Flavia Popa: Cuvintele care ar defini această perioadă pandemică sunt «responsabilitate» și «solidaritate»

Flavia Popa: Cuvintele care ar defini această perioadă pandemică sunt «responsabilitate» și «solidaritate»

Interviu cu Flavia Popa, Secretar General, BRD Groupe Société Générale

„Văd pandemia ca pe o grea încercare planetară, din care cu siguranță vom iesi mai înțelepti, ca întotdeauna după o mare provocare care te zdruncină bine. Mai cred că, paradoxal, această criză sanitară ne-a ajutat să înțelegem că, în ciuda fragilității, oamenii au puteri nebănuite de adaptare și acțiune, reziliență și curaj”, ne-a declarat Secretarul General al BRD – Groupe Société Générale, Flavia Popa, în acest interviu de excepție acordat revistei Piața Financiară.

Aș dori să începem acest interviu cu o întrebare care este una a momentului pe care îl trăim cu toții: cum ați resimțit această, pot zice, deja lungă perioadă de pandemie? Cum v-a influențat viața personală, de familie, dar și cea profesională? Sunteți optimistă când vă gândiți la cum ne vom trăi viața mai departe?

O sa vă fac o mărturisire : am sperat și încă mai sper că această criză sanitară va influența în bine, de o manieră fără precedent, uma­nitatea. Contraintuitiv, îmi place să cred că are vocația să ne trezească  conștiințele cât mai multora dintre noi și că va atinge real sufletele și acele fire invizibile care fac diferența între a avea și a fi, a acționa și a acționa etic si moral, între lumea roboților și cea ajutată de roboți.

Văd pandemia ca pe o grea încercare planetară, din care cu siguranță vom iesi mai înțelepti, ca întotdeauna după o mare pro­vocare care te zdruncină bine. Mai cred că, paradoxal, această criză sanitară ne-a ajutat să înțelegem că, în ciuda fragilității, oamenii au puteri nebănuite de adaptare și acțiune, reziliență și curaj. Pandemia ne-a adus valo­roase lecţii pentru viitor, despre cât de impor­tantă este sănătatea şi mai ales sistemele care se îngrijesc de ea, despre digitalizare, cu avantajele uriaşe şi riscurile pe măsură, despre acele priorităţi şi alegeri care trebuie să pună omul în centrul lor.

Viaţa mea a curs ”pe repede înainte” în perioada asta, a fost un maraton pe care am hotărât că îl duc la bun sfârşit, determinată şi fără multe temeri. Am trecut prin stări de oboseală, de îndoială, de deznădejde, dar şi prin bucuria de a sta mai aproape de copilele mele, de a strânge rândurile lângă oameni dragi şi a savura şi mai mult privilegiul libertăţii, în ciuda a tot şi a toate.

Profesional, am fost tare bucuroasă să constat că ne-am adaptat cu hotărâre noilor condiţii şi am găsit soluţii să rămânem neclintiţi în serviciul clienţilor noştri, că echipele au fost mai motivate ca niciodată.

Aşadar, dacă fiecare dintre noi a învăţat cât mai mult pe plan personal din această pande­mie, atunci şi noi toţi, ca naţiune, vom şti să descifrăm toate pildele primite şi să punem în aplicare sisteme de protecţie echilibrate şi adecvate timpurilor noi pe care le trăim, îmi place să cred că viitorul poate fi privit cu optimism.

Aveți studii de drept, ați debutat în carieră ca avocat, și ați intrat în sectorul juridic bancar. Totuși, acum nouă ani, cred, v-ați schimbat total orientarea odată cu numirea ca Secretar General al BRD. De ce această schimbare și de ce comunicarea? Ce face mai exact Secretarul general Flavia Popa?

Am privilegiul unei meserii tare frumoase, aceea de jurist. Şcoala de drept şi munca de avocat, şi mai târziu de jurist, m-au transformat ca om, mi-au cizelat simţurile, gândirea şi limbajul, mi-au potentat unele calităţi şi mi-au dat repere despre etică, echilibru, principii, demnitate şi câte şi mai câte. Cum altfel, când fundamentele  nemuritoare ale dreptului date de Ulpian,  acelea de «a trăi în mod onorabil, a nu vătăma pe altul şi a da fiecăruia ce este al său», dar şi definiţia dată de Cezar: «jus est ars boni et aequi» se declină la nesfârşit în viaţa noastră ?

Rolul şi responsabilităţile mele în bancă, în calitate de Secretar General, sunt transversale şi acoperă arii de care sunt profund ataşată: guvernanță, afaceri publice, comunicare şi responsabilitate socială, dar şi atribuţii care mă aşează în slujba clientului, precum cele din zona de Calitate sau Reclamaţii sau în zona de primă linie de apărare pentru bancă precum antifrauda, supravegherea managerială sau continuitatea activitătii.

Sunt activităţi care vin deopotrivă cu provocări, dar şi cu mari satisfacţii, şi firul roşu şi marele meu atu ca să le duc la bun sfârşit a fost şi este, fără îndoială, pregătirea şi expe­rien­ţa mea juridică şi oamenii extraordinari din echipele în care am onoarea să fiu.

