Investitorii vor migra către fonduri care oferă evoluţii pozitive mai sigure

Investitorii vor migra către fonduri care oferă evoluţii pozitive mai sigure

ʺAnul 2019 a adus evoluţii pozitive atât în ceea ce priveşte numărul de investitori ce au ales fondurile NN Investment Partners, cât şi în ceea ce priveşte valoarea totală a sumelor investite. Aceste două aspecte, împreună cu evoluţia pieţei ne-au adus o creştere a activelor de aproximativ 20%, un procent important care ne-a clasat pe podium ” ne spune Milan Prusan, managing director al NN Investment Partners.

Cum a fost 2019 pentru piaţa fondurilor de investiţii? Ce plusuri şi ce minusuri trebuie remarcate?

După scăderea amplă a pieţei de acţiuni de la finalul anului 2018, atât piaţa de obligaţiuni, cât şi cea de acţiuni, s-au apreciat substanţial pe parcursul anului 2019. Această apreciere a pieţelor şi cifrele de vânzări solide, au generat o creştere susţinută a UCITS în Europa. La nivel european, activele totale nete UCITS şi AIF au crescut cu peste 15% faţă de anul anterior.

În 2019, teama unei încetiniri economice globale a generat o schimbare de direcţie a băncilor centrale către o relaxare a politicii monetare. Anticiparea unor rate de dobândă scăzute pentru o perioadă mai lungă de timp a generat o creştere a numărului de investitori în obligaţiuni. Vânzările de fonduri de acţiuni au fost negative pentru primele 8 luni ale anului, ca urmare a incertitudinii legate de încetinirea creşterii economice globale şi de tensiunile comerciale între SUA şi China, ambele cu potenţiale efecte negative asupra pieţelor de acţiuni. Pe măsură ce tensiunile s-au diminuat şi încrederea investitorilor s-a ameliorat, vânzările nete de fonduri de acţiuni şi-au revenit în ultimul trimestru al anului.

Aceeaşi tendinţă de la nivel european o vedem şi la nivel local, unde cele mai vândute fonduri locale în 2019 au fost cele de obligaţiuni, urmată de fondurile de acţiuni şi apoi de fondurile multi-active. În ceea ce priveşte fondurile străine vândute în România, unde se încadrează şi fondurile NN Investment Partners, aici clasamentul este inversat, cu primul loc fiind ocupat de fondurile de acţiuni, urmate de fondurile multi-active şi de cele de obligaţiuni.

Astfel, anul 2019 a fost unul favorabil pentru piaţa fondurilor de investiţii, cu o creştere a nivelului de diversificare, dar şi cu o apreciere semnificativă a activelor nete şi a numărului de investitori. Şi, deşi majoritatea investitorilor au optat pentru fondurile de obligaţiuni, vedem un procent din ce în ce mai mare de investitori care îşi îndreaptă atenţia şi către piaţa de acţiuni, ei fiind răsplătiţi în 2019 cu randamente pe măsură.

Care au fost vedetele portofoliului NN Investment Partners în anul recent încheiat și prin ce s-au remarcat acestea?

Din punct de vedere al randamentului obţinut în anul 2019, fondul de acţiuni cel mai performant a fost NN (L) Emerging Europe Equity, cu o performanţă anuală de 36.02%. În categoria fondurilor Multi-Asset, pe primul loc s-a situat NN (L) Internaţional ING Dinamic RON (fond care oferă beneficiul unei diversificări importante prin  investiţia a 60% în acţiuni locale şi globale, dintre care 10% în real-estate global şi 40% în obligaţiuni locale şi globale) cu o performanţă de 18.52%. Iar, în clasamentul fondurilor de obligaţiuni NN Investment Partners, regăsim un fond cu expunere pe obligaţiuni americane – şi anume NN (L) UŞ Factor Credit – cu o performanţă de 12.54%.

În ceea ce priveşte volumul de flow-uri nete în fonduri, pe primul loc s-a aflat NN (L) Internaţional ING Conservator RON, fond care a fost ales de 4.500 de investitori până în decembrie 2019. Ne bucurăm să vedem un fond multi-active în topul preferinţelor investitorilor NN Investment Partners, fie şi el mai conservator, întrucât reprezintă un prim-pas pentru mulţi investitori romani spre o diversificare eficienta. NN (L) Internaţional ING Conservator RON a fost premiat în decembrie 2019 ca “Cel mai bun fond defensiv Multi-Active” de către revista Piaţa Financiară, ceea ce reconfirma statutul NN Investment Partners România ca jucător important în piaţă de fonduri mutuale locală, cu abilităţi notabile în managementul fondurilor multi-asset.

Cum vedeți audiența fondurilor cu risc mai ridicat  în următorii ani? Cum vedeţi piaţa de capital românească la momentul actual: ce e de făcut pentru a valorifica așa cum trebuie întrarea în rândul pieţelor emergente?

Având în vedere perioada dificilă prin care trecem în acest moment, este clar că investitorii vor dori să migreze către fonduri care ar putea oferi evoluţii pozitive mai sigure pentru portofoliile lor. Fondurile cu risc ridicat parcurg un moment în care volatilitatea are cu adevărat rolul principal şi din păcate nu este cel pozitiv.

Cheia pentru a valorifica acest mare pas pe care l-am făcut este acela de a ne consolida statutul de piaţă emergenta oferind stabilitate  şi încredere investitorilor din piaţa globală. Un cuvânt important îl va avea de spus şi modul în care vom reuşi să gestionăm acest impas generat de virus, deoarece şi încrederea investitorilor va fi direct proporţională cu perspectivele de ieşire din actuala situaţie. Rămâne de văzut cum vor fi privite deciziile şi măsurile de susţinere a marilor companii şi a economiei locale de ochii atenţi ai investitorilor instituţionali.

