Foamea de bani arată că suntem ca în anii ’30. O spun economiştii Morgan Stanley

Foamea de bani arată că suntem ca în anii ’30. O spun economiştii Morgan Stanley

Toată lumea ţine banii în buzunare”. De câte ori nu aţi auzit această frază după momentul 2008 şi oare de câte ori nu aţi folosit-o? Foarte multe domenii de activitate se confruntă şi acum cu lipsa de lichiditate şi cu dificultăţi majore în a încheia noi contracte. Se dă vina pe tehnologia modernă care smulge din banii unor domenii clasice, pe statele lumii care nu investesc suficient în infrastructură, pe conservatorim, pe lipsa de stimuli economici, etc…

morgan

Ce se întâmplă până la urmă? Ca să înţelegem economia globală de azi, bloomberg.com ne invită să ne uităm înapoi cu 80 de ani. Jurnaliştii străini notează că, exact ca în anii ’30, creşterea este constrânsă de companii care nu doresc să mai investească, de scăderea aşteptărilor cu privire la inflaţie şi de paşii făcuţi înaopoi de guvernele lumii în privinţa stimulilor fiscali.

Butonul  declanşator al acestei stări generale de rău a fost criza financiară care a lăsat în urmă un fel de „mahmureală” a daoriilor şi a recuperării lor pe fondul reglementarilor bancare mai stricte, care agravează presiunile deflaţioniste. Istoria se repetă pentru că totul este similar şocului resimţit după criza economică din 1930, potrivit unei analize a economiştilor Morgan Stanley citată de bloomberg.com.

Atitudinea sectorului privat în faţa riscului s-a schimbat şi „i-a tras spre repararea prorpiilor bilanţuri”, se arată în raport.

recesiune 1930

Şi, la fel ca în ani 1930, rezultatul ar putea fi o lungă periodă de slabiciune şi de atenuare a aşteptărilor inflaţioniste, cu un risc ca previziunile de preţ să fie neancorate în realitate. Un alt pericol este ca băncile centrale să se mute prea repede spre ridicarea to raise ratelor de dobândă sau ca statele să taie din cheltuieli, angajând o încetinire şi mai adâncă.

În 1936-37, ritmul prematur de strângere a politicilor a condus la o dublă-adâncire în economia Statelor Unite, rezultând în recesiune şi deflaţie în 1938”, se mai arată în analiza Morgan Stanley.

„Similar, în ciclul actual, pe măsură ce creşterea şi-a revenit, decidenţii au trecut la o politică fiscală încordată, ceea ce contribuie la încetinirea creşterii în ultimele trimestre.

Ca să evite spirala descendentă, guvernele vor avea nevoie de consolidare, potrivit analizei Morgan Stanley.

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0