Mihai Purcărea, Director General, BRD AM: Văd un potențial enorm de dezvoltare pentru fondurile de investiții din România

Mihai Purcărea, Director General, BRD AM: Văd un potențial enorm de dezvoltare pentru fondurile de investiții din România

„Recunoscând că nevoile investitorilor se schimbă în timp, BRD AM a introdus anul trecut două fonduri de investiții inovatoare, denumite BRD Orizont. Aceste fonduri sunt concepute să își adapteze strategia de investiții în funcție de perioada de timp rămasă până la un orizont de timp prestabilit… Cu toate acestea, este crucial să înțelegem că nu există un singur instrument de investiții potrivit pentru toate circumstanțele și nevoile. Tocmai de aceea noi încurajăm o abordare diversificată a investițiilor. În acest sens, un portofoliu bine echilibrat ar trebui să includă atât active sigure pe termen scurt, precum BRD Simplu, cât și active cu potențial de randament mai ridicat pe termen lung, precum fondurile de acțiuni. Această strategie combinată poate atenua riscurile și poate optimiza randamentele în diferite condiții de piață”, consideră directorul general al BRD AM, Mihai Purcărea.

(Interviu publicat în suplimentul „Piața de capital” al revistei Piața Financiară, august 2023)

Dat fiind parcursul accelerat de creștere al dobânzilor, anul trecut s-a dovedit unul foarte dificil pentru fondurile pe obligațiuni, care s-au confruntat cu ieșiri de capital substanțiale. În ce măsură faptul că dobânzile s-au stabilizat, ba chiar au început să se înscrie pe un trend probabil prelungit descendent, ar putea susține intrări de capital în fondurile pe obligațiuni în 2023 și în următorii ani?

Cu siguranță, anul precedent a reprezentat un test de anduranță pentru fondurile pe obligațiuni, odată cu creșterea accelerată a dobânzilor care a provocat scăderi semnificative ale valorii titlurilor de stat emise anterior la dobânzi mai mici. Faptul că această creștere a pornit de la un nivel scăzut a însemnat că rentabilitățile cupoanelor existente nu au reușit să compenseze aceste pierderi.

Intrăm acum într-o nouă etapă. Observăm că dobânzile s-au stabilizat și chiar indică un trend descendent. Aceasta reprezintă o schimbare binevenită pentru fondurile de obligațiuni. În prezent, dobânzile pe care le putem obține prin intermediul acestor fonduri sunt semnificativ mai mari. Prin urmare, eventualele creșteri ulterioare ale dobânzilor ar putea fi compensate mai ușor de cupoanele curente, reducând astfel volatilitatea.

Mai mult decât atât, dacă vom asista la scăderea dobânzilor, fondurile de obligațiuni ar putea beneficia semnificativ de aprecierea prețurilor acestora. Acest lucru ar crește atractivitatea fondurilor de obligațiuni pentru investitori, susținând astfel fluxuri de capital entrante. Prin urmare, peisajul pentru fondurile de obligațiuni în 2023 și în următorii ani pare mult mai favorabil.

Cum estimați audiența fondurilor pe obligațiuni în următorii ani, inclusiv în contextul concurenței cu emisiunile de titluri de stat Fidelis și Tezaur, care se constituie deja în instrumente importante de economisire pentru populație? Care apreciați că este viitorul fondurilor pe obligațiuni și care ar trebui să fie așteptările corecte ale investitorilor cu privire la evoluția acestor fonduri?

Este important să recunoaștem că există un loc în piață atât pentru titlurile de stat Fidelis și Tezaur, cât și pentru fondurile de investiții pe obligațiuni. Aceste instrumente se adresează diferitelor nevoi ale investitorilor și prezintă avantaje unice.

Fondurile de investiții pe obligațiuni aduc cu ele câteva atuuri considerabile, care le diferențiază de titlurile de stat Fidelis. În primul rând, vorbim despre diversificare. Am observat cu toții anul trecut că fluctuațiile dobânzilor pot provoca variații semnificative în valoarea titlurilor de stat. Multe dintre acestea au înregistrat scăderi de până la 10% sau chiar peste 20%. În contrast, fondurile de obligațiuni, prin faptul că investesc într-o varietate de titluri, au avut performanțe mai solide decât multe obligațiuni individuale.

Un alt punct forte al fondurilor de obligațiuni este capacitatea lor de a se adapta la evoluțiile randamentului în timp. Dacă randamentele continuă să crească în anii următori, un investitor în titluri de stat va rămâne ancorat la randamentul actual. În schimb, un portofoliu de obligațiuni poate reinvesti constant în noile emisiuni, crescând astfel randamentul mediu al investițiilor. Putem să ne gândim la investitorii care au achiziționat titluri pe termen de 10 ani în 2021 la randamente de 2-3%, și acum se confruntă cu randamente de 7%. Aceștia sunt blocați într-un instrument care aduce un venit fix de 2-3% și au pierdut oportunități semnificative. Un portofoliu de obligațiuni poate evita această capcană prin reinvestirea constantă.

