Cosmin Carvaci, general manager Bitcom IoT: Un oraș inteligent este în primul rând un oraș sigur – Aplicabilitatea tehnologiilor din sfera securitate și apărare în zona civică – 

Cosmin Carvaci, general manager Bitcom IoT: Un oraș inteligent este în primul rând un oraș sigur – Aplicabilitatea tehnologiilor din sfera securitate și apărare în zona civică – 

 

Siguranța a fost un concept cheie în prima lună a acestui an, atât pe plan internațional, fiind dezbătut în cadrul târgului Intersec Dubai, cât și într-un eveniment online organizat de Asociația Română pentru Smart City. Poziționarea metaforică a siguranței într-un punct de început nu este departe de adevăr, pentru că ea se afirmă drept un pilon important în construirea orașelor inteligente.

În peisajul rapid al dezvoltării urbane, conceptul de „oraș sigur/safe city” este de fapt punctul de plecare pentru evoluția către un „oraș inteligent/smart city”. Acest tandem strategic se bazează pe integrarea tehnologiei Internet of Things (IoT) pentru a crea medii urbane securizate, reziliente și eficiente. Astfel se poate observa și mai clar modul în care tehnologia contribuie la transformarea urbană, dar și cel în care societatea se adaptează la aceste schimbări.

De ce militez pentru siguranță în zona civică, dincolo de nevoia securității pentru infrastructurile critice? În primul rând, ea menține standardele calității vieții și oferă încredere, ce conduce la o stabilitate socială și economică. Oferă date în timp real și analize cu bătaie lungă, luarea de măsuri preventive, posibilitatea optimizării alocării de resurse spre zonele cu riscuri mai mari sau a problemelor mai presante. Mai mult, pentru integrarea unei structuri inteligente este nevoie de sisteme interconectate, cu o comunicare mai bună între cetățeni și cei din conducere.

Dacă România este cu adevărat angajată în dezvoltarea și furnizarea soluțiilor inteligente pentru siguranță, primul pas în această direcție trebuie să fie poziționarea ca o sursă de încredere pentru tot ceea ce ține de producție, implementare și monitorizare, atât pe plan local, cât și în afară.

MIRA Technologies, o firmă de cercetare și dezvoltare pentru soluții și produse de securitate, cu care colaborez de peste 5 ani pentru dotări tehnice, a fost singura reprezentantă a României la Intersec Dubai, cel mai mare târg de securitate la nivel global. Cu această ocazie a prezentat inovația în materie de protecție perimetrală dublată cu analiză video, care permite un grad mai mare de acuratețe a detecției. Tot MIRA a livrat și sistemele de securitate pentru noul terminal T4 din Aeroportul Iași, inaugurat recent. Concluzia cu care s-a întors Stelian Ilie, CEO MIRA, de la târgul internațional este că nu există diferențe în pregătirea, capacitățile sau tehnica folosită de producătorii români din acest domeniu. Singurul lucru care ne dezavantajează este percepția: nu suntem priviți ca furnizori de tehnologie și e nevoie să depășim această barieră pentru a accesa piețe cu potențial mai mare de dezvoltare.

Aceeași provocare, la nivel micro însă, am resimțit-o și eu în pandemie, atunci când părea aproape imposibil să găsim un producător de serii mici în categoria electronică, IoT, automatizări în țară, așa că am preluat asupra noastră și dezvoltarea de hardware pe plan intern, noi ocupându-ne în acel moment exclusiv de software. Am reușit astfel să implementăm la Bitcom un centru de producție 100% românesc pentru nevoile IoT locale și internaționale, pe care dorim să-l facem cunoscut cât mai mult.

Ce aplicabilitate au produsele din sfera securitate și apărare în rândul cetățenilor? Aproape toate se pot plia pe nevoile individuale ale unei comunități sau a unui business, iar tehnologia în mare parte deja există. Este nevoie doar de deschidere spre colaborare și o gândire orientată spre viitor pentru a face schimbări smart.

Dacă „safe city” inițial însemna CCTV cu tehnologie video, acum există sisteme mai complexe care pot fi integrate prin dispozitivele IoT, a senzorilor și a analizei datelor pentru optimizarea operațiunilor urbane, eficiența energetică și sustenabilitatea mediului. Câteva exemple ar fi:

  • Supravegherea inteligentă pentru prevenirea criminalității

Utilizarea camerelor de supraveghere care funcționează cu AI, echipate cu algoritmi de analiză a datelor, poate permite detectarea comportamentelor suspecte sau a activităților neobișnuite în zonele de interes public. Aceste informații în timp real pot favoriza o intervenție promptă și o prevenție mai mare a infracțiunilor.

  • Sisteme de alertă și gestionare a urgențelor

Senzorii IoT pot monitoriza condiții precum incendii, inundații sau alte situații de urgență. În cazul unor evenimente neașteptate, sistemele automatizate pot activa alerte și pot furniza informații detaliate autorităților și locuitorilor, facilitând o gestionare eficientă a situațiilor de criză.

  • Controlul traficului și siguranța rutieră

Dispozitivele IoT pot monitoriza fluxul de trafic și pot detecta evenimente precum accidente sau blocaje. Prin analiza datelor în timp real, se pot optimiza semafoarele și rutele pentru a preveni congestiile, contribuind astfel la siguranța și confortul participanților în trafic. Prin mutarea fibrei optice pentru protecția perimetrală direct în asfalt, s-ar putea de asemenea cântări greutatea autovehiculelor cu gabarit depășit direct din mișcare (weight in motion).

  • Iluminare publică eficientă și securizată

Sistemele de iluminat public echipate cu tehnologie IoT pot regla automat intensitatea luminii în funcție de prezența persoanelor sau a vehiculelor. Aceasta optimizează consumul de energie și îmbunătățește siguranța printr-o iluminare la cerere.

  • Monitorizarea calității aerului și a mediului

Senzorii IoT pot fi utilizați pentru a evalua calitatea aerului și nivelurile de poluare în zonele urbane. Prin colectarea datelor, se iau măsuri pentru a îmbunătăți calitatea aerului, protejând sănătatea și contribuind la crearea unui mediu mai sigur. S-ar putea astfel implementa și alocarea dinamică a traficului din zonele poluate. Alte proiecte similare sunt și cele de monitorizare a debitului și adâncimii apelor curgătoare.

Contribuind la orașe mai sigure, pavăm de fapt drumul spre orașe inteligente. Integrarea tehnologiei în căutarea siguranței îmbunătățește măsurile de securitate, dar și catalizează inovația și eficiența în diverse aspecte ale unei vieți cu adevărat urbane, spre care toți tindem.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0