Dan Dascăl, Director General, BT Asset Management: Lucrul care ne bucură cel mai mult este creșterea numărului de investitori

Dan Dascăl, Director General, BT Asset Management: Lucrul care ne bucură cel mai mult este creșterea numărului de investitori

Pentru BT Asset Management, anul 2023 a fost unul  bun”, spune în interviul acordat revistei noastre, directorul general Dan Dascăl. BTAM a încheiat anul cu active în creștere  la un nivel de peste de 4.5 miliarde RON, fondurile de acțiuni au avut performanțe foarte bune, iar numărul de investitori a fost de peste 150,000, cifră în creștere cu 40% în anul 2023.

Totuși, Dan Dascăl remarcă că în rândul populației din România „nivelul de economisire este încă unul redus, numărul de clienți investitori este mic comparativ cu țările din regiune. Este datoria noastră, a celor care facem parte din ecosistemul pieței de capital din România să explicăm produsele noastre și faptul că e benefic pentru investitori să adere la un plan de economisire bazat pe investiții în instrumente financiare, fie că sunt fonduri de investiții, pensii private, acțiuni sau titluri de stat”.

 1) Aș începe prin a vă întreba care sunt principalele Dvs. obiective în calitate de manager al celui mai mare administrator de fonduri din România?

Ocup funcția de Director General al BT Asset Management începând cu luna august 2023 după alți 6 ani în care am activat în cadrul companiei pe poziția de Director General Adjunct. Aș spune că obiectivele pe care ni le propunem sunt în continuare focusate pe consolidarea poziției în topul industriei de Asset Management din România. Ne dorim să creștem cât mai mult numărul de investitori în fondurile noastre, vrem să oferim clienților noștri o paletă largă de produse investiționale la care să aibă acces într-un mod cât mai simplu și prietenos cu putință, motiv pentru care procesul de digitalizare este foarte important pentru noi. Nu în ultimul rând ne propunem să ne implicăm activ la nivel de industrie în procesul de educație financiară prin care cei interesați să conștientizeze beneficiile unui plan de investiții în fonduri de investiții, dar și în alte instrumente financiare precum titluri de stat, acțiuni sau pensii private.

 2) Cum a  fost anul 2023 pentru BT Asset Management, pentru piața fondurilor de investiții și pentru piața de capital, în general?

 Aș răspunde la această întrebare prin a reaminti contextul în care am început anul 2023, care nu a fost unul foarte optimist. Veneam după un 2022 mai slab pentru industria de Asset Management în care activele fondurilor de investiții din România au scăzut cu peste 30%. De altfel, volatilitatea activelor este o realitate în această industrie. Trendul de scădere al activelor a continuat și în primele luni ale anului 2023, însă odată cu stabilizarea cotațiilor la depozitele bancare și a titlurilor de stat apetitul investițional a revenit pe creștere.  Evoluția foarte bună a acțiunilor listate la Bursa de Valori București a contribuit semnificativ la creșterea activelor fondurilor de acțiuni. În contextul în care activele fondurilor de investiții au crescut cu peste 13%, putem spune că anul 2023 a fost unul bun pentru industrie. Pot afirma cu încredere că pentru BT Asset Management, anul 2023 a fost unul  bun. Am încheiat anul cu active în creștere  la un nivel de peste de 4.5 miliarde RON, fondurile noastre de acțiuni au avut performanțe foarte bune, dar lucrul care ne bucură cel mai mult este creșterea numărului de investitori. Am încheiat anul cu peste 150,000 de investitori, cifră în creștere cu 40% în anul 2023.

3) Care au fost fondurile din portofoliu ce au impresionat cel mai tare din punctul de vedere al performanțelor financiare? Care estimați că vor fi vedetele lui 2024?  

 Răspunsul la această întrebare vine natural, de departe, fondurile de acțiuni cu expunere pe piața locală au avut cea mai bună performanță în anul 2023. Ne mândrim că fondul nostru de acțiuni cu administrare activă, BT Maxim, a avut cea mai bună performanță din piață în anul 2023 potrivit rapoartelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

De asemenea, am înregistrat o evoluție foarte bună pe BT Technology (+33% în 2023), fondul nostru care investește în companii din domeniul tehnologiei. La această performanță robustă au contribuit rezultatele financiare peste așteptări, progresul în domeniul Inteligenței Artificiale, dar și scăderea dobânzilor.

