COVID-19 evidențiază reziliența economică a Chinei

COVID-19 evidențiază reziliența economică a Chinei

Zhao Linxiang
Consilier Economic și Comercial, Ambasada R.P. Chineze în România

Cel mai recent „Sondaj privind încrederea în mediul de afaceri 2020”, emis de Camera de Comerț a Uniunii Europene din China, arată că, în ciuda mediului global dificil și a incertitudinii uriașe cauzate de izbucnirea noii epidemii de COVID-19, companiile europene în ansamblu, sunt în continuare determinate să își extindă afacerile în China, 63% dintre respondenți menționând că China rămâne în top trei destinații de investiții.
Atractivitatea pieței chineze vine din reziliența sa economică puternică. În contextul în care economia globală actuală este puternic afectată de epidemie, în al doilea trimestru al acestui an, creșterea economică a Chinei a trecut de la un bilanț negativ la pozitiv, înregistrând o creștere de 3,2%, confirmând fundamentele solide pe termen lung ale pieței și economiei chineze. Rezistența puternică a economiei Chinei a devenit motivul pentru care tot mai multe companii multinaționale aleg să se dezvolte în China. Sunt cinci factori care contribuie la reziliența economiei chineze:
În primul rând, capacitatea eficientă de răspuns la criză. În fața dezastrului necunoscut, neașteptat și amenințător, China a lansat decisiv un război împotriva epidemiei. China pune pe primul loc siguranța vieții și sănătatea oamenilor. Cu curaj și determinare fermă, China a adoptat cele mai cuprinzătoare, cele mai stricte și minuțioase măsuri de prevenire și control, blocând efectiv lanțul de transmitere a virusului.
Al doilea factor este fundamentul economic puternic. O placă de bază stabilă reprezintă un element cheie al suportului de presiune. După decenii de dezvoltare rapidă, China a devenit a doua cea mai mare economie din lume. Ponderea Chinei din economia mondială continuă să crească, numărul companiilor de pe lista Fortune Global 500 este aproape egal cu cel al Statelor Unite, a fost înființat un număr de companii multinaționale situate în lanțurile industriale medii și de top, iar vitalitatea economică a continuat să crească. În prezent, China este încă într-o perioadă de dezvoltare rapidă și are suficientă rezistență pentru a absorbi șocurile externe.
În al treilea rând, avantajele industriale complete. Lanțul industrial solid din China a asigurat o producție ordonată în timpul epidemiei. China este singura țară din lume care are toate categoriile industriale înscrise în catalogul clasificării industriale ONU, are un sistem industrial solid și o capacitate completă de susținere a industriilor din amonte și din aval. În același timp, nivelul de inovație tehnologică din China continuă să se îmbunătățească, Conform raportului Global Innovation Index lansat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale, capacitatea de inovare a Chinei a ocupat locul 14 în lume în 2019, iar clasamentul a crescut timp de 4 ani consecutivi.
Al patrulea factor este o piață uriașă de consum. China are o populație de peste 1,4 miliarde, un PIB pe cap de locuitor de peste 10.000 USD, și un grup cu venituri medii de aproape 400 de milioane, care a adus o cerere puternică și diversificată de consumatori. Piața consumatorilor în plină expansiune nu numai că sporește încrederea în creșterea economică a Chinei, dar și oferă un spațiu imens de cooperare pentru companiile străine.
În al cincilea rând, mediul de afaceri optimizat continuu. În 2019, Banca Mondială a selectat China drept top zece economii din lume, cu cea mai mare îmbunătățire a mediului de afaceri optimizat pentru al doilea an consecutiv. În „Raportul de lucru al Guvernului” din acest an, premierul Li Keqiang a făcut o promisiune că China va continua să creeze un mediu de afaceri orientat către piață, legalizat și internațional care va continua să promoveze un nivel mai ridicat de deschidere. China se angajează să reducă substanțial lista negativă a accesului la investiții străine și să acorde zonei de liber schimb comercial o autonomie mai mare în ceea ce privește reforma și deschiderea.
Odată cu venirea erei post-epidemice, țările din întreaga lume se confruntă cu sarcina urgentă de redresare economică, iar reziliența economiei Chinei va oferi încredere și sprijin pentru redresarea economiei mondiale. Impactul epidemiei COVID-19 ne demonstrează că construirea unui sistem deschis de cooperare de tip câștig-câștig nu este doar o nevoie inerentă pentru construirea unei economii mondiale deschise, ci și un punct de plecare important pentru promovarea cooperării internaționale anti-epidemice și a redresării economice globale.
În prezent, China și România se confruntă cu sarcina comună de a depăși impactul epidemiei, de a stimula economia și de a îmbunătăți nivelul de trai al populației. Cele două țări împărtășesc interese comune extinse în abordarea crizei de sănătate publică, susținerea globalizării, promovarea liberalizării și facilitării comerțului și a altor probleme globale. Suntem dispuși să lucrăm cu România pentru aprofundarea relațiilor economice și comerciale bilaterale, extinderea canalelor de cooperare practică, consolidarea dialogului și a cooperării în noi formate economice precum economia verde și economia digitală și să extindem în comun cooperarea economică și comercială în beneficiul cele două popoare.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0