Aplicarea impozitului pe construcții, de clarificat până în 2014

real estate

Introducerea impozitului pe construcții reprezintă o măsură ce poate avea un impact semnificativ asupra activității persoanelor juridice din toate sectoarele economice, iar autoritățile ar trebui să emită norme de aplicare pentru a clarifica aceste aspecte, de preferat înainte de 1 ianuarie 2014, data de la care prevederile OUG 102/2013 intră în vigoare, a declarat Lidia Duțu, Tax Manager DLA Piper, în cadrul unei întâlniri pe tema noilor modificări aduse Codului Fiscal.

„Modul în care este formulat textul actual al OUG 102/2013 ridică o serie de întrebări legate de componența bazei impozabile luată în calcul pentru determinarea acestui impozit. Ne așteptăm ca autoritățile să emită norme de aplicare pentru a clarifica aceste aspecte, de preferat înainte de 1 ianuarie 2014, data de la care prevederile OUG 102/2013 intră în vigoare”, a precizează aceasta.

Pe de altă parte, potrivit expertului DLA Piper, modificările aduse în sfera impozitului pe profit sunt îmbucurătoare pentru mediul de afaceri și pot fi un prim pas spre o relansare a investițiilor românești. ”O prevedere importantă în acest sens este neimpozitarea veniturilor obținute ca urmare a vânzării participațiilor deținute în societăți române sau situate în state cu care România are încheiate Convenții de Evitare a Dublei Impuneri. Condițiile pentru aplicarea acestei scutiri sunt destul de relaxate și scopul lor este de a evita apariția unor tranzacții speculative, care sa aibă drept unic obiectiv evitarea plății impozitului datorat pentru astfel de operațiuni”, explică Lidia Duțu, Tax Manager în cadrul biroului local DLA Piper.

Un alt subiect important a avut în vedere ajustarea TVA, precum și majorarea accizelor aplicabile din ianuarie 2014, dar și cauzele care au determinat aceste modificări.

„Accizele la combustibili nu cresc numai din cauza majorării nivelului accizei, dar și din cauza faptului că regula privind cursul de schimb utilizat a fost și ea modificată. Specific, pe lângă faptul că ne abatem de la cursul de schimb publicat în Jurnalul Oficial al UE pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2013, folosindu-l pe cel din aceeași zi a lui 2012, îl mai și majorăm cu media anuală a indicelui prețurilor de consum valabilă pentru 2014 în Romania (4,7%)”, a semnalat Ionela Florescu, Tax Manager DLA Piper.
Chiar dacă nu reprezintă modificări ale Codului Fiscal, participanții s-au arătat interesați și de creșterea redevențelor miniere, care în unele cazuri au fost majorate cu 50%. „Ceea ce este mai important decât nivelul majorat al redevențelor începând cu 1 ianuarie 2014, este faptul că acestea se aplică inclusiv licențelor și permiselor de exploatare emise anterior datei intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență 102/2013″, spune Ionela Florescu.
În decembrie 2013 se împlinesc zece ani de la publicarea Codului Fiscal, perioadă în care au fost implementate peste 100 de modificări semnificative ”de regulă cu aplicare rapidă, scăzând predictibilitatea sistemului fiscal românesc. Recentele amendamente aduc și unele motive de optimism, dar pe de altă parte introduc reglementări noi, care afectează întregul mediu de afaceri”, a apreciat Tudor Nedelea, coordonatorul practicii de taxe din cadrul DLA Piper.

DLA Piper Tax este divizia de consultanță fiscală a DLA Piper în România. DLA Piper Tax acoperă toate ariile consultanței fiscale.



COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0