În plus, nu putem ignora lichiditatea superioară a fondurilor de obligațiuni. În cazul unui fond, investitorii pot răscumpăra imediat la prețul pieței din ziua respectivă, fără a se confrunta cu complicații suplimentare.

În lumina acestor avantaje, fondurile de obligațiuni se dovedesc a fi instrumente atractive pentru investitorii care urmăresc diversificarea, flexibilitatea, un randament solid pe termen lung și lichiditatea în cadrul portofoliului lor.

În condițiile volatilității mai ridicate a fondurilor clasice de obligațiuni s-au remarcat anul trecut fonduri specializate precum BRD Simplu care investesc preponderent în depozite bancare, precum și în instrumente cu venit fix cu scadențe foarte scurte (indicatorul modified duration mai mic decât 1), astfel încât să protejeze investitorii de scăderea VUAN-urilor. Cum apreciați cererea pentru astfel de produse și cum considerați că au fost acestea înțelese de investitori?

Pe fondul unei volatilități crescute a fondurilor clasice de obligațiuni, anul trecut a evidențiat valoarea fondurilor specializate, precum BRD Simplu. Acestea se concentrează pe investiții în depozite bancare și instrumente cu venit fix cu scadențe foarte scurte, menite să protejeze investitorii de fluctuațiile negative ale valorii unității de fond.

BRD Simplu, în particular, a oferit un refugiu stabil și profitabil în perioada de incertitudine a anului trecut. Fondurile cu scadențe mai scurte, precum acesta, au suferit mai puțin de pe urma creșterilor de dobândă și, prin urmare, au prezentat o alternativă mai sigură pentru investitorii preocupați de volatilitate.

Cu toate acestea, este crucial să înțelegem că nu există un singur instrument de investiții potrivit pentru toate circumstanțele și nevoile. Tocmai de aceea noi încurajăm o abordare diversificată a investițiilor. În acest sens, un portofoliu bine echilibrat ar trebui să includă atât active sigure pe termen scurt, precum BRD Simplu, cât și active cu potențial de randament mai ridicat pe termen lung, precum fondurile de acțiuni. Această strategie combinată poate atenua riscurile și poate optimiza randamentele în diferite condiții de piață.

Fondurile diversificate și pe acțiuni se găsesc în ultimii ani în cea mai bună postură din istoria industriei fondurilor în condițiile creșterii semnificative a numărului de investitori, în pofida faptului ca nu au fost scutite de răscumpărări nete semnificative în 2022. Apreciați că industria fondurilor deschise se va dezvolta de acum înainte în special prin fondurile cu gradul de risc mediu și ridicat?

Pentru investiții pe termen lung – fie că ne referim la pensii, educația copiilor sau economii pentru viitor – acțiunile se dovedesc adesea a fi cea mai bună opțiune. Deși pot fi supuse unor fluctuații considerabile pe termen scurt, pe o perioadă mai lungă, ele oferă o creștere și o protecție eficientă a puterii de cumpărare, spre deosebire de depozitele bancare și obligațiunile, care adesea nu reușesc să țină pasul cu inflația.

Prin urmare, pe măsură ce nivelul de educație financiară și disponibilitățile financiare ale oamenilor cresc, există o tendință clară de orientare către investițiile care pot păstra puterea de cumpărare și pot genera profituri pe termen lung. Acest trend este vizibil mai ales în țările cu o experiență financiară mai îndelungată – investițiile pe termen lung sunt de obicei plasate în fonduri de acțiuni sau acțiuni individuale, cu o pondere mai mică în obligațiuni și depozite bancare.

Inflația crescută din ultimii ani ar putea funcționa chiar ca un catalizator pentru mulți oameni, determinându-i să conștientizeze că nu este suficient doar să economisească. Este esențial să investească banii astfel încât aceștia să crească în valoare pe termen lung. Astfel, așteptăm să vedem o dezvoltare continuă a industriei fondurilor deschise, cu un accent crescut pe fondurile de acțiuni.

Considerați că fondurile care replică indici bursieri sau fondurile “tematice”/sectoriale pe acțiuni s-ar putea bucura de un interes chiar mai semnificativ în următorii ani?

Cred că fondurile care replică indicii bursieri (fondurile indexate) și fondurile tematice sau sectoriale pe acțiuni ar putea într-adevăr să devină tot mai atractive pentru investitori în anii ce urmează. Astfel de instrumente financiare le permit investitorilor să beneficieze de creșterea generală a pieței sau a unui anumit sector și por reprezenta o alternativă bună în loc să se bazeze pe performanța unor companii individuale.

Totuși, este important să subliniez că acest tip de investiții vine și cu riscuri. Investirea într-un singur sector sau într-o temă specifică poate duce la lipsa de diversificare, ceea ce poate expune investitorul la volatilitate mai mare și la posibile pierderi în cazul în care sectorul sau tema aleasă nu performează conform așteptărilor. De aceea, este vital ca investitorii să aibă în vedere diversificarea portofoliului lor înainte de a se angaja în astfel de investiții.

