CMS a asistat Banca Națională a Greciei în legătură cu finalizarea vânzării unui portofoliu românesc de credite neperformante (Proiectul Danube)

CMS a asistat Banca Națională a Greciei în legătură cu finalizarea vânzării unui portofoliu românesc de credite neperformante (Proiectul Danube)

Firma internațională de avocatură CMS a asistat Banca Națională a Greciei (NBG) în legătură cu finalizarea vânzării unui portofoliu românesc de credite corporative neperformante și sub-performante (NPLs) cu o valoare contabilă brută totalizând aproximativ 174 milioane Euro (valoarea garanțiilor alocate de aproximativ 102 milioane Euro).

Transferul portofoliului către Bain Capital Credit a fost aprobat de către autoritățile de reglementare din România și de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei. Tranzacția a fost implementată în contextul strategiei de reducere a NPLs a NBG în conformitate cu Obiectivele Operaționale prezentate Mecanismului Unic de Supraveghere și reprezintă una dintre cele mai mari vânzări de credite neperformante (NPLs) corporative de pe piața românească.

„Finalizarea acestei vânzări foarte importante poate marca oficial reluarea tranzacțiilor cu credite neperformante în România. A fost un proiect complex, derulat pe parcursul unei perioade considerabile de timp, care a implicat o colaborare susținută între echipele de avocați și consultanți din numeroase arii de practică juridică (drept corporativ, financiar-bancar, imobiliar, comercial, fiscal) și care a fost derulat în contextul nemaiîntâlnit generat de pandemia COVID-19. Echipa de avocați CMS a asistat NBG cu privire la toate aspectele juridice ale tranzacției – consiliere pe structurare, due diligence extins, data room, documente complexe de tranzacție, pachetul de garanții implementate, negociere, semnare și cel mai recent finalizare – într-un demers de o complexitate juridică deosebită”, a declarat Rodica Manea, Partner Corporate M&A în cadrul CMS România.

Horea Popescu, Managing Partner al biroului CMS România și Coordonator al practicii Corporate M&A în Europa Centrală și de Est, comentează: „Tranzacțiile cu credite neperformante (NPLs) rămân unul dintre instrumentele cheie în vederea restructurării și reorganizării activelor actorilor economici aflați în situații dificile, generate de impactul pandemiei Covid-19. Piața ne arată că interesul pentru acestea rămâne ridicat, indiferent de zonele din care provin investitorii. Domeniul legat de restructurări va rămâne unul ofertant și pe viitor, fie că vorbim de restructurarea forței de muncă, de restructurări de activitate, achiziții de bunuri neperformante, restructurarea datoriilor,  insolvență sau litigii. De remarcat și faptul că în ciuda pandemiei, în România s-au înregistrat o serie de tranzacții record în care echipa locală a CMS a fost implicată, de asemenea, fie că ne referim la cea mai mare achiziție din sectorul spațiilor de birouri de anul trecut sau la această vânzare de credite corporative neperformante recent finalizată”.

Tranzacția a fost coordonată de Rodica Manea (Partener Corporate M&A) cu suportul Cristinei Reichmann (Partener Finance) și Claudiei Nagy (Avocat Asociat Senior Corporate M&A). Din echipa extinsă au făcut parte: Adina Nănescu (Finance); Alexandru Dumitrescu (Real Estate); Raluca Ionescu, Simona Strava, Eduard Roventa și Cristina Ciomoș (Corporate M&A); Anna Morogai, Tatiana Casapciuc, Andrei Cristescu și Adrian Linca (Commercial); Roxana Popel (Tax), precum și alți avocați din cadrul CMS România.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0