Începutul de an curent a fost unul bun pentru fondurile de acțiuni, iar trendul de creștere de anul trecut rămâne intact. Cred în continuare în potențialul companiilor listate la BVB, ne așteptăm ca în a doua parte a anului băncile centrale să reia ciclul de reducere a ratelor de politică monetară, lucru care nu poate fi decât benefic pentru industria noastră în general și pentru piața de capital din România.

O mențiune specială aș aduce și pentru fondul nostru cel mai recent lansat cu investiții în active imobiliare  FIA Imobilar BT Property care a avut o evoluție foarte bună în 2023, zicem noi, cu un randament de peste 13%. Credem că investițiile în zona imobiliară din România pot genera randamente bune comparativ cu țările din regiune.

4) Anul trecut nu a fost unul ușor pentru industrie: cum să interpretăm fenomenul Hidroelectrica: pe de o parte o oportunitate unică de investiții, pe de altă parte cea care a tras bilanțul anual al pieței fondurilor spre roșu?

Fenomenul Hidroelectrica a fost unic în industrie și a pus România pe un loc relevant în ecosistemul investițional global. Evoluția foarte bună a BVB de anul trecut poate fi pusă pe seama acestei listări, în contextul în care interesul manifestat pentru această listare a fost unul uriaș atât din partea investitorilor instituționali, cât și a celor de retail. Probabil, mare parte din banii returnați de către Fondul Proprietatea ca urmare a distribuirii de dividend special, ca urmarea a vânzării acțiunilor Hidroelectrica din portofoliu s-au reîntors în piață, lucru care a dinamizat evoluția celorlalte acțiuni listate la BVB.

Personal pot să spun că fondurile de acțiuni cu investiții în piața locală au beneficiat de acest context, atât activele lor, dar și numărul investitorilor au crescut peste media pieței.

5)  Cum a  evoluat percepția riscului și implicit s-a repercutat în fondurile vândute în ultimii doi ani? Se simte prin prisma comportamentului o creștere a apetitului pentru asumare de riscuri mai mari?

 Observăm în ultimii ani o creștere a interesului investitorilor noștri pentru fondurile de acțiuni. Clienții noștri au început să conștientizeze că alocând în mod constant sume nu neapărat reprezentative spre fondurile de acțiuni acumulează câștiguri substanțiale în timp. Chiar dacă fondurile de acțiuni au un grad de risc ridicat în comparație cu cele de venit fix, prin diversificare, riscul poate fi redus. De asemenea, a crescut interesul investitorilor noștri pentru investiții recurente, aceștia optând să investească lunar o sumă mică de bani (ex. 5-10% din veniturile lunare) în fonduri de investiții.

 6)  Investiții clasice vs investiții cu profitabilitate/grad de risc mai mari: cum arată profilele investitorilor ce preferă cele două variante?

 Încă la nivelul  industriei de Asset Management în România predomină investițiile în fonduri de venit fix percepute de către investitori ca având un grad de risc scăzut. Aceste fonduri însumează circa 50% din activele industriei, în timp ce fondurile de acțiuni au o pondere de circa 22%. În același timp, la nivel global cifrele sunt inversate, predomină fondurile de acțiuni cu o pondere de peste 50%, în timp ce fondurile de venit fix au o pondere mai scăzută în cadrul activelor totale, de aproximativ 27%. În ce privește profilul investitorilor, și aici mă refer la investitorii în fondurile BTAM, pot spune că fondurile de venit fix sunt preferate de investitorii mai în vârstă care au un profil de risc mai conservator, în timp ce investitorii mai tineri, dinamici, se orientează cu precădere spre fondurile de acțiuni.

Ne bucurăm să observăm că investitorii tineri încep să conștientizeze că cele mai bune câștiguri pot fi atinse prin favorizarea investițiilor în fonduri de acțiuni și adoptarea unui orizont de investiții îndelungat. Investitorii mai în vârstă, adoptă în mod tradițional o atitudine mai conservatoare.

 7) Ce așteptări aveți în acest an de la noua conducere a ASF? Ce reglementări sunt stringente pentru dezvoltarea pieței, dincolo de deja mult prea întârziata Contraparte Centrală?

