Inflaţia urcă în cel mai alert ritm al ultimilor doi ani în UK

Inflaţia urcă în cel mai alert ritm al ultimilor doi ani în UK

Inflaţia în Marea Britanie a accelerat mai mult decât prognozaseră economiştii pentru luna noiembrie, stimulată de preţul articolelor de îmbrăcăminte şi benzinei, scrie bloomberg.com.

Saltul la 1,2% de la 0,9% în octombrie relevă faptul că preţurile de consum cresc în cel mai rapid ritm din octombrie 2014, notează jurnaliştii străini. Economiştii se aşteptau la o creştere la 1,1%.

Ultimele date ale Biroului Naţional de Statistică scot în evidenţă acumularea presiunilor inflaţioniste din cauza declinului lirei sterline cauzat de Brexit şi de creşterea costurilor la petrol.

Preţurile de import din Marea Britanie au crescut cu aproape 15% în luna noiembrie, cea mai mare majorare anuală în ultimii cinci ani.

Schimbarea rapidă a perspectivelor privind preţurile în ultimele luni a forţat Banca Angliei să îşi schimba poziţia după reducerea ratelor dobânzilor din luna august, în urma votului Brexit, punctează bloomberg.com. Economiştii prognozează că Banca Centrală va menţine, joi, dobânda-cheie la un minim record de 0,25% la decizia sa finală pe anul 2016.

„Ne aşteptăm ca inflaţia preţurilor de consum să aibă o tendinţă semnificativ mai mare în lunile următoare (…)”, a declarat Howard Archer, economist IHS Markit, Londra.

După anunţarea datelor privind inflaţia, lira sterlină a crescut în faţa dolarului american cu 0,2%, la ora 10.05, ora Londrei, până la 1.2707 dolari.

Date separate au arătat că preţurile la poarta fabricii au avut o creştere anuală de 2,3% în luna noiembrie, cea mai mare din aprilie 2012. Preţurile de intrare au crescut la 12,9% de la an la an, iar costurile de import la 14,6%.

Inflaţia de bază, care exclude preţurile la alimente şi energie- a crescut la 1,4% în noiembrie, de la 1,2% în octombrie, potrivit datelor oficiale. Economiştii se aşteptau, şi aici, la o majorare la 1,3%, mai notează bloomberg.com.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0