Călătoriile de afaceri reprezintă cel mai dinamic segment al vânzărilor companiei românești de călătorii EXIMTUR pentru anul 2024, în creștere cu 10% față de anul anterior. Topul destinațiilor interne pentru acest segment este condus de Cluj-Napoca, București și Poiana Brașov. În ceea ce privește turismul de agrement în România, compania cu sediul central la Cluj-Napoca a înregistrat cele mai multe vânzări pentru Băile Felix, Mamaia și Eforie Nord. Pe segmentul extern, cele mai populare destinații au fost Turcia, Grecia și Egipt, în timp ce Spania și Cipru s-au remarcat prin cele mai mari creșteri – 153%, respectiv 122% față de anul precedent.
Diversificarea ofertelor cu pachete charter
„Sectorul călătoriilor a performat bine anul trecut. Călătoriile de afaceri au continuat să crească sustenabil la EXIMTUR, iar vacanțele s-au remarcat prin diversificarea destinațiilor căutate de turiști, datorită ofertei bogate de pachete charter externe”, a declarat Lucia Nora Morariu, fondatoare și președinta EXIMTUR.
Compania a încheiat anul 2024 cu o cifră de vânzări de aproximativ 50 de milioane de euro, capitaluri proprii totale de aproape 3,8 milioane de euro și un profit net de peste 657.000 de euro, în creștere cu circa 50% față de 2023. Peste 165.000 de turiști au apelat la serviciile EXIMTUR în 2024, atât pentru vacanțe, cât și pentru călătorii de afaceri.
Creștere majoră a interesului pentru Sinaia și Mamaia
Călătoriile de afaceri au fost principalul motor de creștere, susținute de revenirea mobilității companiilor și de reluarea organizării de evenimente corporate. Cele mai căutate orașe din România pentru acest segment au fost Cluj-Napoca, București, Poiana Brașov, Constanța și Brașov.
Pe de altă parte, cele mai spectaculoase creșteri față de 2023 s-au înregistrat pentru Sinaia (locul 8 în clasamentul pe 2024, cu o creștere de aproape șase ori), Mamaia (locul 6, cu o creștere de trei ori), Poiana Brașov și Constanța (ambele cu vânzări de peste 2,5 ori mai mari). Datele confirmă interesul crescut al companiilor pentru destinații care combină infrastructura de business cu facilități turistice.
Egiptul, tot mai cerut
„Anul 2025, început într-un context marcat de campanie electorală și îngrijorări legate de situația economică, indică, deocamdată, o anumită prudență în achiziționarea vacanțelor. Vânzările din primul trimestru, la un nivel similar cu cele din anul trecut, au fost susținute în principal de călătoriile de afaceri ale companiilor și de organizarea de evenimente business. Principalele destinații interne vândute au fost orașele turistice – Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea și București – cu o creștere de peste 15%, precum și stațiunile de pe litoral și cele balneo-climaterice. Primele trei destinații externe vândute în trimestrul I 2025 rămân Turcia, Grecia și Egipt, însă Egiptul se remarcă printr-o creștere de 26% față de anul precedent, datorită multiplelor zboruri charter din întreaga țară, calității serviciilor și prețurilor accesibile”, a mai declarat Lucia Nora Morariu.
Valoare medie în 2024: 993 de lei/persoană pentru un sejur intern, în afara litoralului
În 2024, EXIMTUR a înregistrat o creștere de aproximativ 2% a vânzărilor de vacanțe în România și de peste 5% pentru destinațiile externe. În topul destinațiilor interne pentru turismul de agrement, în funcție de vânzări, s-au aflat Băile Felix, Mamaia, Eforie Nord, Băile Herculane, Olimp și Călimănești-Căciulata.
Destinațiile care au înregistrat cele mai mari creșteri ale cererii față de anul precedent au fost Olimp (+20%), Băile Herculane (+18%) și Eforie Nord (+9%).
Valoarea medie a sejurului în 2024 pentru o persoană a fost de 1.312 lei pentru litoralul Mării Negre, 993 de lei pentru restul destinațiilor interne și 3.293 de lei pentru vacanțele în străinătate.
2025: diversificare și investiții
Principalele destinații externe vândute în 2024 de EXIMTUR au fost, în ordine, Turcia, Grecia, Egipt, Spania, Germania, Cipru, Bulgaria, Italia, Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite. Spania (+53%) și Cipru (+22%) s-au evidențiat prin cele mai rapide ritmuri de creștere, consolidându-și poziția în topul preferințelor turiștilor români.
„În 2025, le oferim clienților o mare diversitate de pachete charter pentru destinații externe, precum și o ofertă consolidată de vacanțe în România, inclusiv prin utilizarea voucherelor de vacanță. În același timp, continuăm investițiile în tehnologie și soluții AI pentru optimizarea proceselor, precum și în formarea, perfecționarea și motivarea echipei EXIMTUR, menținând capitalurile proprii totale la peste 3,5 milioane de euro”, a adăugat președinta companiei.
Despre EXIMTUR
Compania românească de călătorii EXIMTUR a intrat în cel de-al 32-lea an de existență neîntreruptă pe piață, timp în care a deservit peste 4 milioane de călători și peste 500 de companii pentru călătorii de afaceri, a vândut peste un milion de bilete de avion și peste două milioane de vacanțe. Deținând Licența de turism – Agenție de turism organizatoare nr. 213, EXIMTUR are în portofoliu 13 agenții, dintre care șase sunt deținute direct, iar celelalte șapte sunt sub franciză. Compania este organizată în patru divizii: Leisure Travel, Business Travel, Incoming și Școala de Turism. Cu capitaluri proprii de peste 3,7 milioane de euro, EXIMTUR este acreditată IATA, deține certificare ISO 9001:2015 și certificare de atestare NCAGE în cadrul sistemului de codificare NATO. De asemenea, compania este auditată de ECOVADIS pentru dezvoltare sustenabilă.
COMMENTS