Cum apreciați potențialul de dezvoltare al bursei din București din perspectiva oportunităților pe care le va putea pune la dispoziția investitorilor în următorii 5-10 ani?

Consider că evenimentele din ultimii ani ne poziționează într-o situație excelentă și avem unul din cele mai bune potențiale de creștere dintre toate piețele. Suntem o țară membră UE și NATO, poziționată strategic, cu resurse naturale și energetice semnificative și forță de muncă ieftină comparată cu media europeană. Aceste aspecte creează premize foarte bune pentru dezvoltarea economică a țării și implicit a companiilor care sunt listate la bursa de valori.

În plus, evaluarea companiilor locale este semnificativ mai ieftină decât companii similare din Europa de Vest, fapt ce reprezintă o oportunitate suplimentară.

Cum apreciați performanțele fondurilor administrate de BRD AM pe segmentele lor de risc?

Evoluția pe un an de zile poate fi foarte fluctuantă în funcție de clasa de active, însă pe termen lung sunt încrezător că fondurile de acțiuni vor performa semnificativ mai bine decât fondurile de obligațiuni. Pe de altă parte, fondurile de obligațiuni sunt instrumente foarte bune pentru investiții pe perioade scurte și medii de timp.

Ceea ce contează cel mai mult este ca fiecare investitor să își stabilească pentru ce economisește – ce orizont de timp are și să își adapteze strategia în funcție de acel orizont de timp.

Recunoscând că nevoile investitorilor se schimbă în timp, BRD AM a introdus anul trecut două fonduri de investiții inovatoare, denumite BRD Orizont. Aceste fonduri sunt concepute să își adapteze strategia de investiții în funcție de perioada de timp rămasă până la un orizont de timp prestabilit. Inițial, acestea investesc o proporție semnificativă în acțiuni, însă pe măsură ce ne apropiem de orizontul de timp stabilit (2035 sau 2045), acestea își reechilibrează portofoliul, alocând o proporție mai mare către obligațiuni și depozite bancare.

Această abordare flexibilă și adaptativă este menită să ofere investitorilor cel mai bun din ambele lumi: potențialul unui randament mai mare oferit de acțiuni, cu predictibilitate și stabilitate pe măsură ce se apropie momentul în care investitorii vor avea nevoie de fonduri.

Cum se vede viitorul industriei românești a organismelor de plasament colectiv, inclusiv după experiența anilor 2020 și 2022, unii dintre cei mai provocatori din istoria piețelor financiare?

Mă uit spre viitorul industriei românești a organismelor de plasament colectiv cu un optimism realist, bazat pe tendințele globale. Un model pe care ne putem baza este cel din țările financiar mai dezvoltate, unde fondurile de investiții constituie principalul instrument de investire a surplusurilor financiare. În acest context, România, cu o investiție medie în fonduri de investiții de 158 EUR, se află încă la început. Comparativ, Ungaria are o investiție medie de 1550 EUR, iar Franța, una impresionantă, de 32,000 EUR.

Consider că aceasta este dovada unui potențial uriaș de creștere pentru industria noastră. Odată cu creșterea gradului de educație financiară și a resurselor financiare, ne putem aștepta ca tot mai mulți români să se îndrepte către fondurile de investiții ca instrument principal de economisire și investire.

Cum evaluați potențialul realist de dezvoltare al fondurilor de investiții din România și care anume sunt condițiile care ar trebui să fie îndeplinite pentru ca respectivul potențial să se materializeze?

Văd un potențial enorm de dezvoltare pentru fondurile de investiții din România. Investițiile în astfel de fonduri sunt încă la un nivel incipient în comparație cu alte țări europene, iar aceasta reprezintă o oportunitate semnificativă pentru creștere.

Potențialul acesta însă poate fi transformat în realitate doar dacă sunt îndeplinite câteva condiții esențiale. În primul rând, gradul de educație financiară al populației trebuie să crească. Acest lucru este esențial pentru a încuraja o abordare proactivă a economisirii și investițiilor și pentru a demistifica conceptul de fond de investiții. În al doilea rând, este esențială construirea și păstrarea încrederii investitorilor în piața financiară printr transparență și o comunicare clară

De asemenea, oferta de instrumente financiare trebuie să continue să se dezvolte. Un foarte bun exemplu este listarea Hidroelectrica aduce un plus semnificativ pieței locale prin notorietate, diversificare, precum si lichiditatea oferită.

În cele din urmă, este important să avem o reglementare solidă și predictibilă pentru a stimula dezvoltarea industriei fondurilor de investiții. Acest lucru ar trebui să includă reguli clare, corecte și previzibile care să protejeze investitorii și să promoveze concurența sănătoasă.

Mihai Săndoiu

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0