Horia Gustă, preşedinte AAF: Am sfătuit întotdeauna investitorii să aibă planuri de investiţii pe termen lung, cu subscrieri constante

Horia Gustă, preşedinte AAF: Am sfătuit întotdeauna investitorii să aibă planuri de investiţii pe termen lung, cu subscrieri constante

Noul preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri,Horia Gustă, îşi propune să continue iniţiativele legate de crearea unui climat de încredere şi siguranţă în industrie, promovarea intereselor membrilor printre stakeholderi,sprijinirea dezvoltării continue a mediului de reglementare,promovarea condiţiilor optime pentru dezvoltarea industriei (creşterea numărului de investitori şi a activelor aflate în administrare). 

Cum a fost 2019 pentru piaţa fondurilor de investiţii? Ce plusuri şi ce minusuri trebuie remarcate?

În primul rând să ne amintim că în primele luni ale anului a avut loc o corecţie a pieţei de capital şi o revenire după efectele produse de Ordonanţă de urgenţă OUG 114, trend susţinut pe tot parcursul anului, în parte şi datorită evoluţiilor pozitive înregistrate de principalii emitenţi listaţi  BVB. Astfel, randamentele fondurilor de acţiuni, promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă au încurajat dezvoltarea industriei fondurilor de investiţii iar  la sfârşitul anului, trăgând linie, am constatat că în cursul anului 2019 s-au alăturat peste 40 000 de investitori în întreaga industrie.

Ca minusuri, remarcăm în continuare un apetit mărit către consumerism din partea publicului, dar şi un cadru socio-economic prea puţin stabil, care să ofere garanţii pentru o dezvoltare susţinută, pe termen lung. Eforturile depuse în direcţia propagării educaţiei financiare sunt în continuare susţinute de către administratorii de fonduri, economisirea şi investirea reprezentând singurele opţiuni pentru un trai echilibrat, indiferent de vârsta la care ne aflăm. 

Cum a fost anul 2019 pentru Certinvest? Care au fost vedetele portofoliului Certinvest în anul recent încheiat și prin ce s-au remarcat acestea?

Pentru Certinvest anul trecut a adus o consolidare a portofoliilor aflate în administrare la nivel individual şi datorită faptului că am optat şi pentru investiţii pe pieţele externe. Randamentele fondurilor de indici au înregistrat performante care ne-au situat în topul fondurilor de acţiuni, fapt ce ne-a oferit o vizibilitate mai bună în industria fondurilor de investiţii. Totodată, ne-am concentrat pe încurajarea investiţiilor şi prin explicarea cât mai detaliată şi pe înţelesul publicului a mecanismelor pieţei de capital printr-o serie de materiale de presă pe care le-am reunit pe blogul de educaţie financiară de pe site-ul Certinvest. Astfel, încercam să răspundem pe larg tuturor întrebărilor investitorilor noştri.

Cum poate fi gestionat riscul nou părut legat de pandemia CoVid, de către administratorii de fonduri? Ce impact va avea asupra industriei şi în cât timp vor putea fi recuperate pierderile?

Singura modalitate de gestionare a unor riscuri în această situaţie este aceea a diversificării instrumentelor în care ai realizat investiţii. Este principiul recomandat tuturor investitorilor, încă de la prima subscriere. Chiar şi cu o bună diversificare, magnitudinea pandemiei afectează pe termen scurt toate pieţele financiare, dar pe termen lung unele îşi vor reveni mai repede, în funcţie de specificul fiecărui instrument.

În practică, astfel de crize trebuie luate în considerare încă de la momentul creionării planului de investiţii, dar apariţia lor nu poate fi prevăzută de nimeni, nimeni nu are globul de cristal. Era de la sine înţeles că undele de şoc venite din China vor afecta şi celelalte continente, dar nimeni nu putea evalua la acel moment cât de mult vom fi marcaţi de această criză. Pentru că nu putem şti sigur cât va dura această perioadă (care influenţează negativ piaţa financiară) am sfătuit întotdeauna investitorii să aibă planuri de investiţii pe termen lung, cu investiţii (subscrieri) constante, pentru a aplana aceste fluctuaţii ale valorilor unităţilor de fond. Mă refer aici la faptul că într-o perioadă de scădere este bine să continui să realizezi plasamente (în fonduri de indici, de exemplu)– întrucât nu poţi şti care este momentul final de scădere şi când piaţa se întoarce pe un trend pozitiv.

