Românii au cheltuit pe cardurile Visa în străinătate 360 milioane euro în 2013

piatabancara2

Cheltuielile făcute de români pe carduri Visa la magazinele din străinătate s-au ridicat la 360 milioane euro în 2013. Aproximativ o treime din această sumă (107 milioane euro) reprezintă cheltuieli doar în lunile de vară (iulie, august şi septembrie), când românii pleacă în vacanţă.

Românii au realizat 5,3 milioane de tranzacţii în străinătate cu carduri Visa emise în România în anul 2013, dintre care o treime doar în trimestrul III. În total, deţinătorii de carduri Visa din Europa au efectuat peste 700 de milioane de tranzacţii la POS în timpul călătoriilor în străinătate anul trecut.

Românii au folosit cel mai des cardul în străinătate pentru a plăti serviciile de cazare (în special hoteluri), îmbrăcăminte şi carburant, în timp ce europenii au plătit cel mai des cu cardul în supermarket-uri, în sectorul divertismentului, magazine, restaurante şi servicii turistice în general.

Cele mai populare destinaţii pentru români în 2013 au fost Italia, Franţa, Germania şi Marea Britanie, care au reprezentat 44% din totalul cheltuielilor pe cardurile Visa anul trecut. Spre deosebire de români, destinaţiile preferate de europeni au fost Spania, Franța, SUA, Marea Britanie, Suedia și Italia.

Perioada de vârf cu cele mai mari cheltuieli, aproape o treime din tot anul 2013, a fost în lunile estivale – iulie, august şi septembrie.

Cele mai mari creşteri în ceea ce priveşte cheltuielile cu cardurile Visa în sectorul turismului s-au înregistrat pentru următoarele coridoare: Marea Britanie – Spania (+ 12%); Marea Britanie – Franța (+ 11%); Franța – Italia (+ 11%); Germania – SUA (+10%); Franța – Spania (+10%); Norvegia – Suedia (+10%).

Câteva sfaturi practice de utilizare a cardului peste hotare:

 

Înainte de plecare, asigură-te că ai fonduri suficiente în cont, iar cardul tău nu a expirat. Informează-te la bancă dacă există limite pentru plăţi şi retrageri de numerar în străinătate şi care sunt costurile conversiei în moneda locală. Notează datele cardului  şi păstrează-le separat de locul unde ţii cardul. Notează numărul de telefon al băncii, pentru orice problemă la utilizarea cardului.

Peste hotare, păstrează cardurile și numerarul în locuri diferite, ca să reduci riscul de a pierde toate fondurile disponibile pentru vacanţă. Când plătești cu cardul, verifică dacă suma de pe ecranul terminalului POS sau de pe chitanță este corectă înainte de a autoriza tranzacţia prin introducerea codului PIN şi prin semnătură. Păstrează toate dovezile plăţilor efectuate şi verifică dacă sumele coincid cu cele de pe extrasul de cont. Utilizează cutia de valori sau seiful existent în cameră sau la recepția hotelului pentru depozitarea cardului sau numerarului atunci când nu le foloseşti

Asigură-te că nimeni nu vede când tastezi codul PIN, la POS sau bancomat. Dacă ai pierdut cardul, ţi-a fost furat sau dacă observi operaţiuni frauduloase în contul tău, anunţă imediat banca. Asigură-te că ai păstrat datele cardului în cazul în care banca le solicită.

La întoarcerea în ţară, verifică extrasul de cont al cardului de debit şi de credit. În cazul în care observi o sumă incorectă sau o tranzacţie suspectă, anunţă banca imediat.

Oriunde în lume, milioane de magazine, restaurante și hoteluri acceptă carduri Visa. Costurile sunt transparente, ușor de verificat prin online banking. Nu în ultimul rând, vacanța înseamnă cumpărături după pofta inimii, așa încât, spre final, este posibil să intervină o nevoie stringentă de fonduri suplimentare. Contul de card poate fi alimentat simplu și rapid, online sau la unul dintre ghișeele băncii care a emis cardul.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0