FED continuă să ţină dolarul ieftin

La a 4-a şedinţă de politică monetară din acest an Rezerva Federală a decis menţinerea dobânzii de referinţă la nivelul minim istoric (0 – 0,25%) şi continuarea programelor monetare expansioniste. În comunicatul de presă entitatea menţionează faptul că economia americană a evoluat la un ritm moderat în perioada recentă, iar riscurile pentru evoluţia pe termen scurt s-au atenuat (cel puţin, comparativ cu nivelul din iarnă). FED menţionează faptul că va continua programele monetare expansioniste pe termen scurt, până la refacerea sustenabilă a condiţiilor din piaţa forţei de muncă. Cu toate acestea, banca centrală avertizează cu privire la flexibilitatea în ceea ce priveşte viitoarele decizii cu privire la programele monetare neconvenţionale, acestea fiind dependente de perspectivele pentru evoluţia pieţei forţei de muncă şi a inflaţii.

Cu alte cuvinte, FED a semnalat apropierea de final a politicilor monetare expansioniste fără precedent. Cu toate acestea, ieşirea din aceste politici se va realiza gradual (în funcţie de evoluţia perspectivelor pentru piaţa forţei de muncă, inflaţie şi stabilitate financiară), mai întâi prin reducerea volumului de cumpărări de active şi, ulterior, prin majorarea dobânzilor (în momentul în care şomajul se va reduce sub 6,5%).

La Conferinţa de Presă organizată după şedinţa de politică monetară, Guvernatorul FED, Ben Bernanke, a menţionat că FED ar putea reduce volumul cumpărărilor de active la finalul anului curent şi nu va mai cumpăra active din 2014, însă aceste politici sunt dependente de concretizarea scenariului central de previziune macroeconomică pe termen scurt şi mediu: creştere moderată, ameliorarea climatului laboral şi accelerarea presiunilor inflaţioniste.

În sfera sectorului de construcţii (intensiv în capital şi forţă de muncă) am asistat la semnale de stabilizare a tendinţei descendente, evoluţii care confirmă apropierea de punctul de inflexiune a economiei Zonei Euro. Sectorul de construcţii a crescut cu 2% mom în aprilie, evoluţie determinată, în principal, de dinamica din Germania (avans de 6,7% mom, pe fondul ameliorării climatului meteo). De asemenea, în Italia sectorul de construcţii a crescut cu 5,5% mom, după 3 luni de declin, în timp ce în Franţa (a doua economie ca dimensiune din regiune) s-a consemnat un avans de 0,2%. Cu toate acestea, climatul se menţine dificil în acest sector (contracţie de 6,6% an/an). Cele mai severe ritmuri anuale de declin au fost înregistrate în ţările Europei de Sud, expresie a persistenţei divergenţei acesteia de grupul core: Spania (-15,3% an/an), Italia (-10,2% an/an), Portugalia (-24,4% an/an).

În Asia/Pacific am asistat la evoluţii predominant nefavorabile ale indicatorilor macroeconomici comunicaţi recent, expresie a persistenţei unui climat economic dificil.

În China scenariul de inflexiune a economiei în acest an este infirmat de datele cu privire la evoluţia industriei prelucrătoare. Conform indicatorului PMI calculat de HSBC ritmul de contracţie a industriei prelucrătoare s-a intensificat în iunie (scădere la 48,3 p. (nivelul minim din septembrie), de la 49,2 p. în mai). Această evoluţie a fost determinată de menţinerea unui climat anemic în economia mondială, dar şi de semnalele cu privire la o posibilă criză financiară (dobânzile au crescut în perioada recentă spre nivelul maxim din primăvara anului 2006).

În Noua Zeelandă economia a decelerat în trimestrul I, PIB-ul consemnând un avans de 0,3% qoq, în atenuare comparativ cu nivelul de 1,5% qoq din T4 2012 şi, totodată, sub estimările pieţei (0,5% qoq). Comparativ cu T1 2012 economia a crescut cu 2,4%, în decelerare de la 3,2% an/an şi sub aşteptările analiştilor (2,5% an/an).

Dr. Andrei RĂDULESCU

Senior Investment Analyst SSIF Broker

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0