Anca Rarău, fondator Brandocracy, noul Consul Onorific al Republicii Lituania în România

Anca Rarău, fondator Brandocracy, noul Consul Onorific al Republicii Lituania în România

Anca Rarău, antreprenor, fondator Brandocracy, platformă de consultanță în branding și marketing strategic, este noul Consul onorific al Republicii Lituania în România, pentru următorii patru ani.

În prezența E.S. Dna Violeta Motulaitė, ambasadorul Republicii Lituania în România, a primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a subprefectului de Cluj, István Tasnádi și a zeci de reprezentanți ai mediului de afaceri din România, Anca Rarău și-a început oficial mandatul inaugurând ieri, la Cluj, Consulatul Onorific al Republicii Lituania, cu responsabilități în 17 județe ale României.

Pe perioada mandatului, noul Consul Onorific al Republicii Lituania în România își propune să construiască și să consolideze punți de legătură între mediile economic, cultural și educațional dintre cele două țări și să contribuie la consolidarea multiculturalității în Cluj-Napoca, în calitate de membru activ al unei comunități puternice de consuli onorifici existentă în județul Cluj.

“Ambasada Lituaniei, alături de Consulatele Onorifice, are datoria de a promova cooperarea economică, precum și pe cea la nivel individual, între țările noastre. Deja prin Inițiativa celor Trei Mări (I3M), căreia îi aparțin și Lituania și România, mediul de afaceri și cel guvernamental sunt aduse împreună pentru a crește coeziunea în regiune. Cluj-Napoca are o legătură specială cu Lituania. Vilnius și Cluj au în comun o personalitate istorică a secolului XVI – pe Stefan Báthory, Principe al Transilvaniei, Rege al Poloniei și Mare Duce al Lituaniei. Meritul acestuia în cadrul relațiilor dintre țările noastre a fost înființarea universității din Vilnius, concomitent cu inaugurarea colegiului iezuit din Cluj. Cele două unități de învățământ au fost unite sub o singură entitate în 1581. Astăzi, trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a continua legăturile dintre popoarele noastre, organizând călătorii de business, seminarii, expoziții, colaborări între universități și instituții de cercetare.
Sunt convinsă că dna Anca Rarău, Consul Onorific al Republicii Lituania la Cluj-Napoca, fiind un remarcabil antreprenor, consultant în branding, mentor, speaker și facilitator comunitar, va contribui la creșterea vizibilității Lituaniei în România și la extinderea relațiilor bilaterale dintre țările noastre”, a declarat E.S. Dna Violeta Motulaitė.

”Este o onoare și o bucurie pentru mine, antreprenor român, să fiu numită Consul Onorific al Republicii Lituania în România și să am privilegiul de a crea aici, în Cluj-Napoca, un nou centru de conectare între mediul economic, cultural și educațional pentru companii, persoane și mediul academic din cele două state. Este o responsabilitate pe care am acceptat-o cu mare plăcere și sunt convinsă că experiența pe care am acumulat-o de-a lungul carierei profesionale mă va ajuta să adaug valoare relațiilor româno-lituaniene”, a spus Anca Rarău.

Prezent la evenimentul de inaugurare a Consulatului Onorific al Republicii Lituania în România, primarul orașului Cluj-Napoca, dl. Emil Boc, a declarat: ”Deschiderea Consulatului Republicii Lituania la Cluj-Napoca ne onorează și reafirmă faptul că împărtășim valorile europene și dorința de colaborare pentru bunăstarea comunităților noastre. Avem multe punți de legătură – în domeniile cultură, business, educație, inovație, tineret – pe care putem construi mai departe proiecte și acțiuni de impact. În numele comunității clujene, transmit sincere felicitări și mult succes doamnei consul Anca Rarău în noua sa misiune!”

Potrivit legislației în materie, înființarea Oficiilor Consulare Onorifice și numirea consulilor onorifici se aprobă de către ministrul afacerilor externe, printr-o patentă consulară prevăzută cu sigiliul de stat. Consulatul onorific se deschide prin consimţământul autorităţilor abilitate ale statului de reşedinţă, iar consulii onorifici îndeplinesc atribuții consulare care nu implică exercitarea autorității de stat și nu sunt remunerați de nici unul dintre state. La titulatura de consul onorific pot accede personalități remarcabile în domeniile economic, financiar, bancar, cultural, ştiinţific, avocaţi de renume, cu independenţă financiară şi comportament adecvat funcţiei încredinţate.

Fondatorul Brandocracy și-a depus candidatura pentru a deveni Consul Onorific în toamna lui 2021, la câțiva ani după ce a vizitat pentru prima dată, ca turist, o mare parte din Lituania într-o călătorie dedicată țărilor baltice, descoperind aspecte comune ale cele două culturi.

”Avem foarte multe de învățat unii de la ceilalți, români și lituanieni. Avem și instrumentele necesare pentru a crea împreună proiecte de valoare. Cred cu toată convingerea în forța pe care o au oamenii când lucrează împreună și încurajez acest lucru în toate inițiativele mele. Schimbările cu adevărat relevante și impactul semnificativ pot fi obținute doar prin colaborare, având mintea și inima deschise. Ține de noi să parcurgem pașii necesari. Îmi voi dedica timpul, experiența și conexiunile pentru a construi punți solide între cele două națiuni. Am încredere că, lucrând împreună, eforturile noastre vor genera rezultate de durată”, a completat noul Consul Onorific, dna Anca Rarău.

Biroul Consular Onorific al Republicii Lituania se află în una dintre cele mai moderne zone de birouri din oraș, în Cluj Business Campus.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0