CIR: Preţurile administrate şi taxele „îngroapă” economia românească

business

Taxele şi impozitele introduse în ultimii ani, de la majorarea TVA, până la „taxa de stâlp”, precum şi majorarea continuă a preţurilor administrate, în special la energia electrică şi gaze naturale riscă „să îngroape” economia românească, avertizează Consiliul Investitorilor Români (CIR).

“Aşa-numita liberalizare, care nu înseamnă decât o majorare agresivă a preţului gazelor naturale din zăcăminte aflate în subsolul românesc, se va solda cu reducerea a circa 525.000 de locuri de muncă în economia naţională – creşterea şomajului cu 4 puncte procentuale – şi dispariţia, anuală, a aproximativ 6,3 miliarde de euro din Produsul Intern Brut al României – echivalent cu o scădere anuală de 5% a PIB”, arată CIR într-un comunicat.

În condiţiile în care creşterea economică este estimată, de  către Comisia Naţională de Prognoză, la 2,3% în anul 2014, 2,5% în 2015, 3% în 2016, respectiv 3,3% în 2017, diminuarea PIB cu 5% anual din cauza majorării preţului la gazele din producţia internă echivalează cu reintrarea României în recesiune.

Investitorii autohtoni precizează că nu se poate spune că în România există o piaţă reală a gazelor naturale, având în vedere că oferta este reprezentată de doi mari producători interni – Petrom şi Romgaz şi un singur exportator – Gazprom, pe când cererea este reprezentată de aproximativ 3 milioane de consumatori, dintre care câteva mii de clienţi non-casnici cu consumuri de nivel mediu şi mare.

Membrii CIR exprimă aceeaşi propunere consemnată de Deloitte în studiul „Evaluarea strategică a impactului liberalizării pieţei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali şi în general noncasnici din România” şi anume parcurgerea unei „perioade de tranziţie de 8-14 ani până la liberalizarea completă a pieţei gazelor în România”.

Această perioadă de tranziţie ar fi necesară pentru a permite industriei româneşti să se adapteze treptat la ritmul de creştere a preţurilor materiilor prime, se arată în comunicat.

Totodată, CIR mai avertizează că pe lângă problemele generate de liberalizarea preţurilor gazelor din zăcămintele autohtone, autorităţile au introdus noi taxe, cu consecinţe nefaste, o dată în plus, asupra economiei româneşti, dar şi în ceea ce priveşte nivelul de competitivitate al produselor româneşti. “Taxa <pe stâlp>, aplicată inclusiv asupra investiţiilor noi, va îndepărta potenţialii investitori şi va avea efecte negative asupra celor care activează pe piaţa românească şi va limita dezvoltarea acestora”, arată CIR.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0