Modificările Codului Insolvenței, pe ultima sută de metri

Florin-Motiu

Florin Moțiu, Consilier al Ministrului Justiției, a declarat joi că a fost găsit sprijin la Comisia Juridică (n. red. din Senat) pentru îndepărtarea articolelor din Codul Insolvenței care au provocat nemulțumiri, în cadrul conferinței ”Codul Insolvenței”, organizată de ziarul Bursa, în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI), la Hotel Pullman, din București.

“Cel mai probabil, la începutul lunii aprilie, Codul Insolvenței va trece de Parlament. Se dorește o aprobare rapidă a sa. Am găsit sprijin la Comisia Juridică (n. red. din Senat) pentru îndepărtarea articolelor care au provocat nemulțumiri”, a declarat Florin Moțiu, Consilier al Ministrului Justiției.

Potrivit acestuia, după aprobarea Codului, 60 de practicieni în insolvență și 60 de judecători vor beneficia de un program de formare.

Consilierul Ministrului Justiției a enumerat și principalele obiective ale noului Cod al Insolvenței: adunarea într-un singur act normativ a reglementărilor care sunt acum în 6 legi diferite, îmbunătățirea actului normativ, realizarea unui mai bun echilibru între interesele debitorului și ale creditorului, eficientizarea procedurii prin scurtarea termenelor aferente. Acesta a maiprecizat că în prezent Codul Insolvenței are 350 de pagini, incluzând propunerile.

Majoritatea specialiștilor prezenți ieri la conferința organizată de ziarul Bursa, în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI), au susținut necesitatea implementării falimentului persoanelor fizice.

”Va trebui să avem în mod obligatoriu o reglementare a insolvenței persoanelor fizice, fie că vrem, fie că vom fi obligați de alinierea legislația europeană în domeniu. Pâbă acum s-au opus Banca Națională a României și Asociația Română a Băncilor. Cred însă că inițial au înțeles puțin greșit procesul. Am discutat însă și acum nu mai sunt cutotul împotrivă”, a completat Florin Moțiu.

Consilierul Ministrului Justiției a mai adăugat că atunci când vom avea o astfel de lege, aceasta va fi inclusă în Codul Insolvenței.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, mai mult de 850.000 de persoane fizice sunt în stare de faliment, iar împrumuturile lor neperformante se reflectă în provizioanele tot mai mari ale băncilor.

”S-a vehiculat că dorința de implementare a unei legislații privind insolvența persoanelor fizice ar fi numai un deziderat al practicienilor în insolvență. Aceste persoane nu au bani să-și angajeze un astfel de specialist și nici active pentru a fi executate silit. Nu există motive pentru ca o astfel de prevedere să fie un motiv de bucurie pentru practicieni. Ne confruntăm însă că o problemă pe care nu o mai putem ignora”, a explicat Prof. Dr. Gheorghe Piperea.

Acesta a explicat că se poate derula o reorganizare judiciară ca la firme, care presupune sau nu tăieri de datorii, dar presupune şi o disciplină fiscală, un control, o monitorizare şi o reinserţie socială şi economică.

”Nu am înțeles de ce FMI se opune în România acestei reglementări pe când în Polonia sau Ungaria FMI este cel care redactează acestereglementări. Nu am înțeles nici de ce la nivel European există o astfel de opoziție, având în vedere că legislația UE prevere ca fiecare stat membru să aibă insolvență pentru persoane juridice dar și pentru persoane fizice”, a completat Prof. Dr. Gheorghe Piperea.

Daniel Florea, Deputat PSD, Membru în Comisia Juridică de disciplină și imunități, Camera Deputaților, a declarat că până acum au fost depuse 11 proiecte legislative în acest sens și că în prezent în Parlament se găsesc două. El a mai precizat că inițiativele privind insolvența persoanelor fizice au primit reacții negative dinpartea sectorului bancar românesc.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0