Erste Group și SIF Oltenia anunță încheierea acordului preliminar pentru achiziția participației de 6,29% la BCR

Erste Group și SIF Oltenia anunță încheierea acordului preliminar pentru achiziția participației de 6,29% la BCR

Erste Group Bank AG (Erste Group) anunță că a ajuns la un acord preliminar cu SIF Oltenia, acționar minoritar la Banca Comercială Română (BCR), pentru achiziționarea întregii sale participații de 6,29% sau de 1.023.534.303 acțiuni la BCR. Sub rezerva finalizării cu succes de către Erste Group și SIF Oltenia a procedurilor de aprobare corporativă și de reglementare (Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor în cazul SIF Oltenia; Consiliul de Supraveghere și Banca Centrală Europeană în cazul Erste Group), achiziția se va derula printr-o tranzacție unică de vânzare-cumpărare.

Termenii financiari ai tranzacției sunt următorii:
Numerar pentru 1.023.534.303 acțiuni BCR la un preț de 0,136 euro pe acțiune (0,64 lei pe acțiune, la cursul de schimb din 22 iunie).

În urma finalizării tranzacției, participația Erste Group la BCR va crește la 99,88% din capital. Restul de 0,12% sau 19,830,840 acțiuni la BCR sunt deținute în principal de către foști și actuali angajați ai BCR. Tranzacția evaluează BCR la un multiplu al capitalurilor proprii (Preț/Valoarea Contabilă) de x1,35 la T1 2018, în linie cu evaluările de piață pentru băncile românești listate. Valoarea totală a tranzacției este de 140 milioane de euro (654 milioane de lei, curs de schimb 1: 4,67).
”Această tranzacție a fost așteptată de ambele părți de ceva timp. La Erste Group, strategia noastră a fost întotdeauna de a deține cel mai mare pachet de acțiuni posibil la subsidiare și suntem bucuroși că participația noastră la BCR va crește la 99,88% din capital. În același timp, SIF Oltenia a fost interesată să valorifice la maximum cel mai mare activ din portofoliul său.
Dacă tendința generală este ca grupurile bancare internaționale să aleagă dezinvestirea și reducerea expunerilor, noi ne reconfirmăm astfel viziunea pe termen lung asupra potențialului excepțional al regiunii ECE. Tranzacția care va urma pe baza acestui acord va face din Erste Group unul dintre cei mai mari investitori străini din România în 2018″, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.
“Conducerea SIF Oltenia și-a asumat un angajament pe termen lung față de acționarii săi de a administra portofoliul în cele mai bune condiții și de a maximiza încrederea pe care investitorii ne-au acordat-o. Prin participația la BCR, cea mai mare bancă din România, SIF Oltenia are un rol strategic în economia românească. SIF Oltenia va continua să dețină un rol strategic în economie și după vânzarea acțiunilor BCR, prin investiții în sectoare cu potențial de creștere pe termen lung.
BCR a încheiat ultimii trei ani în condiții de profitabilitate ridicată, astfel că perspectivele de valorificare în condiții bune a acțiunilor deținute la cea mai mare bancă din România au evoluat pozitiv. Luând acest aspect în calcul, și oferta financiară înaintată de Erste Group, care evaluează acțiunile BCR cu o primă semnificativă față de valoarea activului net, putem spune că acum este momentul bun de a fructifica cea mai importantă participație din portofoliul SIF Oltenia.

Semnarea acordului preliminar vine în continuarea bunei colaborări pe care SIF Oltenia și Erste Group au avut-o timp de mai bine de un deceniu, colaborare care s-a consolidat și grație suișurilor și coborâșurilor specifice oricărui parteneriat pe termen lung,“ a declarat Tudor Ciurezu, Președinte și Director General al SIF Oltenia.
Tranzacția va avea un impact neglijabil asupra capitalul comun de rang 1 al Erste Group. Execuția tranzacției este planificată pentru a doua jumătate a anului 2018.

Erste Group în România – cronologia achizițiilor
În octombrie 2006, Erste Group a încheiat achiziția unei participații de 61,9% de la AVAS (Autoritatea Română pentru Valorificarea Activelor), BERD și IFC. În noiembrie 2006, Erste Group a mai achiziționat 7,2% din BCR printr-o ofertă către angajații BCR. În 2011, Erste Group a achiziționat o participație de 24% din BCR de la patru din cele cinci SIF-uri (SIF Banat-Crișana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia – fiecare 6,0%), într-o ofertă care a implicat numerar și schimb de acțiuni.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0