Expansiunea industriei spacetech și IoT din România  sprijinită în cadrul programului european Space Endeavour

Expansiunea industriei spacetech și IoT din România sprijinită în cadrul programului european Space Endeavour

În ultimii ani, interesul pentru tehnologii spațiale a crescut exponențial. Astăzi sfera spacetech nu mai reprezintă o simplă nișă din sectoarele de apărare sau telecomunicații, ci un motor de inovare pentru majoritatea sectoarelor economice. Întâlnirea dintre tehnologiile spațiale și mediul digital a creat deja produse și servicii folosite la scară largă. Este de așteptat ca aceste inițiative să se dezvolte în continuare în următorii ani, dat fiind faptul că asistăm la apariția unui număr record de startup-uri care lucrează cu tehnologii spațiale și digitale, atât la nivel european cât și pe plan local.

Proiectul Space Endeavour, lansat în noiembrie 2019, și-a propus sa identifice cele mai promițătoare tehnologii emergente, și să sprijine startup-urile din zona spacetech/IoT din Europa. Cu un buget de peste 1 milion de euro, proiectul a fost implementat de un consorțiu format din 5 organizații reprezentative pentru industriile implicate: BluSpecs (Spania), Safe Cluster (Franța), Cluj IT Cluster (România), CEOSpaceTech – Universitatea Politehnica din București (România) și Universidad Politécnica de Cartagena (Spania). În cadrul proiectului, 30 de companii din peste 10 țări europene au fost selectate pentru a participa gratuit la un program de accelerare menit să le ofere noi oportunități de dezvoltare și noi surse de finanțare. IoT Tribe Space Endeavour a oferit companiilor oportunitatea de a se întâlni cu investitori, cu experți internaționali sau potențiali colaboratori.

În plus față de  programul de accelerare, consorțiul Space Endeavour a organizat mai mult de  20 de evenimente, cu implicarea a peste 100 de experți din industrie și 150 de startup-uri. Proiectul, care s-a încheiat cu succes în decembrie 2021, a reușit să consolideze o rețea relevantă la nivel european, centrată pe spacetech/IoT.

Implicarea în consorțiul proiectului a celor două organizații românești, Cluj IT Cluster și Centrul de Cercetare pentru Informație Spațială (CEOSpaceTech) din Universitatea Politehnica din București, a facilitat participarea mai multor companii locale la program. Trei startup-uri românești au beneficiat de programul de accelerare IoT Tribe Space Endeavour, și peste 20 de organizații locale au fost implicate în evenimente de tip matchmaking  și meetups.

“Pe lângă sprijinul direct oferit companiilor, proiectul Space Endeavour ne-a ajutat să înțelegem mai bine stadiul actual în care se află industria spacetech/IoT din România. Există foarte multe startup-uri care dezvoltă și lucrează cu tehnologii de ultimă oră și avem toate motivele să fim optimiști. Inevitabil însă, va fi nevoie în continuare de foarte mult suport pentru ca aceste companii să fie cu adevărat competitive pe plan european, iar Space Endeavour a reprezentat, în acest caz, doar un pas. Sunt convins că alături de Universitatea Politehnica București și de alți actori relevanți din lanțul valoric vom putea dezvolta în viitor și alte programe dedicate acestor industrii pentru un impact crescut pe piețele internaționale.” a declarat Andrei Kelemen, CEO Cluj IT Cluster.

“CEOSpaceTech  a derulat încă de la înființare numeroase proiecte de cercetare si dezvoltare de tehnologii în domeniul spațial. Proiectul Space Endeavour a reprezentat pentru noi o oportunitate de a înțelege provocările transferului de tehnologie către mediul business pentru a valorifica potențialul tehnologiilor spațiale și al datelor satelitare, în diverse industrii”, a declarat dr. Daniela Faur, Centrul de Cercetare pentru Informație Spațială din Universitatea Politehnica București.

Proiectul a contribuit decisiv la consolidarea unui sector emergent în România prin integrarea unor actori din țara noastră în lanțurile de valoare și rețelele europene de profil. Concret, alături de partenerii internaționali din proiect, Universitatea Politehnica din București și Cluj IT Cluster au reușit să ofere pentru industria spacetech și IoT locală accesul la noi piețe internaționale, precum și oportunități de dezvoltare, iar colaborarea dintre cele două organizații românești continuă și după finalizarea proiectului, în încercarea de a sprijini dezvoltarea industriilor emergente pe plan local. Aceasta va fi extinsă în viitorul apropiat și către alte entități reprezentative din sectorul spacetech românesc.

IoT Tribe Space Endeavour a fost finanțat de Uniunea Europeană prin programul Horizon 2020 (GA 870480) și implementat de un consorțiu format din 5 organizații: BluSpecs, Universidad Politécnica de Cartagena, SAFE Cluster, CLUJ IT Cluster și Universitatea POLITEHNICA din București.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0