Cum vedeți audiența fondurilor cu risc mai ridicat  în următorii ani? Cum vedeţi piaţa de capital românească la momentul actual: ce e de făcut pentru a valorifica așa cum trebuie întrarea în rândul pieţelor emergente?

Depinde foarte mult de apetitul investitorilor şi despre cât de bine va înţelege publicul importanta economisirii pe termen mediu său lung. În 2019 fondurile de investiţii în acţiuni au obţinut randamente şi de peste 40%, iar începutul de an 2020 a arătat scăderi importante. În acest context contează educaţia financiară şi apetitul pentru risc al investitorilor; adică în măsura în care îşi doresc potenţiale câştiguri mai mari trebuie să aibă în vedere că există şi riscuri corespunzătoare.

Din perspectiva pieţei emergente cred că lucrurile se vor reaşeza în funcţie de cum se va ieşi din această perioadă complicată. Piaţa de capital românească are nevoie de susţinere ca şi toată economia.

Care sunt principalele provocări pentru administratorii de fonduri în 2020? Ce factori de risc există și ce factori potențatori?

Contextul actual este unul complicat pentru tot mediul economic. Toate pieţele financiare scad, deşi se anunţă susţinere majoră din partea statelor şi a băncilor centrale. Poate cea mai mare provocare pentru tot mediul economic este aceea că la final să reuşim să avem cel puţin acelaşi număr de jucători în industrie, întrucât riscul ca jucătorii foarte mici să fie înghiţiţi de cei mari este unul de luat în calcul .

An de an ați reușit să performați într-o piață extrem de concurențială: cine credeți că vor fi vedetele portofoliului în următorii ani?

Este greu de previzionat acum. Cred că una dintre soluţiii este diversificarea portofoliilor . Poate cea mai la îndemâna diversificare o oferă indicii bursieri, întrucât ei includ mai multe companii din sectoare destul de diverse, iar un impact negativ pe o anumită companie este atenuat .

Sunteți printre cei care încearcă cel mai mult să ridice ștacheta în ceea ce privește nivelul de educație financiară: ce ați făcut până acum și ce urmează pe această linie?

Cel mai important este că scriem constant în publicaţii de interes şi explicăm publicului cum funcţionează piaţa de capital. Pe site-ul certinvest.ro se regăseşte un blog care este populat săptămânal cu articole despre piaţa financiară. Totodată, am încercat să prezentăm în mai multe dezbateri cu public larg tematici de interes despre funcţionarea pieţei.

Ce așteptări aveți de la 2020: pentru Certinvest, pentru piața fondurilor de investiții dar și pentru piața de capital?

Pentru 2020 aşteptam în primul rând finalizarea digitalizării interacţiunii cu clienţii de fonduri de investiţii. Lucrăm la un proiect care să permită accesul complet online la fondurile de investiţii conform cadrului legal instituit de ASF în toamna anului 2019 .

Din perspectiva fondurilor de investiţii am speranţa că investitorii vor înţelege că acestea pot fi soluţii investiţionale corecte şi la îndemâna oricui, chiar şi în perioade de criză. Din punctul de vedere al pieţei de capital – aşteptarea este aceea de a trece cu bine peste vremurile complicate.

Aţi fost ales recent în calitate de preşedinte AAF. Ce vă propuneţi în acest mandat?

Îmi propun să continuăm iniţiativele declanşate în ultima perioadă, printre care :crearea unui climat de încredere şi siguranţă în industrie, promovarea intereselor membrilor printre stakeholderi,sprijinirea dezvoltării continue a mediului de reglementare,promovarea condiţiilor optime pentru dezvoltarea industriei, prin care înţeleg creşterea numărului de investitori şi a activelor aflate în administrare.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0