Zuzanna Kurek, Fondator Cornerstone Communications: Avem nevoie de mai mulți jucători noi în domeniu, dispuși să muncească din greu pentru a promova piața de capital

Zuzanna Kurek, Fondator Cornerstone Communications: Avem nevoie de mai mulți jucători noi în domeniu, dispuși să muncească din greu pentru a promova piața de capital

Dacă despre anul trecut,  Zuzanna Kurek crede că a fost unul de consolidare, dar și puțin plictisitor, dând un 10/10 pentru listarea Hidroelectrica și un 6,5/10 pentru restul anului, care, deși nu a înregistrat alte momente semnificative, a avut o evoluție foarte bună, indicele BET crescând cu 32%, iar indicele BET-TR urcând cu 40%, despre anul 2024 domnia sa spune că „va fi un an important pentru România, iar evenimentele din acest an vor influența cu siguranță și evoluția bursei locale. În 2024, în România, au loc două evenimente principale cu impact – unul este reprezentat de alegerile locale, avem 4 alegeri care, în funcție de rezultat, vor influența cu siguranță și bursa… Cel de-al doilea eveniment este reprezentat de includerea României în Emerging Market watchlist de către indicii furnizați de MSCI. Acesta va fi un eveniment economic cheie, care va avea un impact direct asupra pieței de capital din România, având ca rezultat realocarea capitalului investitorilor. Practic, acest upgrade, de la piața de frontieră la cea emergentă, va însemna că piața românească este eligibilă pentru investiții din partea fondurilor de investiții globale care investesc în piețele emergente.”

Cum ați caracteriza anul 2023 pentru piața de capital din România? Ce notă ați da BVB și pe ce argumente v-ați fundamenta calificativul acordat?

Anul 2023 a fost unul al extremelor. Pe de o parte, a fost un an de referință datorită listării la Bursa de Valori București a Hidroelectrica la o valoare de 1,8 miliarde de euro, fiind cel mai mare IPO din Europa. Totodată, acest IPO a pus România pe harta globală, fiind al patrulea IPO ca mărime anul trecut la nivel mondial.

Pe de altă parte, pe parcursul anului trecut, în afară de IPO-ul menționat, piața de capital a fost lipsită de alte evenimente importante. Nu au mai fost listări de companii antreprenoriale, așa cum ne-am obișnuit pe parcursul anului 2021 și la început de 2022. Prin urmare, anul trecut a fost unul de consolidare, dar aș spune și puțin plictisitor. Așadar, aș da un 10/10 pentru listarea Hidroelectrica – în special acționarului vânzător, Fondul Proprietatea, pentru pregătirea și executarea acestei listări, și un 6,5/10 pentru restul anului, în care deși nu au fost alte momente semnificative, a înregistrat o evoluție foarte bună, indicele BET a crescut cu 32%, în timp ce indicele BET-TR a urcat cu 40%, acesta din urmă înregistrând cea mai bună performanță din regiune în 2023.

Ce ținte trebuie atinse pe termen scurt pentru a continua parcursul bun din ultimii ani?

Problema perenă din piața noastră este educația. Cred că nu avem suficiente proiecte și inițiative educaționale și, dacă există, ele reprezintă mai degrabă instrumente de marketing. Cred că este nevoie de un efort mai concertat la nivelul tuturor participanților la piața de capital, care să se concentreze pe educație calitativă, care vizează populația activă profesional în prezent, cu un venit disponibil peste medie care, astăzi, este fie deținut în conturi curente, fie în conturi simple de economii.

În plus, cred că piața trebuie să devină mai competitivă – acest lucru este posibil prin intrarea de noi brokeri și participanți la piață, lansarea de noi produse. Vedem aceste mișcări anul acesta – în 2023, pentru prima dată în mai bine de un deceniu, a intrat pe piață o nouă casă de brokeraj, Investimental. Acesta a fost un mesaj extrem important demonstrând faptul că există potențial de construire a unei afaceri de succes în acest domeniu pornind de la zero. De asemenea, în săptămânile următoare va fi lansat un nou ETF axat pe indicele BET de către croații de la Intercapital, oferind comisioane competitive pentru investitori. Cred că atât investitorii, cât și antreprenorii simt nevoia de idei noi, inovație, experiențe și calitate nouă pe piață. Schimbarea produce întotdeauna competiție și creativitate. Prin urmare, cred că avem nevoie de mai mulți jucători noi în domeniu, dispuși să muncească din greu pentru a promova piața de capital.