Știu că BRD are o interesantă strategiede comunicare, implicându-se în proiecte privind zona de dezvoltare tehnologicăși susținând noua generație care aderăla inovație, la robotică. Veți continuaaceste proiecte, inclusiv cele din zonade educație?

Nu numai că le vom continua, însă le vom adăuga și o ”umbrelă” extrem de consistentă de Responsabilitate Socială Corporativă. De fapt, tot ceea ce facem se subsumează respon­sabilității pe care, în calitate de companie, o avem față de societate, față de această țară și oamenii ei. Dumneavoastră ați menționat zona de inovare și tehnologie, care este importantă pentru noi, și pe care o sprijinim prin BRD First Tech Challenge, Innovation Labs și multe alte inițiative, inclusiv platfomra jurnalistică de democratizare a științei: Mindcraft Stories.ro.

La fel de importantă însă este și zona de educație, unde suntem prezenți prin platforma Scoala9.ro, care își propune să contribuie la conștientizarea importanței enorme pe care o are acest domeniu pentru viitorul României. Mai mult, ne implicăm constant în programe de educație și formare profesională pentru a ajuta la scăderea numărului de copii care ­aban­donează școala. Tot în această direcție, ne-am implicat de curând, împreună cu Asociația pentru Valori în Educație, în cel mai mare program de literație  din România. Programul Național pentru închiderea decalajelor de literație în România va avea un impact profund la nivelul a 16.800 de copii de nivel preșcolar și din ciclul primar de învățământ.

Apoi, ne gândim foarte mult – și facem pasi din ce în ce mai determinați în acest sens – la cum putem contribui la o dezvoltare sustenabilă pentru România. Fondul BRD pentru Păduri se remarcă în acest sens prin implicarea în protejarea unei păduri valoroase din zona Sibiului, alături de Fundația WWF România, și finanțarea unui proiect de împădurire pe 70 de hectare din județul Neamț.

Faceți parte dintre oamenii care înțeleg importanța susținerii educației prin cultură și importanța susținerii noii generații de artiști iar BRD Groupe Société Générale este partener de tradiție al unor festivaluri naționale de teatru și al unor proiecte culturale inovative. Într-un fel se poate spune că ctitoriți și susțineți cu multă pasiune aceste investiții în cultură. Care sunt proiectele dumneavoastră de suflet și cum vedeți actul de cultură și viitorul tinerilor artiști în România acestor vremuri?

 Ați spus tare frumos  ”proiecte de suflet”. Acțiunile noastre din cultură sunt o mare mân­drie pentru noi pentru că, fără falsă modestie, am reușit să realizăm, prin ideea și susținerea unor extraordinari jurnaliști, Scena9, un reper în jurnalismul cultural românesc.

Cultura, credem noi, este esențială pentru o societate sănătoasă, și de aceea am și dezvoltat de-a lungul ultimilor ani multe proiecte pentru și împreună cu liderii culturali de mâine: de la jurnalism cultural la teatru (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Național de Teatru, Ideo Ideis), la muzica clasică (SoNoRo Conac, Stradivarius) sau la artă (Rezidenţa Scena9, Noaptea Albă a Galeriilor).

În 2018 am pus bazele Fundației9, o inițiativă prin care susținem liderii și proiectele noii generații de creatori, un exemplu în acest sens fiind bursele oferite regizorilor debutanți.

Avem, așadar, o expunere mare față de sectorul cultural și, în consecință, și o responsabilitate pe măsură. De aceea, atunci când au apărut dificultățile provocate de măsurile specifice luate pentru ținerea sub control a situației sanitare, am alocat o sumă importantă (365.000 de lei) pentru un program de micro-granturi destinate sectorului cultural independent, acordate pe baza proiectelor artistice si am dat un semnal și un îndemn la solidaritate în acest domeniu. Este o dovadă că noi considerăm actul artistic drept indispensabil societății.

Știu că vă place succesul obţinut cu ajutorul şi împreună cu oamenii, că vă place să câştigați în echipă. Care ar trebui să fie totuși calitățile și abilitățile unui bun comunicator, ale unui lider de echipă? Este important să pui mult suflet în tot ceea ce faci?

 Este esențial să pui suflet, dar nu este suficient. În organizații atât de mari și complexe cum sunt băncile, succesul adevărat și durabil vine cel mai adesea doar cu ajutorul colaborării și muncii în echipă. Vă mărturisesc că am șansa să lucrez cu super echipe, cu profesioniști dedicați și cu oameni de toată isprava. Pandemia a adus o mobilizare fan­tastică a colegilor mei.  Privind retrospectiv, mobilizarea colegilor mei din BRD în primele momente ale pandemiei și pasul susținut și determinat de-a lungul întregii perioade îmi creează emoție, mândrie să fac parte din echipă și mă motivează. Am simțit cu toții în perioda pandemiei, ca angajați ai unei bănci sistemice, că, în ciuda crizei fără precedent, trebuie să găsim soluții imediate și viabile ca să continuăm să ne servim clienții.

