Europa ar putea opri instalațiile pentru energiile regenerabile din cauza supraproducției

business2

Tranziția Europei spre un sistem energetic bazat pe energiile regenerabile a înregistrat progrese atât de mari încât ar putea fi posibil ca instalațiile regenerabile să fie oprite din cauza supraproducției, arată o analiză Bloomberg, citată de Agerpres.

Creșterea de cinci ori înregistrată la producțiile de energii verzi în Europa în ultimul deceniu a condus la scăderea prețurilor la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani și, totodată, a șters 400 de miliarde de dolari din valoarea de piață a companiilor de utilități. În aceste condiții, operatorii de rețea ar putea limita producția de energie solară și eoliană în momentele în care cererea este scăzută, pentru a împiedica supraîncărcarea rețelelor de electricitate.

“Vor exista ore în care în mod inevitabil vom fi supra-aprovizionați”, a declarat directorul general al EON SE, Johannes Teyssen.

Creșterea ponderii energiilor regenerabile în total energie reprezintă un element central al obiectivului Uniunii Europene de a reduce emisiile de CO2 cu 20% până la finele acestui deceniu comparativ cu nivelul din 1990.

“În unele state membre am mers prea repede cu creșterea energiilor regenerabile”, a declarat, zilele trecute, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, la conferința Eurelectric, organizată la Londra.

Regiunea are nevoie de o infrastructură mai bună pentru a gestiona cantitățile crescute de energie. Comisia Europeană estimează că sunt necesari aproximativ 200 de miliarde de euro pentru modernizarea rețelelor de transport până în 2020.

Asociația operatorilor de transport în domeniul energiei electrice, Entso-e, a avertizat luna trecută că opt state europene vor fi nevoite să exporte sau să limiteze producția de energie, inclusiv din surse regenerabile, în perioadele de cerere scăzută, majoritatea în timpul verii.

Potrivit Entso-e, cele mai grave riscuri la adresa rețelelor de transport sunt în Bulgaria, Spania și România, unde capacitatea de a exporta energie spre țările vecine este la mai puțin de jumătate față de ceea ce este nevoie.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1