Care sunt societatile care ar putea distribui in 2023 dividende sau actiuni gratuite catre actionari

Care sunt societatile care ar putea distribui in 2023 dividende sau actiuni gratuite catre actionari

Majoritatea companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti au Adunari Generale Ordinare si Extraordinare la finalul lunii aprilie. Printre alte puncte, actionarii sunt chemati sa voteze distribuirea profitului aferent anului 2022, inclusiv sub forma de dividende. Totodata, cateva companii vor supune atentiei actionarilor majorari ale capitalului social.

In anul 2023, mai multe companii ar putea aproba dividende, fata de 2022
Din peste 70 de societati analizate – cele mai tranzactionate de investitorii de retail – 41 au propus in Adunarile Generale din aprilie 2023 distribuirea de dividende catre actionari. Spre exemplu, doar 21 dintre emitentii analizati au aprobat in 2022 propuneri de distribuire de dividende.
In mare, avem un numar dublu de companii care si-ar putea rasplati in numerar actionarii, iar profiturile obtinute in anul 2022 de catre societatile listate sunt in multe cazuri semnificativ mai bune decat cele din anul anterior. Insa, per ansamblu, atat sumele propuse cat si randamentului dividendelor sunt mai mici in acest an, fata de cele din 2022.

Ce randamente ar putea avea dividendele din profitul pe 2022
Din cele 21 de societati analizate care au platit dividende catre actionari in anul 2022 si ar putea sa o faca si in 2023, doar 9 emitenti au propus o valoare mai mare a dividendului. Totodata, doar 10 societati din 21 ar putea oferi un randament mai mare a dividendului aferent profitului din 2022 fata de anul anterior. Pentru cele 21 de societati, randamentul mediu comparat 2022/2021 (calculat la cotatiile din data de 31 martie 2023) este de 5,05% vs. 6.64%. Adaugand si societatile care ar putea distribui dividende din profitul anului 2022, dar nu au distribuit si din profitul anului 2021, valoarea randamentului mediu scade la 4,36%.
Daca in anul 2022 au fost 3 societati care au oferit randamente cu 2 cifre (Agroland Agribusiness S.A., OMV Petrom S.A. si Turbomecanica S.A.) si alte 3 al caror dividende au adus randamente de 8-9% (Conpet S.A., Romgaz S.A. si Transilvania Broker S.A.), pentru anul 2023 am putea avea doar un singur emitent care sa aiba un randament al dividendului de 2 cifre (Turbomecanica S.A.). In schimb mai multe societati ar putea oferi un randament al dividendului de 8-9%: Conpet S.A., Farmaceutica Remedia S.A., Romgaz S.A., Nuclearelectrica S.A., OMV Petrom S.A. sau Transilvania Broker S.A.
Avem si societati listate care in anul 2022 si-au rasplatit actionarii, dar care in acest an nu vor distribui dividende: BRD Societe Generale S.A., Banca Transilvania, BRK Financial Grop S.A., iHunt Technologies Import Export S.A., MAM Bricolaj S.A., SIF Oltenia S.A. sau Teraplast S.A.
Mult mai putine societati listate vor distribui actiuni gratuite
In anii precedenti, a existat un numar semnificativ de societati listate care au preferat sa isi rasplateasca actionarii cu actiuni gratuite. In 2022, 14 companii – atat din Piata Principala cat si din Piata AeRO – au folosit acest mecanism. In unele cazuri, numarul de actiuni gratuite distribuite actionarilor a fost spectaculos. Avem exemplul Connections Consult S.A., care a oferit 10 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta la data de inregistrare, Softbinator Technologies, unde raportul a fost de 9/1, Safetech Innovations (3/1) sau Arobs Transilvania Software (1/1).
In 2023, doar 3 companii au propus, pana in acest moment, majorari ale capitalului social. Singura mai consistenta este cea venita din partea Life Is Hard S.A., care propune actionarilor o distributie de aproximativ 37 de actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta la data de inregistrare. Holde Agre Invest S.A. propune 10 actiuni gratuite pentru fiecare 100 detinute, in timp ce Agroland Business System S.A. – doar 2 actiuni gratuite pentru fiecare 100 detinute.
Toate operatiunile de mai sus sunt propuse de societatile listate, urmand a fi supuse aprobarii in Adunarile Generale care au loc in aceasta perioada.
Lista completa a emitentilor analizati care au propus distribuirea de dividende si a randamentelor acestora, este disponibila pe site-ul BVBescu.ro.
Datele prezentate in acest material au fost agregate de platforma financiara BVBescu.ro, pe baza comunicatelor furnizate de peste 70 de societati listate la Bursa de Valori Bucuresti si a cotatiilor emitentilor, la data de 31.03.2023.
Acest material are scop informativ și educațional si nu constituie consultanță și nici nu poate fi asimilat consultanței de orice fel, cu privire la operațiunile care includ instrumente financiare, respectiv recomandare de investitii sau oferta de a cumpara sau vinde instrumente financiare, în conformitate cu legislația incidentă pieței de capital din România.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0