Cuvintele care ar defini această perioadă pandemică sunt « responsabilitate » și « solida­ritate». Ne-am bucurat pentru fiecare săptă­mână în care ne regăseam sănătoși și hotărâți, cu soluții și idei, cu obstacole depășite și cu clienți mulțumiți.

Ne-am susținut pe rând când am avut și zile gri, am fost într-un fel de contact permanent, chiar și în afara orelor de muncă online. Paradoxal, pandemia ne-a apropiat poate și mai mult și ne-a arătat cât suntem de puternici, în fragilitatea noastră, dacă rămânem împreună.

Vorbind de « împreună », povestesc cu mândrie, ori de câte ori am ocazia, despre platforma Ziua V,  platforma BRD de volun­tariat care reunește peste 2500 de colegi, în toată țara și care își găsesc un sens în echipa și în comunitatile din care fac parte, prin sute de acțiuni cu impact în zone diverse ca mediu, social, umanitar.

Asadar, în BRD suntem uniți de obiective profesionale și umane, de fapte cu impact pozitiv, de valori comune pe care le declinăm zi de zi în ceea ce suntem și facem, de sensul datoriei noastre – să ne servim cât mai bine clienții.

Sunteți femeie, deci sunteți și mamă și soție. Cum vă echilibrați viața între serviciu și familie? Și ce vă place sau v-ar plăcea să faceți în timpul liber?

 Vă mai fac o mărturisire : încă mai caut acest echilibru pe care îl invocați între aceste vieți.  În plus, ca să fie și mai complicat, roata asta a echilibrului are nu doar aceste două dimensiuni, profesie și familie, ci mai multe, și mă refer aici la timpul de care este nevoie ca să stai cu tine însăți și cu pasiunile tale, de timpul și atenția pe care o acorzi prietenilor și comunității din care faci parte, ca cetățean.

Eu sunt tare recunoscătoare familiei mele pentru sprijinul constant, decisiv și necon­diționat, la fel și acelor colegi care mă inspiră și mă motivează.

Pandemia ne-a arătat o dată în plus cât de puternice sunt femeile în nenumăratele roluri pe care le-am enumerat mai sus, dar în egală măsură, cât este de greu să faci asta şi cât de expuse suntem la toate aceste provocări.

Există, fără îndoială, un dezechilibru care cu siguranţă merită un şi mai mare focus în viitor, pentru că femeile au dreptul să îşi dorească şi să poată să se desăvârşească în toate ariile lor de interes.  Şi, mai presus de toate, să rămână FEMEI, cu tot ce presupune asta, emoţie, cochetărie, empatie, intuiţie, fel de a comunica, mod diferit de a vedea lucrurile şi a găsi soluţii într-o lumea a raţionalului – atât de necesar, de altfel. Militez pentru comple­mentaritatea pe care ne-o dă diversitatea.

În timpul liber îmi place să văd lumea împreună cu fetele mele şi să descopăr oameni şi cărţi. În plus, de ani buni deja, cutreier  munţi şi escaladez, cu mai mare sau mai mic succes, pereţi de stâncă. Îmi propun să văd lumea de pe cât mai multe vârfuri. Sunt recunoscătoare că Aconcagua (6972m) – cel mai înalt munte din America – şi Elbrus (5642m) – cel mai înalt din Europa,  m-au acceptat şi mi-au dat şansa să mă întâlnesc cu mine în drumul spre vârful lor, cum de altfel sunt fericită să pot bate poteci în Făgăraş, Retezat sau Bucegi.

Cât timp rezervați sportului? Credeți că ar trebui investit mai mult în educația sportivă a tinerilor și, deci, implicit în sănătatea lor? 

Sportul este una din marile mele iubiri. De când mă ştiu, fac sport şi nu mă voi opri decât la final. Am făcut baschet şi înot în copilărie, iar azi, ori de câte ori am suficient timp, fac alpinism, cum spuneam, schiez şi alerg. Sportul m-a învăţ despre curaj, determinare, despre victorie şi eşec, mi-a adus sănătate şi bucurie.

Cred că sportul este fundamental pentru o viață sănătoasă, aș spune chiar că este unul dintre soclurile pe care se construiește sănătatea unei națiuni. Ceea ce cred că lipsește acum la noi este dimensiunea de masă a sportului. Diversele discipline sportive au ajuns să fie practicate mai ales la nivel de elită, fără să se investească în formarea unei baze care să alimenteze în viitor acea elită. Avem nevoie în continuare de infrastructură – săli de sport, licee specializate, profesori și antrenori foarte buni… Iată cum ajungem, din nou, la educație, adică acel domeniu-cheie, fără de care nu putem concepe România de mâine. Așa cum știți, BRD este partenerul principal al Federației Române de Handbal, și sprijinim inclusiv proiectele care au drept obiectiv ”creșterea” unor noi talente, viitori jucători valoroși ai echipelor noastre naționale. De asemenea, credem în universalitatea și egalitatea sportului pentru toți și sprijinim competițiile pentru persoane cu dizabilități. Așadar, da, Citius, Altius, Fortius dezvoltării durabile a unei societăți sănătoase.

Georgeta Clinca

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0