Cele mai performante fonduri de pensii private din Europa cer respectarea legii

Cele mai performante fonduri de pensii private din Europa cer respectarea legii

Potrivit unui studiu european independent realizat de federaţia asociaţiilor de consumator de produse financiare (Better Finance), fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România sunt cele mai performante dintr-un panel de 15 state din UE în perioada 2008-2015.

Cele mai bune rezultate pentru fonduri de pensii au fost înregistrate în România”, arată raportul Better Finance, care analizează performanţa sistemelor de pensii private din 15 state membre ale Uniunii Europene, în perioada 2000-2016. La fondurile de pensii contribuie 86% din populaţia statelor UE.

Pilonul II a marcat anul trecut a noua oară consecutiv rezultate investiţionale pozitive, ajungând pentru întreaga perioadă de activitate (mai 2008 – decembrie 2016) la un randament mediu anualizatde 9,32%. În termeni monetari, acest randament se traduce printr-un câştig de 5,44 miloarde RON pe care Pilonul II l-a generat din investiţii, în beneficiul exclusiv al românilor care contribuie la aceste fonduri. La finalul anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii administrau active nete în valoare de peste treizeci de miliarde RON în numele a aproape 6,8 milioane de români.

În opinia Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Private din România (APAPR), rezultatele pot convinge proaspăt instalatul Guvern al României să gasească resursele financiare necesare pentru a respecta legea şi calendarul de contribuţii aferente Pilonului II conform Legii nr. 411/2004, care prevedea (înaintea mai multor întârzieri) o creştere graduală a contribuţiilor către pensiile private (Pilon II) ale românilor de 0,5 puncte procentuale pe an. Astfel, nivelul contribuţiei trebuia să ajungă la 6% încă din 2016. În prezent, nivelul acestei contribuţii este încă de 5,1%, din cauza mai multor întârzieri decise de guvernele precedente.

Sperăm ca în perioada imediat următoare decidenţii publici să dea dovadă de responsabilitate şi preocupare pentru soarta viitorilor pensionari, majorând nivelul contribuţiei pentru 2017 conform prevederilor legii. Ştim cu toţii că situaţia demografică a României reprezintă o <<bombă cu ceas>>, adică tendinţa rapidă de îmbătrânire a populaţiei va pune asupra pensiilor viitoare ale românilor care în prezent au vârsta medie o presiune mult mai mare decât simt actualii pensionari. Pilonul II trebuie să devină o sursă de venit suplimentară suficientă pentru aceştia care să poată acoperi această presiune crescândă asupra pensiei publice. Pilonul II a reuşit până în prezent să îşi îndeplinească misiunea cu succes, adăugând până în prezent un plus de aproximativ 1,2 miliarde de euro obţinuţi din investiţii în conturile celor 6,8 milioane de participanţi, peste contribuţiile virate de aceştia. În lipsa unei majorări a contribuţiei virate la Pilonul II de pensii până la nivelul prevăzut iniţial de Legea 411/2004, viitorii pensionari ai României vor avea de pierdut nu doar sumele care nu vor fi virate în conturile lor, ci şi randamentelor pentru respectivele contribuţii, care s-ar adăuga în conturile lor” a declarat doamna Raluca Tintoiu, preşedintele APAPR.

 

Autor: Diana Dăscălescu

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0