 De la noua conducere ASF așteptăm continuarea dialogului cu industria de fonduri. În cadrul proiectelor de modificare ale cadrului legal, ASF a arătat deschidere către dialog în scopul îmbunătățirii cadrului de reglementare. Apreciem mereu un mod deschis de comunicare, prin care putem atinge dezideratul comun și anume dezvoltarea pieței fondurilor de investiții din România și în general a pieței de capital.

În ce privește reglementările stringente pentru dezvoltarea pieței, în opinia noastră este necesară ajustarea cadrului de reglementare FIA (fonduri de investiții alternative), în scopul flexibilizării cerințelor impuse acestor entități, astfel încât să putem crea și dezvolta produse competitive cu cele din alte state membre și aici ne referim în special la FIA destinate clienților profesionali. Apreciem că dezvoltarea acestor tipologii de fonduri, cu impact direct în economie este de natură să stimuleze atât piața de capital cât și mediul de afaceri.

8) Ce așteptări aveți de la piața de capital, în general: ce mai poate urma după Hidroelectrica? Ce ținte trebuie să își ia că azimut BVB?

O listare de magnitudinea Hidroelectrica este greu de atins, însă așteptăm cu interes noi listări la BVB pentru alte companii chiar de o anvergură mai redusă în comparație cu bluechipsurile de la BVB. Suntem plăcut surprinși de dinamica companiilor antreprenoriale listate de dimensiuni medii. Apreciem implicarea și talentul managerilor și credem că o paletă cuprinzătoare și diversificată de companii performante pot să contribuie pozitiv la dezvoltarea pieței locale.

9)  Cum vedeți integrarea pieței de capital românești în complexul sistem al piețelor de capital globale? Ce rol ar trebui să își asume BVB? Cum ar trebui tratată relația cu piața de capital de la Chișinău, în contextul eforturilor Republicii Moldova de integrare în UE?

 Piața de capital locală este deja integrată în cea globală, se vede prin interesul investitorilor străini în companiile locale, întâlnirile cu investitorii și în general în urmărirea acestei regiuni a Europei. Calea dezvoltării este încă lungă, însă direcția este bună. BVB trebuie să mențină și dezvolte promovarea pieței locale pe plan intern și extern, să convingă cât mai multe companii să se listeze în România, iar deschiderea pentru aceste acțiuni probabil că este asigurată de contextul favorabil de care beneficiază România prin randamentele pieței, dividendele medii ale companiilor din BET și a ultimelor listări ca relevanță.

10)  Mulți spun că anul 2024, din motive pur electorale, va fi cel mai liniștit și predictibil an pentru economie: cum se vede acest lucru dinspre o categorie foarte importantă de investitori, finanțatori practic ai economiei reale?

 În anul 2024, pe plan global, mai mult de jumătate din populația globului este chemată la alegeri, așa că putem spune că rezultatul alegerilor impactează evoluția piețelor de capital din întreaga lume, nu doar din România.

Pe lângă  evenimentele  de natură politică așteptăm cu interes și planurile de politică monetară pe care băncile centrale îl au în a doua parte a anului 2024, iar în acest context, poate ar fi de preferat o abordare conservatoare, pe termen lung, care ne permite să ne bucurăm în „liniște” de beneficiile scăderii dobânzilor. În același timp nu pot fi excluse  evenimente neprevăzute care pot crea volatilitate, dar și oportunități.

11) Cum vedeți bilanțul pe 2024 pentru BT Asset Management, pentru piața fondurilor de investiții și pentru piața de capital românească?

 Începutul de an 2024 este unul bun pentru piața fondurilor de investiții, piața este în creștere, trendul bun din partea a doua a anului 2023 continuă. Privim cu optimism și încredere evoluția următoare, sperăm că activele fondurilor de investiții din România să crească în mod constant, la fel și numărul investitorilor în fonduri. Încă nivelul de economisire în rândul populației din România este unul redus, numărul de clienți investitori este mic comparativ cu țările din regiune. Este datoria noastră, a celor care facem parte din ecosistemul pieței de capital din România să explicăm produsele noastre și faptul că e benefic pentru investitori să adere la un plan de economisire bazat pe investiții în instrumente financiare, fie că sunt fonduri de investiții, pensii private, acțiuni sau titluri de stat.

 Mihai Săndoiu

 Articol publicat în revista Piața Financiară nr. 3/2024

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0