Mugur Isarescu: Statul si bancile centrale trebuie sa aiba o politica anticiclica in perioadele de crestere economica

ISARESCU - CONFERINTA

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat astazi, in cadrul unui seminar organizat de banca centrala, ca statul si autoritatile de supraveghere trebuie sa adopte, intr-o perioada de crestere economica, o politica anticiclica, de acumulare de rezerve care sa poata fi folosite pentru atenuarea impactului unei crize aparute odata cu schimbarea unui ciclu economic. Guvernul roman a avut inainte de criza din 2008 o politica prociclica, prin dublarea salariilor bugetarilor, ceea ce a determinat bancile sa acorde prea multe credite, fapt care a condus la o supraincalzire a economiei, aprecierea exagerata a leului si a activelor, inclusiv a acelor imobiliare.

„Cât de vinovate au fost băncile că au dat credite în perioada 2006 – 2007 – 2008, când veniturile s-au dublat? E vorba de veniturile în perioadă de boom, dar nu în sectoare sustenabile, ci în sectoare precum construcţiile, care au dispărut. Nu s-a mai construit. Nu o să construieşti tot timpul mall-uri în România. Nu numai în sectorul privat s-au dublat salariile, ci şi în sectorul public. Am avut în câţiva ani o dublare ca pondere, deci în termeni reali în PIB, de la vreo 4 – 5% la 10% din PIB a fondului de salarii din sectorul bugetar. Dublare, a fost şi creştere de salariaţi. Atunci, banca care se uită la salariul lui X-ulescu şi zice: „Da, ne menţinem prudenţi, îi luăm numai o treime din salariu”. Trebuia să ghicească şi faptul că acele creşteri salariale nu sunt realiste, cu toate că s-au aplicat prin lege şi prin legi aprobate de Parlamentul României?”, a intrebat Isărescu.

“Masurile anticiclice sunt treaba guvernului, a autoritatilor, pentru a contracara tendina naturala a sectorului privat de a exagera, de overshooting”, a adaugat el.

Promovarea unor politici economice anticiclice în domeniul fiscal, al veniturilor, previne alimentarea cererii de credite peste capacitatea de rambursare pe termen mediu şi evită crearea unor presiuni nefavorabile asupra capacităţii de rambursare atunci când economia, în mod inevitabil, se ajustează, a adaugat guvernatorul.

El a mentionat ca politica anticiclica se duce acum spre bancile comerciale, de aceea teoria exuberantei nu mai este valabila. “Poate ca unii vor spune: iar se baga BNR si bancile in sectorul productiv, ceea ce suna ciudat odata, dar iata ca acum nu mai suna deloc ciudat. Calea de mijloc ramane cea mai buna: fara exuberanta, dar si fara conservatorism excesiv”, a mai spus Isarescu.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0