Din data de 1 iulie, băncile raportează zilnic ANAF date despre clienţii lor. Unde mai e secretul bancar?

Din data de 1 iulie, băncile raportează zilnic ANAF date despre clienţii lor. Unde mai e secretul bancar?

Începând cu 1 iulie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va primi zilnic de la bănci o listă cu persoanele care îşi deschid sau închid un cont bancar, indiferent de calitatea acestora: persoane fizice sau juridice. De asemenea, băncile vor trebui să raporteze Fiscului datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise, precum şi o listă a celor care închiriază casete de valori, precum şi incetarea contractului de inchiriere – scrie avocatnet.ro

Instituţiile de credit sunt obligate ca, la solicitarea Fiscului, să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi.

Pentru ca toate aceste prevederi, menţionate anterior, să fie aplicabile, a fost nevoie de publicarea unui act normativ care să aprobe procedura de aplicare a acestora. Astfel, potrivit Ordinului preşedintelui ANAF nr. 3770/2015, act normativ intrat în vigoare în prima zi a anului, prin conturi deschise se înţelege toate tipurile de conturi de care poate dispune un client, indiferent de monedă şi dacă acestea sunt deschise sau au fost deschise şi figurează închise la momentul efectuării solicitării.

În primele trei luni ale anului, băncile au transmis doar raportări simplificate către ANAF, astfel încât instituţia a decis să amâne, până la 1 iulie, termenul de la care băncile vor fi obligate să raporteze zilnic informațiile despre conturile bancare deschise şi închise.

Potrivit Ordinului preşedintelui ANAF nr. 1.106/2016, publicat pe 31 martie în Monitorul Oficial, dar şi a informaţiilor publicate de ANAF, sistemele informatice ale băncilor nu au fost adaptate noilor reglementări în timp util, astfel încât acestora le-au mai fost alocate trei luni pentru a se pune la punct. Practic, până in 30 iunie a.c., băncile au putut transmite rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise, precum și informațiile și documentele privind operațiunile derulate prin respectivele conturi în formatul și modalitățile existente până acum.

După 1 iulie, transmiterea informaţiilor se face zilnic, prin depunerea unei declaraţii în format PDF cu fişier xml ataşat, prin mijloace de transmitere la distanţă, conform legii. Pentru depunerea declaraţiei, instituţiile de credit trebuie să deţină un certificat digital calificat, eliberat în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică. Declaraţia se completează cu ajutorul programului de asistenţă disponibil gratuit pe portalul ANAF, la adresa www.anaf.ro, secţiunea Declaraţii electronice.

În plus, potrivit documentului intrat în vigoare la începutul anului, completat de Ordinul ANAF 1.106/2016, băncile comunică Fiscului, la prima transmitere, inclusiv lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică care deţin conturi deschise la data de 30 iunie 2016, conturi închise în perioada 1 ianuarie 2010 – 30 iunie 2016, indiferent de data deschiderii, precum şi datele de identificare ale persoanelor care au deţinut/deţin dreptul de semnătură pentru acestea.

Nu punem la îndoială utilitatea punctuală a consultării de către un for autorizat a datelor confidenţiale ale clienţilor, dacă forul respectiv este o instanţă judecătorească îndreptăţită constituţional să ceară acest lucru. Straniu este însă felul prin care ANAF intră cu bocancii peste secretul bancar în cazul TUTUROR românilor care au, într-un fel sau altul, o legătură cu băncile. Va fi asanată astfel economia neagră?

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0