Baciu, LAPAR: Legea privind vânzarea terenurilor agricole blochează piaţa

b

Legea privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan nu a îngrădit accesul străinilor la terenuri, dar a blocat piaţa şi a ridicat preţurile, consideră Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

„Acum, ca să cumperi sau să vinzi teren, stai o lună la primarie, plăteşti (…) Îţi trebuie o lucrare de doctorat ca să cumperi teren! Anul trecut s-a vândut mai puţin până a intrat legea în vigoare iar acum, am înţeles de la notari, că terenurile agricole au ajuns la nişte preţuri la care unii nici nu visau”, a declarat Baciu, la “Zilele Agriculturii Românești”.

Preşedintele LAPAR a arătat că alte ţări membre UE au gasit mijloace prin care să împiedice cumpărarea terenurilor de către străini şi a dat exemplu Polonia, care vrea să introducă la achiziţionarea terenurilor condiţii speciale – să nu poţi cumpăra teren dacă nu eşti rezident de minim 5 ani şi nu ai experienţă de 5 ani în agricultură.

„Nouă ni s-a spus că nu se pot pune niciun fel de condiţii, pentru că nu ne dă voie Uniunea Europeană (…) Dar când am fost acolo, mi s-a spus că vânzarea terenurilor este o problemă naţională, nu comunitară”, a spus Baciu.

România a liberalizat piața funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligațiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce permite persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în țară, demers care a modificat regimul existent până la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau dreptul să cumpere terenuri.

Conform Legii nr. 17/2014, pentru comercializare, vânzătorul înregistrează la primăria din raza localității unde se află terenul o cerere prin care solicită să fie afișată oferta de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, în vederea aducerii acesteia la cunoștința preemptorilor, conform recentului act normativ. Cererea trebuie să fie însoțită de oferta de vânzare a terenului agricol și de documentele doveditoare.

Oferta de vânzare va cuprinde informații despre teren – preț, amplasament, suprafață, categoria de folosință și clasa de calitate, documentele cadastrale, și despre vânzător – numele și prenumele, adresa completa și copia documentului de proprietar.

În termen de o zi lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria are obligația să afișeze oferta de vânzare la sediul sau și, după caz, pe pagina de internet a acesteia, pentru un termen de 30 de zile.

În plus, pentru vânzarea terenurilor agricole extravilane din ţara noastră, trebuie respectat şi dreptul de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului roman, prin ADS, în aceasta ordine, la preţ şi în condiţii egale.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0