În primele luni din 2013, interesul pentru SIF-uri, la cote ridicate

piatadecapital

În primele luni din 2013, Societăţile de Investiţii Financiare au consemnat evoluţii bursiere în linie cu cele din anii anteriori. Investitorii şi-au manifestat din nou interesul pentru aceste companii lichide, vizând, îndeosebi, termenul scurt (în contextul aşteptărilor cu privire la politica de dividende pentru exerciţiul financiar 2012).

Cu toate acestea, atrag atenţia că interesul investitorilor pentru aceste companii a fost mai redus în primele luni din acest an comparativ cu perioada similară din anii anteriori, deşi climatul din pieţele financiare a fost unul favorabil (indicii bursieri din Statele Unite se situează la maxime istorice). Acest interes mai redus a fost determinat, după părerea mea, de o serie de factori, printre care subliniez: menţinerea unei percepţii ridicate cu privire la riscul expunerii pe piaţa internă de capital; aşteptarea rezultatelor alegerilor pentru stabilirea componenţei organismelor de conducere la aceste companii; conştientizarea de către investitori a trade-off-ului între nivelul ridicat al dividendelor pe termen scurt şi sustenabilitatea rezultatelor financiare din perspectiva termenului mediu şi lung.

Astfel, după primele 3 luni din 2013, majoritatea SIF-urilor au consemnat creşteri bursiere (raportat la cotaţiile de închidere din finalul lui 2012), cu excepţia SIF3 (declin de 1,2%, la 0,703 RON), remarcându-se SIF4 cu un avans de 14,5%, până la 0,882 RON. Cu toate acestea, performanţa bursieră a Societăţilor de Investiţii Financiare din primele 3 luni ale anului 2013 a fost inferioară celei din perioada similară a anului 2012 (când SIF-urile au consemnat ritmuri de apreciere raportat la final de 2011, de la 18% în cazul SIF1 până la 32% în cazul SIF5).

Declanşarea crizei din Cipru s-a resimţit pe piaţa internă de capital, care s-a decorelat de mersul pieţelor mondiale. Astfel, am asistat încă din a doua jumătate a lunii martie la iniţierea unei tendinţe bursiere descendente pentru Societăţile de Investiţii Financiare. Comparativ cu finalul lunii februarie, în martie, acţiunile SIF1 şi SIF3 au scăzut cu 4%, în timp ce titlurile SIF2, SIF4 şi SIF5 au închis în stagnare. Tendinţa descendentă a continuat şi în aprilie, fapt care a determinat o revenire a cotaţiilor SIF-urilor sub nivelurile de la începutul anului (chiar înainte de trecerea datei cu privire la dividende), deşi Valoarea Unitară a activului net a consemnat creşteri generalizate în primele luni ale anului.

VUAN-ul a înregistrat creşteri importante în primele 3 luni ale anului, evoluţie determinată, în principal, de aprecierea companiilor listate. VUAN la SIF1 a crescut cu 7,3% ytd în trimestrul I, la 2,576 RON, în timp ce VUAN la SIF5 s-a majorat cu 9,9% ytd, la 2,671 RON. Creşteri mai importante ale VUAN (ytd) au prezentat SIF3 (10,8%, la 1,157 RON), SIF4 (11,1%, la 1,465 RON) şi SIF2 (14,1%, la 2,396 RON).

În primul trimestru, Societăţile de Investiţii Financiare au consemnat rezultate financiare mixte (comparativ cu perioada similară din 2012), remarcându-se SIF4 cu un profit net de 21,5 milioane RON, în creştere cu 398% an/an şi SIF Oltenia, cu un rezultat net de 30,9 milioane RON, în urcare cu 80% an/an. Pe de altă parte, profitul SIF Transilvania s-a diminuat cu 92% an/an, la 5,2 milioane RON, în timp ce SIF Banat Crişana a înregistrat un profit de 13,8 milioane RON, în scădere cu 29% an/an. SIF Moldova a raportat un rezultat net de 20,1 milioane RON, în diminuare cu 23% an/an. Atrag însă atenţia cu privire la faptul că rezultatele trimestriale ale acestor companii sunt puternic influenţate de deciziile investiţionale (cumpărare, vânzare de acţiuni).

Pe de altă parte, subliniez faptul că pentru acest an, societăţile de investiţii financiare şi-au bugetat rezultate mai slabe comparativ cu cele din 2012 (în scădere medie cu aproximativ 30% an/an), ceea ce poate exprima o creştere a atenţiei cu privire la strategia de dezvoltare pe termen mediu şi lung. Cu alte cuvinte, se poate spune că se acordă o prioritate mai ridicată sustenabilităţii rezultatelor pe termen mediu şi lung.

În prezent, Societăţile de Investiţii Financiare se menţin subevaluate din punct de vedere al analizei fundamentale (spre exemplu, se tranzacţionează cu un discount important comparativ cu Valoarea Unitară a activului net).

Cu toate acestea, concretizarea potenţialului de creştere bursieră pentru SIF-uri se menţine condiţionată de evoluţia climatului macro-financiar din economia mondială, de evoluţia percepţiei cu privire la riscul investiţiilor pe piaţa internă de capital şi, nu în ultimul rând, de performanţa financiară a acestor companii din perspectiva termenului mediu şi lung.

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0