BIOservicES, un nou proiect Horizon Europe, anunță debutul. Printre parteneri se numără și România

Proiectul „BIOservicES – Crearea legăturilor între biodiversitatea solului și serviciile și funcțiile ecosistemice în diferite utilizări ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor și rezilienței la schimbările climatice până la evaluarea economică a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena și coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeași instituție, anunță debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obținut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de parteneri din peste 11 țări, pentru o perioadă de 60 de luni. Printre coordonatorii pachetelor de lucru se află și June Communications, care gestionează pachetul de comunicare, diseminare și exploatare.

Scopul principal al proiectului BIOservicES este să studieze legăturile dintre diferitele organisme din sol precum virusuri, bacterii, arhee, fungi, prosisti, nematode, microartopode, râme, izopode, milipede, insecte și păianjeni, și modul în care acestea contribuie la crearea mai multor funcții și servicii de diferite scale, luând în considerare diferite utilizări ale solului și schimbările climatice. Astfel, proiectul va contribui la obiectivul 6 al Misiunii Solului, „Îmbunătățirea structurii solului pentru a accentua calitatea habitatului pentru biota solului și culturi”. Proiectul vizează identificarea presiunilor și a factorilor care afectează organismele solului și efectele acestora, efectuarea unei evaluări economice a contribuției acestora în ecosistem, dezvoltarea unor instrumente și modele de sprijinire a deciziilor care să ajute la conceperea unor practici de management, monitorizare, conservare și restaurare, reziliente din punct de vedere climatic. 

„Misiunea noastră este să creștem gradul de conștientizare cu privire la rolul semnificativ pe care organismele din sol îl joacă în mediu, asigurând accesul la informații din domeniu. Deși importanța acestora în furnizarea de servicii ecosistemice multiple este cunoscută, încă ne confruntăm cu o lipsă a studiilor despre legătura dintre organismele cheie ale solului și crearea unor servicii ecosistemice cruciale în diferite utilizări ale solului. Mai mult, există o lipsă a informației cu privire la relațiile dintre ciclul nutrienților, prevenirea poluării, infiltrarea și retenția apei, productivitate, structura și biodiversitatea solului în diferitele utilizări ale acestuia. În regiunile experimentale vom studia aceste relații cu scopul de a dezvolta practici de management sustenabile și targetate. Prin înțelegerea acestor conexiuni între organisme și serviciile ecosistemice în diferite medii, BIOservicES dorește să reducă decalajul de cunoștințe și să deschidă drumul deciziilor informate”, declară Raul Zornoza, coordonatorul proiectului BIOservicES, și profesor al Universității Politehnica din Cartagena. 

În prezent, diferite presiuni afectează  procesele solului în diferite utilizări ale acestuia la nivel European. Pentru a studia implementarea practicilor de management sustenabile, au fost selectate 25 de zone experimentale, cu o gamă variantă în ceea ce privește sănătatea solului ca urmare a diferitelor practici de management, din diferite regiuni, precum cele Alpine în Elveția, Atlantice și Mediteraneene din Spania, Continentale în Germania și Boreale în Letonia, acoperind 8 tipuri de sol. 

Proiectul este format dintr-o echipă interdisciplinară, de la universități, până la ONG-uri, companii private și alte entități din diferite țări europene și Statele Unite ale Americii, cu expertiză în cercetare, agricultură, inovare socială și comunicare. Coordonatorul proiectului este Universitatea Politehnica din Cartagena, responsabilă pentru gestionarea proiectului și pentru asigurarea unei bune colaborări între parteneri, având în vedere și cerințele etice. Printre colaboratori se numără:

  • LGI Sustainable Innovation, Franța – Comunitățile părților implicate pentru co-creare, co-inovare și co-învățare
  • Universitatea din Vigo, Spania – Biodiversitatea solului, funcțiile și serviciile ecosistemice în diferite zone biogeografice și utilizări ale solului 
  • Universitatea din Sussex, Regatul Unit – Analiza datelor pentru interconexiunile dintre organismele din sol și funcțiile și serviciile ecosistemului, factorii de influență și dezvoltare
  • Colegiul Rural din Scoția, Regatul Unit – Evaluarea economică a serviciilor ecosistemice asociate cu biodiversitatea solului
  • Centrul Euro‑Mediterranean pentru Schimbări Climatice, Italia – Politici și stimulente
  • June Communications, Romania – Comunicare, diseminare și exploatare

Partenerii implicați în proiectul BIOservicES includ: Institutul de Cercetări Agricole, Piscicole și Alimentare – Belgia,  Institutul Thünen, Institutul Federal de Cercetare al Zonelor Rurale, Pădurilor și Pescuit – Germania, Consiliul pentru Cercetare Agricolă și Economică – Italia, Zabala Innovation Consulting – Spania, Consiliul Național de Cercetare – Spania, Universitatea Tehnică din Munchen – Germania, Universitatea Wageningen – Țările de Jos, Institutul de Cercetare Forestieră de Stat „Silava” – Letonia, Universitatea din Tuscia – Italia, Agrocultivate – Spania, Fundația Juana de Vega – Spania, Flächenagentur Rheinland GmbH – Germania, SIA Rigas Mezi – Letonia, Institutul de Cercetare a Agriculturii Organize – Elveția, și Arizona Board of Regents în numele Universității Arizona de Nord – Statele Unite ale Americii. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0