Fondul Proprietatea sărbătorește 13 ani de la listarea la BVB

Fondul Proprietatea sărbătorește 13 ani de la listarea la BVB

Franklin Templeton International Services S.À.R.L., în calitatea sa de Administrator de fond de investiții alternative și administrator unic („Administratorul de fond”) al Fondului Proprietatea SA („Fondul”) aniversează treisprezece ani de la listarea Fondului la Bursa de Valori București, pe 25 ianuarie 2011. Aniversarea de 13 ani este o dovadă a succesului și a rezilienței sale pe piața de capital din România.

Cu această ocazie, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton București și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea a declarat: În ultimii 13 ani, administrarea de către Franklin Templeton a Fondului Proprietatea a fost definitorie pentru piețele de capital din România, pentru companiile din portofoliu și pentru acționarii Fondului. Angajamentul nostru ferm de a promova guvernanța corporativă și transparența în rândul companiilor din portofoliul Fondului a dus la îmbunătățirea performanțelor financiare și la randamente semnificative pentru investitorii noștri. Eforturile noastre susținute au avut o contribuție incontestabilă la dezvoltarea pieței locale de capital și așteptăm cu nerăbdare sa obținem reușite similare pe viitor, în parteneriat cu stakeholderii Fondului Proprietatea.”

Franklin Templeton și-a construit o reputație solidă ca un administrator de fonduri dedicat, având un rol transformațional în România și pentru investitorii săi. Fondul s-a bazat pe zeci de ani de experiență globală pentru a efectua reformele necesare, ce au avut un impact major, si pentru a implementa cele mai bune practici internaționale în rândul companiilor din portofoliu.

Principalele realizări ale Fondului, de când Franklin Templeton a preluat mandatul de administrator în anul 2010, includ:

  • listarea cu succes a participației Fondului în Hidroelectrica la Bursa de Valori București în 2023, cea mai mare listare din România până în prezent și una dintre cele mai mari listări din Europa de Est, iar apoi  distribuirea banilor primiți din această tranzacție acționarilor Fondului.
  • generarea de randamente anuale compuse de 20,29% în lei și de 16,90 % în dolari pentru Fond, de la listarea sa la Bursa de Valori București în 2011. Acest lucru se poate compara în mod favorabil cu mulți indici bursieri.
  • distribuirea a peste 6,9 miliarde dolari acționarilor săi printr-o combinație de dividende, răscumpărări de acțiuni și oferte publice de cumpărare, de la înființarea Fondului.
  • atragerea a peste 1,5 miliarde de dolari în materie de noi investiții în portofoliu străin în România începând cu 2011.
  • creștere semnificativă a vizibilității Fondului, a României și a pieței locale în rândul investitorilor internaționali globali, prin organizarea a 6.200 de întâlniri, 2.200 de teleconferințe și peste 260 de road-show-uri, evenimente de tip „Zilele investitorilor” și conferințe din 2011.
  • executarea a 35 de tranzacții private, 14 exit-uri complete prin intermediul pieței de capital (IPO-uri, SPO-uri, ABB-uri, vânzări pe piață) cu o valoare cumulată de peste 19,8 miliarde lei (4,3 miliarde dolari).
  • finalizarea a 14 programe de răscumpărare în valoare de RON 10.319,5 milioane lei și propunerea înaintată acționarilor privind demararea celui de-al 15-lea program de răscumpărare.

Privind în perspectivă, administratorul fondului își menține angajamentul de a-și continua misiunea de a crea valoare pentru acționarii fondului și de a contribui la dezvoltarea în continuare a pieței locale de capital.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0