Mişcări ciclice de preţuri pe plan mondial

macro2Conform unui raport realizat de către cei de la XTB România, anul acesta vom putea avea dovada ciclicităţii preţurilor la unele produse alimentare. Conform lucrării, culturile de porumb din România au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile în proporie de 60% anul trecut, ajungând la circa 4,7 milioane de tone, faă de cele 11,7 milioane de tone în anul 2011. În aceste condiii, agricultorii ar putea să se orienteze mai degrabă către a planta mai mult grâu, acesta fiind afectat in proporie mai mică.

Seceta la nivel mondial din anul 2012 a împins preul porumbului la maxime istorice, un buel (echivalentul, în medie, a 24 de kilograme) putând fi cumpărat cu 8,4 dolari în prima jumătate a lunii august. Totui, aceste valori înalte nu au putut fi meninute pentru mult timp. Îmbunătăirea vremii din ultima parte a anului în Statele Unite (cel mai mare exportator de cereale), concurena dintre acestea şi Rusia, Ucraina, Kazakhstan i Brazilia, dar i cererea în scădere cauzată de criza economică mondială au dus la o redresare a preului. Astfel, luna decembrie a închis cu o pierdere de 20% faă de maximul din luna august.

În ultimul raport al USDA (Departamentul de Agricultură al SUA) au fost tăiate proieciile pentru exporturile de porumb cu 50 de milioane de bueli, iar vremea pare să fie în continuare favorabilă plantaiilor din America de Sud. În aceste condiii, ne putem atepta la meninerea unor preuri scăzute, cu oscilaii probabile între 6,5 i 7,4 dolari pe buel în perioada imediat următoare. Experiena anterioară face ca preurile cerealelor să rămână în continuare sensibile la schimbările climatice, astfel că o înrăutăire a vremii ar putea schimba direcia actuală într-una ascendentă destul de rapid, mai ales că previziunile pentru producia mondială din 2012/2013 sunt de 850,30 milioane de tone, mai mici decât estimările pentru 2011/2012.

Creterile începute în luna iunie a anului 2012 i sfârite în luna august nu au fost singulare, ele fiind întâlnite în 2011 i 2010. Aceste date ar putea indica o posibilă ciclicitate în evoluia preului porumbului. inând cont de aceste lucruri i de faptul că se ateaptă o îmbunătăire a economiei globale pentru a doua jumătate a acestui an, mai ales pentru China, care este unul dintre cei mai mari importatori de porumb alături de Japonia, rezultând o cerere mai mare i o ofertă mai mică, ne putem atepta ca din luna a asea să fim martori la noi creteri. Acestea ar putea duce la depăirea maximului anterior i intirea pragului de 1.000 de ceni pe buel.

Având în vedere că, în prezent, românul plătete aproximativ 25,6 RON (7,87 USD) pentru un buel, cu aproximativ 13% mai mult decât preul cu care se tranzacionează pe pieele internaionale, putem spune că o reducere în producia de porumb din România ar putea duce la o cretere atât a preului pentru produse precum mălaiul, dar i o scumpire a cărnii de porc, porumbul fiind principala hrană pentru aceste animale.

Pe de altă parte, reorientarea agricultorilor către grâu, crescând producia pentru acesta, ar putea duce la o relaxare a preurilor pentru produsele de panificaie i aa la niveluri ridicate din cauza TVA-ului de 24% i a secetei de anul trecut este de părere Răzvan Mihai, analist tehnic XTB.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0