Cei 255 kwh și teoria cartofului

Până la 31 august 2023, consumatorii casnici ar urma să plătească 0,80 lei/kWh pentru un consum de energie electrică de până la 255 kWh pe lună și doar 0,31 lei/kWh la gazele naturale consumate, indiferent de cantitate. Dincolo de complicațiile inutile gen 0,68 lei/kWh sub 100 kWh și de ridicolul plății pe considerente istorice, se pune întrebarea de ce s-a concentrat toată atenția asupra curentului electric, din moment ce importurile care nu se mai pot face sunt de gaze naturale.

Modalitățile de producere a energiei electrice sunt multiple, de la cărbune, la hidrocentrale și reactoare nucleare, parcuri eoliene etc. Surse din care se pot asigura necesitățile populației la prețuri rezonabile. Cât privește procesele industriale, oricum, a arde gazul în loc de chimizare, care ar aduce valoare adăugată mai mare și mai utilă din perspectiva economiei circulare, rămâne o afacere principial proastă pentru omenire.

Oricum, dacă tot nu avem suficiente gaze din motive asupra cărora nu insistăm acum (atenție, Rusia e tocmai pe locul 8 în lume ca rezerve de hidrocarburi) rămâne un mister plafonarea consumului subvenționat la energie electrică dar nu și la gaze naturale. Cât despre faptul că și prețul subvenționat de stat la gaze, echivalat în kwh, este sub jumătate față de cel al kilowatt-ului la priză, poate se îndură cineva să ne lumineze.

Dar, până la considerații ample și de mare valoare macroeconomică, hai să luăm un exemplu banal, de nivel microeconomic. Respectiv cartoful prăjit la friteuză electrică (atenție, cartofii sunt deja preprăjiți) cu aer cald versus cel prăjit (de la „zero”) în ulei la tigaie, pe aragaz. Sănătatea este grav penalizată prin factura la electricitate în favoarea risipei de energie venită pe țeavă și a consumului de ulei, prezent cam de cinci – șase ori mai mult în rezultatul final al gătitului.

În plus, care este logica după care este încurajat cartoful fiert la oală, în apă, ce mai mult susține termic bucătăria, față de cel preparat la microunde, prin intermediul apei conținute, cu minim de consum energetic ? De altfel, încălzirea mâncării cu foc deschis este nu doar mult mai puțin eficientă și potențial periculoasă pentru sănătate (se poate arde, acroleină, vase de metal care trebuie produse cu consum de energie etc.). În schimb, este „demonizată” utilizarea metodelor moderne, pe bază de curent electric (vezi și plitele cu inducție versus riscul de arsuri și incendiu generat de alimentarea cu gaze).

P.S.

  1. Lipsește legătura între locul de consum, limitat arbitrar la 255 kWh, și numărul de persoane din fiecare loc de consum. La limită, familiile numeroase, din locuințe cu mai multe camere, sunt echivalate bizar cu pensionarii singuri sau urmașii lor dintr-o garsonieră, pe considerentul că în locuință intră un singur fir de la un aparat de măsurat.
  2. Comisia Europeană propune ca statele membre să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puțin 10% până la 31 martie 2023 dar, totodată, stimulează trecerea parcului auto pe propulsie electrică. Mașinile nou achiziționate cu număr verde de unde vor face „plinul” ?

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0