne gândim la statutul IT-istului tradiţional în administraţie şi la felul cum putem să-l consolidăm”, a spus Dan Nechita.

Conferinţa „Agendă pentru România Digitală” a avut ca parteneri branduri de renume: eMAG, IBM România, ICI Bucureşti, Lenovo, Rodhe & Schwarz, Teamnet, certSign, Netsafe Solutions, Noerr, TotalSoft, Veritas Technologies şi Nescafe Dolce Gusto.

La conferinţa Finmedia, autorităţile au anunţat că au în vedere implementarea IT-ului în curicula şcolară. Rolanda Predescu, consilier la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, a mai anunţat că există strategii de educaţie şi formare profesională pentru perioada 2016-2012, pentru corelarea dintre formarea profesională şi cerinţele pieţii muncii. Aici, sunt două căi de acţiune: actualizarea curiculelor şi actualizarea standardelor pentru ocupaţii profesionale.

Sunt sub analiză între 2000-3000 de standarde de ocupaţii profesionale. Numărul mare de universităţi şi de facultăţi specializate în zona IT dau garanţia că această corelare va funcţiona foarte bine”, a afirmat Rolanda Predescu.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0