Ce considerați că ține în loc creșterea vitezei de dezvoltare a pieței de capital din România? Ce poate însemna adoptarea Contrapărții Centrale?

Teama de schimbare existentă la nivelul tuturor participanților din piață. Reticența de a adopta noi tehnologii, de a schimba modul în care se fac lucrurile, de la proceduri până la comunicare, de a organiza noi evenimente și de a aduce noi concepte în piață. Cred că piața de capital are nevoie de sânge proaspăt, în special la nivelul de conducere al actorilor principali, iar inovația – fie prin lansarea de idei noi, produse noi, evenimente noi, ar trebui să fie recompensată.

În ceea ce privește Contrapartea Centrală, în teorie, aceasta ar trebui să aducă mai multă lichiditate pe piață, prin noi produse pentru investitorii experimentați. Cu toate acestea, având în vedere numărul limitat de investitori din România și nivelul general încă scăzut de înțelegere a instrumentelor pieței de capital, nu sunt sigură în ce măsură se va materializa acest lucru. Va trebui să așteptăm până când acest proiect se încheie și contrapartea centrală este în sfârșit lansată pentru a vedea efectele. Eu sunt foarte curioasă dacă, în realitate, așteptările vor fi îndeplinite. Mi-ar plăcea să fiu surprinsă în mod pozitiv și acest proiect să aibă succes.

Anul trecut am avut un driver imens, Hidroelectrica. Ce poate compensa în 2024 lipsa unui astfel de IPO unic? Și apropo de Hidroelectrica, sunt analiști externi care o văd supralicitată, în timp ce alții o văd subevaluată: oare unde se află adevărul și în funcție de ce parametrii trebuie să căutăm răspunsul corect?

Cred că pentru foarte multă vreme nu vom avea un IPO comparabil în România pentru că pur și simplu nu există multe alte companii care să fie la o mărime asemănătoare din punctul de vedere al profitabilității cu Hidroelectrica. Există un motiv pentru care o astfel de companie este considerată o perlă, nu numai a sectorului energetic românesc, ci și al economiei în ansamblu. Dar faptul că nu vom avea un IPO de asemenea anvergură nu este neapărat un lucru rău. IPO-ul Hidroelectrica a fost istoric pentru că a însemnat finalizarea unor discuții de un deceniu, a reprezentat o îndeplinire a unui criteriu crucial pentru ca piața din România să aibă suficiente companii listate de dimensiuni mari, astfel încât să fie clasificată de la piața de frontieră la cea emergentă de către MSCI, deschizând astfel piața de capital românească către noi investitori. Succesul acestei oferte arată companiilor de toate formele și dimensiunile că piața de capital din România are o bază puternică de investitori, atât de retail, cât și instituționali, gata să investească în companii bune, profitabile, care se listează la momentul potrivit și au un profil clar și cu un model de afaceri pe înțelesul tuturor.

Vedem că există un interes pentru viitoare IPO-uri anul acesta, atât pe Piața Principală, cât și pe AeRO. Cu toate acestea, companiile care au acest obiectiv vor trebui să muncească din greu pentru a convinge investitorii să le ofere capital. Evenimentele, sentimentul pieței, vor influența în mod firesc decizia finală a investitorilor, dacă plasează banii sau nu, dar din discuția cu diferiți brokeri din piață, înțeleg că investitorii au capital la dispoziție, gata de investit, dar pur și simplu așteaptă oportunități, companii solide și perspective bune.

