Asociația Energy Policy Group a lansat alături de Clean Air Task Force raportul comun privind Reactoarele modulare de mici dimensiuni

Asociația Energy Policy Group a lansat alături de Clean Air Task Force raportul comun privind Reactoarele modulare de mici dimensiuni

Asociația Energy Policy Group a lansat alături de Clean Air Task Force raportul comun privind Reactoarele modulare de mici dimensiuni (Small Modular Reactors – SMRs) pe data de 23 noiembrie 2023, în București. La eveniment au praticipat specialiști de prestigiu, oficiali de nivel înalt, dar și reprezentanți ai autorităților și companiilor relevante pentru a discuta despre SMR și potențialul lor în România.
Reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) reprezintă promisiunea unei noi tehnologii nucleare pentru producerea de energie electrică fără emisii, sigură și dispecerizabilă, pe fondul intensificării eforturilor de reducere a emisiilor de carbon și de asigurare a securității energetice. Datorită dimensiunilor și capacității reduse (până la 300 MW pe unitate) și a designului simplificat, modular și produs în fabrică, se preconizează faptul că SMR-urile vor alimenta noi tipuri de consumatori industriali de energie electrică și/sau termică – de exemplu, oțelării, topitorii de aluminiu, uzine chimice, instalații de rafinare, electrolizoare și înlocuirea centralelor electrice pe bază de cărbune. SMR-urile vor oferi energie fără emisii, în bandă (dar parțial flexibilă) unui sistem energetic cu o pondere din ce în ce mai mare a surselor regenerabile variabile. Acestea vor fi mai bine distribuite din punct de vedere geografic, pe suprafețe mai mici și mult mai puțin dependente de volume mari de apă pentru răcire față de centralele nucleare de mari dimensiuni. Mai mult, conform estimărilor, costurile SMR-urilor per MWh vor fi mai reduse decât cele ale centralelor nucleare clasice (de mari dimensiuni).
Raportul EPG și CATF cuprinde informații precum:

  • Definiția și tipologile SMR-urilor;
  • Aspecte privind costurile SMR-urilor;
  • Descrierea sectorului nuclear românesc și angajamentul recent față de tehnologia SMR;
  • Evaluarea unor tipologii de SMR, respectiv 10 modele relevante pentru sectorul nuclear din România.

Recomandări de politici publice, cu accent asupra cadrului de reglementare din România, dar cu relevanță internațională, respectiv: (i) îmbunătățirea procesului de licențiere a SMR-urilor, (ii) îmbunătățirea politicilor publice privind energia nucleară și (iii) propuneri privind reducerea costurilor SMR-urilor.

Raportul oferă o abordare tehnico-economică prudentă pentru dezvoltarea celor mai viabile modele de SMR. Conform Raportului și discuțiilor din cadrul evenimentului, acestea vor aduce o contribuție importantă la eforturile privind obținerea neutralității climatice până în anul 2050, precum și la asigurarea securității energetice și accesibilității prețurilor.
Consultați raportul (ENG) AICI.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0