BERD: România, pe primul loc la gradul de dezvoltare al profesiei de practician în insolvență

Simona MilosRomânia se plasează pe primul loc în ceea ce privește gradul de dezvoltare al profesiei de practician în insolvență, potrivit unui raport de evaluare elaborat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pe parcursul a doi ani de studii comparative și analize a legislației insolvenței privind reglementarea profesiei de practician în insolvență în 27 de țări în care acordă asistență.

“România a obținut cel mai mare procentaj, pe toate categoriile analizate, respectiv: licențierea și înregistrarea formelor de exercitare a profesiei (100%), modalitățile de reglementare, supervizare și disciplină (94%), formare profesională inițială și continuă (95%), sistemul de desemnare a practicianului în cadrul procedurilor (100%), calitatea și etica profesională (81%), competențele și atribuțiile legale (83%) și sistemul de remunerare (81%)”, a anunţat Institutul Național de Pregătire al Practicienilor în Insolvență (INPPI), într-un comunicat de presă.

Raprotul BERD a fost lansat la Londra, la conferinţă participând personalități în domeniu, reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice și reprezentanți ai mediului academic din țările evaluate, inclusiv România.

La invitația organizatorilor, România a fost reprezentată de doi delegați: Președintele Institutului Național de Pregătire al Practicienilor în Insolvență (INPPI) – av. Simona Maria Miloș și av. Andreea Deli – membru al Consiliului Științific al INPPI, care au avut și calitatea de lectori în cadrul conferinței, prezentând aspecte relevante ale profesiei de practician în insolvență din țara noastră.
Alături de acestea, în cadrul conferinței au fost invitați să ia cuvântul Președintele INSOL International – James H.M. Sprayregen, Directorul Executiv al R3 – Graham Rumney, precum și reprezentanți din Marea Britanie, Franța, Germania, Ucraina, Ungaria, Letonia și Bulgaria.

“S-a apreciat că România a dezvoltat un cadru juridic solid și funcțional pentru profesia de practician în insolvență, acoperind elementele cheie ale profesiei. Mici recomandări care ar putea îmbunătăți și mai mult performanța și dezvoltarea profesiei de practician în insolvență includ introducerea de criterii profesionale pentru desemnarea practicianului în insolvență de către instanță, încurajarea procedurilor de prevenire a insolvenței precum și îndrumări cu privire la modul de gestionare a averii debitorului și valorificarea eficientă a activelor în procedură”, arată comunicatul INPPI.

“Este un rezultat onorant pentru România, de recunoaștere a eforturilor tuturor părților implicate în procedura insolvenței, de a reglementa această profesie, de a asigura formarea profesională continuă a practicienilor și nu în ultimul rând, de recunoaștere, la un nivel atât de înalt, a conținutului noului act normativ în materia insolvenței- un factor extrem de important pentru mediul economic si financiar. Faptul că avem o lege modernă și echilibrată, precum și o tradiție de peste 15 ani în gestionarea procedurilor de insolvență, ne-a propulsat pe primul loc în topul BERD dar, totodată, ne obligă să confirmăm și în activitatea practică, printr-o conduită adecvată, standardele recunoscute ale cadrului legislativ”, a declarat Simona Miloș (foto), președintele Institutului Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență (INPPI) și reprezentantul delegației României la seminarul BERD.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0