În ceea ce privește Hidroelectrica, într-adevăr au apărut recent în presă diverse informări cu analize de tip research din partea unor bănci internaționale efectuate pentru clienții lor instituționali cu recomandare de vânzare. Însă, în același timp, există analiști care au recomandat păstrarea acțiunii H2O în portofoliu sau cumpărarea acesteia. În domeniul pieței de capital este absolut normal să existe opinii diversificate. Un investitor trebuie să utilizeze aceste instrumente de analiză pentru propria informare, nu trebuie să își bazeze deciziile de investiție pe un punct de vedere publicat într-un astfel de raport sau doar pe baza recomandării privind prețul țintă care este de obicei singurul aspect preluat de cele mai multe ori de mass-media.

Personal, cred că Hidroelectrica este o investiție pe termen lung, o acțiune care poate fi ținută în portofoliu foarte mult timp, beneficiind de pe urma dividendelor precum și de pe urma aprecierii acesteia pe termen lung, chiar dacă există creșteri sau scăderi temporare la nivel de preț, determinate de factori interni sau externi.

Cum pot fi determinați antreprenorii români să vină pe BVB, indiferent de metoda aleasă. Ce credeți că îi ține încă în expectativă pe unii? S-au obișnuit cei listați sau cei ce vor să se listeze cu noțiunile de transparență și comunicabilitate?

Listarea la bursă este un privilegiu, la fel și atragerea de bani de la investitori. Prin urmare, orice antreprenor care are o problemă în ceea ce privește transparența sau comunicarea, nu are ce căuta pe piața de capital. Este o chestiune de bun-simț – un investitor oferă încredere unei companii prin banii lui, prin urmare ar trebui să primească cel puțin o comunicare regulată cu privire la investiția sa. Însă, comunitatea antreprenorială locală a ajuns la un nivel de maturitate în care privește Bursa de Valori București ca un loc unde sunt prezente cele mai bune companii, lideri în domeniile respective și, prin urmare, antreprenorii care își doresc să-și dezvolte și mai mult companiile, consideră piața de capital locală un motor semnificativ de creștere pentru afacerea lor.

Numărul investitorilor pe piața de capital crește: cum putem menține ritmul și când putem ajunge la un fantasmagoric procent de 50% din populația activă a României care să fie implicată în piața de capital?

Statisticile oficiale indică că, într-adevăr, numărul de conturi de tranzacționare active este în creștere, ceea ce este un semn bun pentru piață. La Bursa de Valori București erau active 168.000 de conturi de tranzacționare la sfârșitul lunii septembrie 2023. Având în vedere că un singur investitor poate deține mai multe conturi de tranzacționare, consider că numărul propriu-zis de investitor este încă nesemnificativ – estimez că procentul actual de români care investesc direct în piața de capital este de aproximativ 0,5%. În acest procent îi exclud pe cei care au investit indirect, prin fonduri de investiții sau au investiții în pilonul 2 sau 3 al sistemului de fonduri de pensii – încă cred că o parte dintre cei care investesc în pilonul 2 al fondului de pensii nici măcar nu sunt conștienți de faptul că dețin investiții în piața de capital. Prin urmare, aș spune că doar 0,5% din totalul populației românești investește activ în mod conștient.

Mi-aș dori ca România să ajungă la momentul în care 50% din populație investește activ, dar mă îndoiesc că acest lucru este posibil în timpul vieții mele fără o implicare extrem de activă a statului în promovarea educației și investițiilor financiare, atât la nivelul populației active profesional, cât și în rândul tinerilor din școli. Cred că pentru a avea o schimbare drastică și durabilă, oamenii chiar trebuie să fie de-a dreptul bombardați cu educație financiară și antreprenorială în mod constant. Nu sunt convinsă că clasa politică este interesată să ofere astfel de informații.

De asemenea, cred că procesul de a deveni investitori trebuie să fie rapid și simplu, complet digitalizat – sunt foarte puțini intermediari care oferă un proces de înscriere complet digitalizat. Oamenii nu au timp și răbdare atunci când au posibilitatea de deschidere a unui cont de tranzacționare. Știu din experiența personală și a prietenilor mei că cea mai mare problemă este procesul de înregistrare îndelungat, care necesită zeci de pagini și semnături de mână, trimise prin poștă sau livrate personal la sediu. Nimeni nu mai are timp pentru așa ceva, iar piața de capital trebuie să reflecte anul în care ne aflăm acum – 2024, când totul ar trebui digitalizat. Cred că doar în momentul în care piața de capital locală este digitalizată și toți brokerii locali oferă clienților o experiență complet digitală, putem considera că aceasta este pregătită pentru mai mulți investitori.

