Produsul de pensie presupune o disciplină de investire pe termen lung

Produsul de pensie presupune o disciplină de investire pe termen lung

„Viitorii pensionari nu sunt afectați de aceste scăderi conjuncturale pentru că pe termen lung piața își revine, iar evoluția în timp este pozitivă. În ceea ce privește participanții care ies la pensie în această perioadă din Pilonul II, ei sunt protejați de mecanismul garanției absolute (nivelul total al pensiei nu poate fi mai mic decât valoarea contribuțiilor minus comisioanele legale) și de performanțele investiționale trecute ale fondurilor de pensiiʺ ne spune Alina Andreescu, Director General Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.

Cum a fost anul 2019 pentru sistemul pensiilor private din România şi pentru compania dvs? Care au fost punctele tari ale acestuia şi ce v-a nemulţumit?

Contextul în care activează industria pensiilor private s-a îmbunătățit după abrogarea Ordonanței 114/2018. Constrângerile de capital prevăzute de aceasta Ordonanță au fost relaxate în cursul anului 2019. Schimbarea pozitivă a mediului legislativ a permis administratorilor să își continue activitatea fără constrângeri semnificative .

Piețele financiare și-au revenit după abrogarea Ordonanței, ceea ce a dus la o performanță foarte bună aferentă anului 2019 pentru fondurile de pensii private.

România, UE, lumea întreagă se confruntă cu o problemă gravă legată de demografie. Cum se va reflecta această problemă în ceea ce priveşte echilibrul bugetar, pentru România? Ce  e de făcut pentru ca sistemul de pensii să nu colapseze în timp?

Ca și măsuri de susținere a sistemului de pensii, aș puncta necesitatea de a atrage forță de muncă necesară să participe activ în sistem și să contribuie cu asigurările sociale la susținerea pilonului I de pensii după principiul solidarității dintre generații. O altă măsură este dinamizarea sectoarelor economiei prin atragerea de investiții care să determine creștere economică, iar un cadru stabil de business e absolut necesar pentru a păstra investițiile în țară pe termen mediu și lung.

Dincolo de măsurile de stimulare a Pilonului I,  existența sistemelor de pensii private este necesară prin faptul ca aduc un venit suplimentar participanților. Pensia facultativă din sistemul privat este alegerea oamenilor responsabili care își doresc să nu resimtă tranziția de la o viață activă cu venit constant la o viață cu mai mult timp liber, dar cu venit limitat.

Cum îi putem convinge pe români că e nevoie să plaseze ceva mai multe economii în Pilonul III? Cine şi de ce ar trebui să apeleze la Pilon III şi de ce nu ar merge cu aceşti bani în fonduri de investiţii sau chiar pe bursă, prin intermediul brokerilor?

În planificarea financiară a fiecărei persoane pensia reprezintă o componentă relevantă. La nivel european se consideră că o rată de înlocuire de 70% a venitului poate asigura menținerea unui nivel de trai similar celui anterior pensionării. Pentru o rată de înlocuire cât mai apropiată de 70%, sunt necesare și alte alternative de economisire, precum pensia facultativă pilon III.

Alternativele de plasament sunt parte a unor investiții sănătoase, nu se exclud, presupun diversificarea produselor, iar orizontul de timp diferă de la un produs la altul. Produsul de pensie presupune o disciplină de investire pe termen lung, fără posibilitatea de a accesa activul acumulat tocmai pentru a avea acces la el la vârsta pensionării. În plus, în cazul BRD Pensii, oferim o garanție a contribuțiilor nete, adică participanții noștri au siguranța că la momentul accesării pensiei de pilon III vor primi cel puțin suma contribuțiilor realizate pe parcurs. Și în această privință pensia pilon III se diferențiază de fondurile de investiții.

Ce poate face statul pentru a încuraja românii să meargă către Pilon III? Ce poate face statul pentru a-i convinge pe administratorii de fonduri că afacerile lor din România sunt sigure şi merită să investească în România?

Stabilitate e cuvântul cheie. Stabilitatea fiscală e importantă pentru industria pensiilor, în plus, în cazul Pilonului III, statul poate aduce o relaxare fiscală suplimentară prin mărirea pragului de deductibilitate a acestor contribuții la pilonul III.

Mai mult de atât, o măsură eficientă pe termen mediu și lung care deja a  început să fie implementată prin campanii este promovarea educației financiare în rândul populației, atât prin intermediul industriei noastre, cât și la nivel guvernamental prin instituțiile abilitate.

Cum a fost anul 2019 pentru Pilonul II şi cum vedeţi evoluţia lui pe termen mediu şi lung?

Abrogarea Ordonanței 114/2018 a fost un moment de reper pentru 2019 după care fondurile de pensii au avut performanță foarte bună.

Pentru BRD Pensii activele investite la Pilonul II sunt realizate diversificat, având un grad de risc mediu, cu obiectivul de a garanta securitatea participanților. Investițiile sunt realizate în mod profesionist, organizat și au în focus interesul participantului pe termen mediu și lung.

Ce impact poate avea pandemia COVID 19 asupra sistemelor de pensii private? Cum se vor descurca administratorii de fonduri de pensii în contextul în care, pe de o parte, bursele sunt puternic afectate şi, pe de altă parte, politica banilor ieftini va continua cel puţin un an, doi?

Economia globală și toate piețele financiare internaționale au fost afectate în ultimele luni de efectele pandemiei COVID-19, precum și de restricțiile impuse libertății de mișcare a persoanelor și bunurilor, o situație fără precedent până acum.

Fondurile de pensii private reprezintă o oglindă fidelă a evoluției economice, a pieței muncii, dar și a piețelor financiare pe care investesc, cu prudență și responsabilitate, banii economisiți de români.

Experiența perioadelor instabile precedente ne arată că fondurile de pensii private sunt însă printre cei mai puțin afectați de volatilitate, întrucât își investesc activele și fac plăți pe termen foarte lung. Astfel, termenul potrivit ar fi de „deprecieri” temporare de active. Viitorii pensionari nu sunt afectați de aceste scăderi conjuncturale pentru că pe termen lung piața își revine, iar evoluția în timp este pozitivă. În ceea ce privește participanții care ies la pensie în această perioadă din Pilonul II, ei sunt protejați de mecanismul garanției absolute (nivelul total al pensiei nu poate fi mai mic decât valoarea contribuțiilor minus comisioanele legale) și de performanțele investiționale trecute ale fondurilor de pensii.

Cum estimaţi că va fi anul 2020 pentru piaţa pensiilor private din România?

Va fi un an dificil, dar pe termen lung aceste fluctuații sunt normale și parte a evoluțiilor piețelor financiare. Participanții vor constata, așa cum reiese de altfel și din datele publice, faptul că administratorii au reușit să obţină un rezultat investițional pozitiv pentru participanți de la înființarea industriei, pe lângă conservarea contribuțiilor virate de aceștia.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0