Mişu Negriţoiu: „Vrem o piaţa financiară nebancară de 15% din PIB”

Mişu Negriţoiu: „Vrem o piaţa financiară nebancară de 15% din PIB”

ASE

Recent Aula Magna a Academiei de Studii Economice din Bucureşti a găzduit un interesant eveniment- „Rolul pieţelor financiare non-bancare în creşterea economică”, organizat de ASF şi AGER. Vorbitorii au încercat să evalueze nivelul de implicare a sectorului financiar nebancar în economia reală a României. Aceştia fiind personaje de marcă printre care : Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, Mişu Negriţoiu, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, , Steven Maijoor, Preşedintele Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe, Pavel Năstase, Rectorul Academiei de Studii Economice , Andrew Candland, Director în cadrul Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale şi Academician Lucian- Liviu Albu, Directorul Institutului de Prognoză Economică şi-au exprimat opiniile referitoare la sectorul vizat, unul care se bucură de puţin timp de o supraveghere unitară.

În introducerea subiectului s-a făcut o evidenţă cronologică a evoluţiei dimensiunii activelor pieţei financiare nebancare în PIB. Ceea ce s-a remarcat a fost faptul că de-a lungul ultimilor patru ani, aceasta a avut o creştere de 24,7% de la 9,3% în 2010 la 11,6% în 2014.

În acest context, Mişu Negriţoiu, Preşedintele ASF a declarat faptul că obiectivul ASF este ca în următorii trei ani, aceast sector să atingă o pondere de 15% din PIB: „Obiectivul ASF pentru următorii trei ani este ca cei trei piloni cumulaţi ai sectorului financiar nebancar: Piaţa de Capital, Fondurile de Pensii şi Asigurările să atingă un procent de 15% din PIB. Totodată trebuie să reamintesc lansarea noii ţinte de transformare a România dintr-o piaţă de frontieră într-una emergentă ce va avea drept fundaţie continuarea privatizării şi creşterea lichidităţii prin listarea companiilor.” a declarat acesta.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Guvernatorul BNR a insistat asupra importanţei creşterii pieţei financiare nebancare la nivelul ţării, dat fiind faptul că sectorul bancar reprezintă o pondere prea mare în totalul activelor financiare (60,6% din PIB în 2014). Acest lucru conducând la numeroase dezechilibre: „Există o dominanţă masivă a băncilor în sectorul financiar ceea ce marchează un dezechilibru, aşadar trebuie să înţelem şi să susţinem creşterea pieţei financiare nebancare. La BNR operatorii financiari nebancari nu sunt percepuţi drept concurenţi, noi înţelegem că aceştia joacă un rol complementar.” a spus acesta. Totodată, Guvernatorul a explicat faptul că produsele sectorului în cauză vin drept alternative la depozitele bancare, în condiţiile în care dobânzile au scăzut foarte mult în ultima perioadă.

Printre provocările sectorului financiar nebancar s-au remarcat: indentificarea riscurilor şi protecţia investitorilor ca principale modaltăţi de creştere a eficacităţii pieţei, Steven Maijoor, Preşedintele Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe, subliniind că o creştere a piaţei de capital va implica mai multe riscuri, care, la rândul lor necesită o mai importantă supraveghere, avantaj de care băncile deja beneficiază având o tradiţie din punct de vedere al colectării de date, spre deosebire de sectorul nebancar.

Nici trecerea la Solvency II de la 1 ianuarie 2016 nu a fost omisă pe parcursul evenimentului, Andrew Candland, Director în cadrul Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale, exemplificând faptul că Directiva SII va aduce cu sine schimări numeroase cu scopul alinierii din punct de vedere al practicilor asigurătorilor la nivelul Uniunii Europene, motiv pentru care oamenii vor avea nevoie de timp pentru a le asimila: „Lucrurile nu se vor transforma imediat, oamenii vor avea nevoie de timp pentru a se adapta, însă trebuie să fim conştienţi de faptul că ele sunt necesare şi vor contribui la îmbunătăşirea lucrurilor pe termen lung.” a declarat acesta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0