Bulgaria şi Croaţia – ţările din Europa de Est cele mai afectate de insolvenţă

insolventaDupă o ușoară redresare în 2011, țările din din Europa Centrală şi de Est (ECE) se confruntă iarăși cu un mediu economic instabil – numărul insolvențelor s-a majorat cu 3,5% în 2012. Principalele responsabile pentru această involuție au fost Bulgaria și Croația, ambele prezentând o creștere dramatică anul trecut, arată Studiul Insolventelor Coface.

Singurele evoluții pozitive sunt înregistrate de Estonia și Letonia, deși întreaga regiune a fost caracterizată de o tendința ascendentă în ultimii ani din punctul de vedere al companiilor insolvente. Comparativ cu 2009 (anul de criză, după prăbușirea Lehman Brothers Holdings), în 2012 insolvențele au crescut cu 38,7%.

În Bulgaria, 1.339 de companii au intrat insolvență în 2012, comparativ cu 390 în 2011, implicând o creștere de 243%. Pârghii financiare și operaționale ridicate, cheltuieli financiare mari, volatilitatea prețurilor materiei prime și lichiditatea scăzută au fost principalele motive pentru situația din Bulgaria în 2012. Mai mult decât atât, Bulgaria încă se luptă cu proceduri ineficiențe pentru insolvențele în curs. Comparativ cu 2011, rată insolvențelor aproape s-a triplat, iar pentru 2013 și 2014, se estimează o creștere și mai puternică.

În Croația, numărul companiilor insolvente a crescut în mod dramatic cu aproape 175% în 2012, ceea ce înseamnă că rată insolvențelor s-a triplat la 2,43% în 2012 (de la 0,88% în 2011). Principalele motive sunt: mediul de afaceri într-o schimbare permanență căruia companiile nu îi pot face față, lipsă strategiilor guvernamentale, piețele interne slab dezvoltate și prețurile încă necompetitive pentru piețele externe. Economia croată rămâne în recesiune, blocată în criză care a început în 2009. Situația deficitara din Zonă Euro și-a pus amprenta în scăderea exporturilor și incertitudinea implicării băncilor străine în economia națională.

Construcţiile, cel mai afectat sector

Cel mai afectat sector în 2012 a fost cel al Construcțiilor. Companiile au avut de suferit din cauza programelor de austeritate și a lipsei investițiilor în locuințele private. Cu probleme similare s-au confruntat și industria manufacturiera, comerțul cu amănuntul și comerțul cu ridicată și distribuție. Acesta din urmă experimentează efectele negative ale ratelor ridicate ale șomajului și scăderea cheltuielilor gospodăriilor.

La polul opus, Telecomunicațiile, Educația și Sănătatea au fost cele mai puțin afectate sectoare, înregistrând cele mai mici rațe ale insolvențelor în 2012.

În România, în 2012 a fost deschisă procedura de insolvență pentru un număr total de 23.665 de companii, cu 10% mai multe decât în 2011. Sustenabilitatea companiilor a fost erodată din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrângerilor ridicate de finanțare și a deteriorării disciplinei de plată la nivelul întregii economii. Prin urmare, companiile prezintă un grad de vulnerabilitate mai ridicat din punctul de vedere al expunerii la șocurile interne sau externe și al presiunii pentru creșterea lichidităților.

De asemenea, în Republică Cehă, Slovenia și Lituania, numărul companiilor insolvente a crescut considerabil.

Pentru 2013, Coface estimează înrăutățirea situației. Insolvențele vor crește în majoritatea țărilor din regiunea CEE. „Este evident că numărul insolvențelor va crește în 2013 și în special vom regăsi insolvente ale companiilor medii și mari, astfel că nici măcar numărul lor nu mai este relevant, ci ordinul de mărime și impactul în economie (…) Prognozele noastre în privință riscului de credit este că acesta s-a înrăutățit în 2013 și această perspectivă se va menține și în perioadă următoare.” a declarat Contantin Coman, Country Manager, Coface România.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0