Recomand mereu celor ce vor să investească în această piață prudență și să apeleze la cei ce se pricep. Care ar fi recomandările Dvs pentru investitorii novice, astfel încât să nu aibă neplăceri?

Recomandarea mea este un portofoliu diversificat, care să cuprindă atât acțiuni defensive, cât și companii antreprenoriale solide care pot oferi o creștere accelerată. Cel mai simplu mod de a realiza acest lucru este să investești într-un ETF care reproduce indicele BET, indice în care investitorii pot găsi cele mai reprezentative și mai lichide 20 de companii de la Bursa de Valori București. În practică, acest lucru înseamnă că investitorii sunt expuși la 20 de companii care acoperă sectoare precum bancar și finanțe, energie, utilități, petrol și gaze, telecomunicații, medical, imobiliar, transport, alimentație și HORECA, atât companii de stat, cât și antreprenoriale.

O altă recomandare ține de răbdare. Este important să ai răbdare și să investești sume de bani de care te simți confortabil să uiți. De multe ori, atunci când facem investiții la bursă, există tentația de a verifica evoluția investițiilor noastre, zilnic. În timp ce urmărirea pieței și mișcarea acesteia este un lucru pe care îl recomandat, cel mai sănătos este să urmărim piața în sine mai degrabă ca un proces educațional, decât să verificăm de mai multe ori pe zi starea investiției noastre – care în general nu înregistrează schimbări majore pe oră. Cele mai mari creșteri sunt înregistrate pe termen mediu și lung.

Cum vedeți rezultatele BVB la final de 2024? Cum se va plasa bursa noastră în ecuația marilor burse internaționale?

2024 va fi un an important pentru România, iar evenimentele din acest an vor influența cu siguranță și evoluția bursei locale. În 2024, în România, au loc două evenimente principale cu impact – unul este reprezentat de alegerile locale, avem 4 alegeri care, în funcție de rezultat, vor influența cu siguranță și bursa. Evoluția – pozitivă sau negativă – va depinde de cât de stabile se vor aștepta analiștii și piața să fie noile partide câștigătoare, mai ales dacă vor exista surprize sub forma unor partide extremiste care vor obține un vot semnificativ. Cel de-al doilea eveniment este reprezentat de includerea României în Emerging Market watchlist de către indicii furnizați de MSCI. Acesta va fi un eveniment economic cheie, care va avea un impact direct asupra pieței de capital din România, având ca rezultat realocarea capitalului investitorilor. Practic, acest upgrade, de la piața de frontieră la cea emergentă, va însemna că piața românească este eligibilă pentru investiții din partea fondurilor de investiții globale care investesc în piețele emergente. Universul investițional la nivelul unei piețe emergente este semnificativ mai mare ca dimensiune, comparativ cu cel din cadrul unei piețe de frontieră, unde lichiditatea este scăzută, iar nivelul investițiilor este, de asemenea, unul scăzut. Mai mult, este estimat ca peste 80% din fondurile pasive în piețele emergente investesc folosind indicii MSCI.

Desigur, ciclurile economice, inflația, ratele dobânzilor crescute, deși în scădere, întreruperile lanțului de aprovizionare, tendințele globale precum încetinirea sectorului tehnologic, vor continua să influențeze rezultatele companiilor listate. Sper că 2024 va fi un an liniștit și lipsit de surprize, precum pandemie sau alte războaie. În consecință, dacă nu se întâmplă nimic major, mă aștept ca 2024 să fie un an neutru spre pozitiv pentru investitori.

Mihai Săndoiu și Norel Moise

Interviu publicat în revista Piața Financiară nr. 1-2/2024

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0