Parteneriat pentru susţinerea IMM

business1

Asociația Română a Băncilor (ARB) și Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) lansează un program de informare la nivel național dedicat Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) „Parteneriate potrivite pentru finanțări inteligente” ce vizează creșterea gradului de accesare a finanțărilor și a garanțiilor în actualul context economic. Obiectivul programului constă în creșterea contribuției sectorului financiar bancar la dezvoltarea activității IMM-urilor din România prin creditare și garantare care să conducă la revirimentul economiei României.

Programul prevede organizarea unei serii de zece seminarii la nivel naţional, în perioada 2013 – 2014, în principalele oraşe ale ţării la care estimăm că vor participa peste 1.000 de reprezentanţi ai IMM-urilor și funcționari bancari. Seria dezbaterilor „Parteneriate potrivite pentru finanțări inteligente” a fost inițiată astăzi, 3 octombrie 2013, la Brașov, participanții fiind reprezentanți ai mediului de afaceri local și ai comunității financiar bancare.

„Creditarea IMM constituie o linie de afaceri de bază valoroasă pentru bănci. Intensificarea dialogului constructiv între mediul de afaceri și comunitatea financiar bancară privind accesarea de finanțare și garanții în actualul context economic sperăm să conducă la creșterea interesului IMM pentru contractarea de credite. Ponderea IMM-urilor care au obţinut finanţare pe credit este relativ mică (aproximativ 20% din total). Comunitatea bancară continuă să susțină inițiativele care promovează activitatea, finanțarea și garantarea creditelor acordate clienților de talie mică și mijlocie, fiind preocupată de reducerea impactului negativ al reglementărilor asupra creditării IMM-urilor. ARB continuă să fie vocea principalului finanțator al economiei pentru a evita ca provocările precum riscul de credit, reglementarea Basel III și contextul internaţional dificil să conducă la constrângeri şi mai ample pentru mediul de business din România”, a declarat dl. Radu Grațian Ghețea, Președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor.

„Sperăm ca acest demers să fie, atât pentru mediul de afaceri cât şi pentru mediul bancar, un nou pas spre o înţelegere reciprocă mai bună. Ne reiteram sprijinul în dezvoltarea mediului de afaceri din România, conștienți fiind de rolul esențial pe care îl deținem în crearea condițiilor relansării sectorului IMM, parte integrantă a sustenabilității economiei noastre. FNGCIMM va rămâne, în continuare, un intermediar dinamic şi flexibil între sistemul bancar şi întreprinderile mici şi mijlocii din România, susţinând dialogul constructiv în vederea reluării finanţării IMM-urilor şi urmărind valorificarea optimă a potenţialului de colaborare cu partenerii bancari”, a declarat dl. Aurel Şaramet, Preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii. Sectorul IMM-urilor din România reunește 529.015 de întreprinderi, ceea ce reprezintă 99,7% din totalul companiilor, forța de muncă angajată fiind de 67,2 % din total, potrivit datelor publicate în „Small Business Act – 2012”.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0