Excedent bugetar de 1,06% din PIB la şapte luni

Excedent bugetar de 1,06% din PIB la şapte luni

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a făcut publice datele privind execuţia bugetară din iulie şi primele şapte luni ale anului. Conform datelor MFP veniturile statului au crescut cu 8.4% an/an în iulie, la 22.2 miliarde RON (nivel maxim istoric). Se notează dinamica veniturilor nefiscale (în creştere cu 41.2% an/an, la 3.5 miliarde RON), dar şi a sumelor primite de la UE în contul plăţilor efectuate şi prefinantare (în urcare cu 70.4% an/an, la 1.3 miliarde RON). Veniturile fiscale au consemnat un avans de doar 3.1% an/an (la 12.5 miliarde RON), dat fiind că dinamica încasărilor din impozitul pe profit, salarii, venit şi câştiguri de capital (+7.7% an/an, la 5.1 miliarde RON) a fost contrabalansată de stagnarea încasărilor din impozite şi taxe pe bunuri şi servicii (la 7.2 miliarde RON) şi scăderea veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (cu 4% an/an, la 0.2 miliarde RON). Veniturile din TVA au crescut cu 1% an/an la 4.7 miliarde RON, evoluţie care exprimă faptul că impactul reducerii TVA la alimente şi servicii de alimentaţie (de la 24% la 9% începând cu 1 iunie) a fost absorbit, atât prin accelerarea vânzărilor, dar şi prin măsurile de fiscalizare mai activă a economiei informale. Veniturile din contribuţii de asigurări au scăzut cu 2.3% an/an, la 4.9 miliarde RON.
Pe de altă parte, cheltuielile bugetare au crescut cu 5.4% an/an, la 19 miliarde RON. Cheltuielile de personal, de capital, transferurile şi cheltuielile cu bunuri şi servicii au consemnat ritmuri anuale de creştere de 4.4%, 6.8%, 7.6%, respectiv 8.2%. Pe de altă parte, cheltuielile cu dobânzi şi cu subvenţii au scăzut cu 9.5% an/an (la 1 miliard RON), respectiv cu 20.4% an/an (la 0.3 miliarde RON) în iulie.
Astfel, din execuţia bugetară pe luna iulie a rezultat un excedent de 3.2 miliarde RON (în intensificare cu 30.4% an/an) (reprezentând 0.5% din PIB).
În perioada ianuarie-iulie veniturile publice au crescut cu 9.9% an/an, la 132.8 miliarde RON. Veniturile fiscale au urcat cu 11.8% an/an, la 81.7 miliarde RON, notându-se dinamica încasărilor din impozitul pe profit (10.7% an/an), impozitul pe salarii şi venit (+13.3% an/an) şi TVA (+15.5% an/an). De asemenea, veniturile nefiscale au crescut cu 18.1% an/an, la 12.5 miliarde RON, în timp ce sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate şi prefinantare au urcat cu 52.4% an/an, la 5.3 miliarde RON. Pe de altă parte, încasările din contribuţii de asigurări au scăzut cu 1.5% an/an, la 32.6 miliarde RON.
Cheltuielile bugetare au crescut cu 2.9% an/an, la 125.4 miliarde RON, avansul cheltuielilor curente cu 4% an/an (la 121.1 miliarde RON) fiind contrabalasant de declinul cheltuielilor de capital (cu 15.1% an/an, la 5 miliarde RON).
În categoria cheltuielilor curente se observa creşterea componentelor cheltuieli de personal şi transferuri (cu 5.1% an/an, respectiv 7.2% an/an) şi scăderea componentelor bunuri şi servicii, subvenţii şi dobânzi, cu ritmuri anuale de 0.9%, 1.5%, respectiv 8.1%. Prin urmare, bugetul de stat a înregistrat un excedent de 7.4 miliarde RON în primele şapte luni ale anului (comparativ cu un deficit de 1 miliard RON în perioada similară din 2014), reprezentând 1.06% din PIB.
Din analiza execuţiei bugetare în primele şapte luni ale anului se notează faptul că reducerea TVA la alimente şi servicii de alimentaţie (de la 24% la 9% începând cu 1 iunie) a fost contrabalansată de dinamizarea vânzărilor şi de ameliorarea actului de fiscalizare. Totodată, accelerarea economiei se resimte la nivelul impozitelor directe. De asemenea, investiţiile publice par să fi inflexionat (după cum se poate nota în ultimul grafic din dreapta). Pe de altă parte, se notează majorarea cheltuielilor cu personal şi a transferurilor înainte de alegerile generale programate pentru 2016.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0