Care sunt principalele provocări pentru administratorii de fonduri în 2020? Ce factori de risc există și ce factori potențatori?

Perspectiva unei recesiuni spre care se îndreaptă atât Europa, cât şi ţara noastră, ca urmare a epidemiei Coronavirus, va impacta şi segmentul pieţei fondurilor de investiţii. Investitorii români, în parte deja reticenţi spre aceste alternative de investiţii, vor fi probabil în prima instanţă mai temători cu privire la investiţia în fonduri mutuale, în contextul unui şomaj ridicat şi al unor perspective nu foarte favorabile de re-angajare pe termen scurt. Această epidemie a venit în contextul deja existent al unei incertitudini politice pe plan global şi al unei încetiniri a creşterii economice. Acesta considerăm că va fi principalul factor de risc cu care se va confrunta piaţa de fonduri mutuale din România în acest an. Pe de altă parte, vedem şi acum, în plină criză, că există mulţi investitori care văd potenţialul în valoarea mai scăzută a preţului unităţilor de fond şi profită de acest context pentru a înveşti la un preţ mai mic şi a achiziţiona astfel un număr mai mare de unităţi cu aceeaşi sumă. În acest context, considerăm că investiţiile recurente vor fi preferate de mulţi dintre investitori, datorită accesibilităţii lor (ca şi sume investite), dar şi a mecanismului că permite investirea unei sume stabilite în fiecare lună. În situaţia în care preţurile vor fi jos o perioadă mai lungă de timp (cum se poate întâmpla în cadrul unei recesiuni), aceasta cumpărare lunară succesiva poate fi benefică pentru randamentul mediu al investiţiei.

În plus, în condiţiile în care dobânzile rămân la niveluri scăzute sau chiar negative o perioadă mai lungă de timp, investitorii vor căuta la un moment dat alternative care să genereze un randament satisfăcător, ceea ce poate genera inflow-uri către piaţa fondurilor de investiţii. Însă este nevoie şi de o ameliorare a nivelului de încredere al consumatorilor şi al mediului de afaceri pentru că evoluţia pieţei de fonduri de investiţii să fie una favorabilă în 2020.

An de an ați reușit să performați într-o piață extrem de concurențială: cine credeți că vor fi vedetele portofoliului în 2020?

Interesul se va păstra pentru fondurile mixte, care au expunere atât în acţiuni, cât şi în obligaţiuni şi lichidităţi. Acest tip de fonduri poate oferi un raport bun intre riscul asumat şi randamentul pe care un investitor îl poate obţine, mai ales în perioade de volatilitate crescută, precum aceasta. Un alt avantaj pe care un fond mixt îl poate oferi este diversificarea regională. Acest aspect este de urmărit de fiecare investitor care urmăreşte să maximizeze randamentul portofoliului sau.  De asemenea, am observat că există o atracţie din ce în ce mai mare pentru fonduri denominate în euro şi dolari, astfel că ne aşteptam ca investitorii noştri să continue să îşi diversifice portofoliile şi din punct de vedere valutar şi în acest an.

Și dacă tot vorbim despre premii, sunteți printre cei care încearcă cel mai mult să ridice ștacheta în ceea ce privește nivelul de educație financiară: ce ați făcut până acum și ce urmează pe această linie?

Am dezvoltat mai multe programe de training pentru partenerii noştri din România şi am reuşit să acoperim mare parte din consultanţii financiari care promovează fondurile noastre,acţiuni  pe care le desfăşuram cu regularitate. În plus, am încheiat un parteneriat cu una din organizaţiile din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti , care a dezvoltat un program anual prin care tineri din mai multe oraşe ale ţării pot participa la seminarii organizate împreună cu noi, dar şi alţi colegi din industrie şi cu sprijinul celor de la BVB. În plus, şi participarea noastră la diferite emisiuni TV şi evenimente locale (precum Summit-ul AAF – prima ediţie în 2019) contribuie la creşterea nivelului educaţiei financiare pe plan local.

Ce așteptări aveți de la 2020: pentru NN Investment Partners, pentru piața fondurilor de investiții dar și pentru piața de capital?

În primul rând ne dorim să trecem cu bine această criză epidemiologică şi să continuăm să obţinem performante investiţionale competitive , ţintind medii anuale pozitive pentru ultimii 5 ani. Acest prim obiectiv este în strânsă legătură cu următorul pe care dorim să îl punctăm, respectiv acela de a păstra şi de a atrage atenţia investitorilor către fondurile noastre. Suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla datorită politicii de investiţii gândită pentru fiecare fond în parte. Din punct de vedere al pieţei fondurilor de investiţii, ne aşteptam la câteva modificări din punct de vedere fiscal în sensul relaxării impozitării pentru investitorii retail, tot mai prezenţi în mediul investiţional. De asemenea, ne aşteptam să vedem un flux al tranzacţiilor însemnat pe piaţa de capital deoarece multe companii vor fi interesate să îşi atragă resurse financiare fie prin emisiuni de obligaţiuni, fie prin listări la bursă. Aşteptam cu interes şi veşti cu privire la listarea unor companii de stat. Toate aceste aspecte cu siguranţă vor creşte vizilibilitatea la nivel  global pentru piaţa de capital din România.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0