UNSAR: Companiile de asigurări încasează 100 de lei, dar cheltuie 102 lei la RCA

UNSAR: Companiile de asigurări încasează 100 de lei, dar cheltuie 102 lei la RCA

Prima jumătate a anului 2016 a reprezentat o nouă perioadă de pierderi financiare pentru companiile de asigurare care vând poliţe RCA (Raspundere Civila Auto), se arată într-un comunicat semnat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

UNSAR

Rata combinată a daunei a depăşit pragul de 100%, ceea ce înseamnă că pentru fiecare 100 de lei încasaţi, companiile au cheltuit aproximativ 102 lei, potrivit aceleiaşi surse.

Conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară citate de UNSAR, rata combinată a daunei a fost de 101,6% în primul trimestru şi a înregistrat o deteriorare în cel de-al doilea trimestru, de până la 102,3%. Acest lucrur înseamnă că asigurătorii nu pot acoperi integral, în acest moment, daunele şi celelalte costuri doar din primele brute încasate.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) mai precizează că nivelul ratei combinate a daunei poate suferi modificări majore până la sfârşitul acestui an deoarece daunalitatea pe segmentul RCA se află pe trend ascendent. În trimestrul doi, dauna medie totală a atins cea mai mare valoare de până acum deoarece a depăşit cu 18,4% valoarea din primul trimestru al anului 2015 şi cu 15% valoarea din cel de-al doilea trimestru al anului 2016. Principala cauză o reprezintă majorarea cu aproape 90% a daunei medii pe dosarele de vătămări corporale.

Ritmul de creştere al daunei medii în cel de-al doilea trimestru al anului 2016 faţă de primul trimestru al aceluiaşi an a fost de două ori şi jumătate mai mare decât ritmul de creştere al primei medii, se mai arată în comunicatul UNSAR. Prima medie RCA a crescut cu 6,2%, în timp ce dauna medie a crescut cu 15%.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România a fost înfiinţată în anul 1994 şi reprezintă 23 de companii de profil, care deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România.

UNSAR este membru cu drepturi depline al federaţiei asigurătorilor şi reasigurătorilor europeni, Insurance Europe, din anul 2007.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0