Monica Ivan, BRK Financial Group: Observăm depuneri în creştere în conturile de acumulare pe termen lung

Monica Ivan, BRK Financial Group: Observăm depuneri în creştere în conturile de acumulare pe termen lung

Simţim şi noi că există un excedent de lichiditate în piaţă, deci există cumpărători, iar dacă ne uităm la companiile listate, majoritatea sunt conduse de tineri cu deschidere spre piaţa de capital. Cred că efervescenţa provine din condiţiile atractive oferite de piaţă. Componenta de economisire a fost şi este mai ridicată, deoarece restricţiile impuse au dus la imposibilitatea efectuării unor cheltuieli tradiţionale”, spune Monica Ivan, directorul general al BRK Financial Group.

Cum a fost pandemia pentru piaţa de capital? De unde efervescenţa aceasta atât de mare pentru listări în 2021?

Deşi nu ne-am dorit-o, a fost bună încă din prima zi, în sensul în care contextul volatil al pieţelor a dus la o creştere exponenţială a rulajelor şi prin faptul că au venit clienţi noi spre piaţa de capital. Bine, asta a fost jumătatea plină a paharului, a existat şi jumătatea goală a paharului – materializată prin scăderi ale cotaţiilor şi implicit ale portofoliilor. În ceea ce priveşte apetitul spre listări, asistăm la o corelare cu contextul internaţional – 2021 fiind de an de referinţă din acest punct de vedere, stabilindu-se noi recorduri, atât în ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor cât şi în ceea ce priveşte valoarea capitalurilor atrase. Cred că efervescenţa provine din condiţiile atractive oferite de piaţă. Simţim şi noi că există un excedent de lichiditate în piaţă, deci există cumpărători, iar dacă ne uităm la companiile listate, majoritatea sunt conduse de tineri cu deschidere spre piaţa de capital.

Cum consideraţi că s-au descurcat românii în privinţa balanţei venituri/cheltuieli? Care a fost comportamentul lor legat de investiţii?

Componenta de economisire a fost şi este mai ridicată, deoarece restricţiile impuse au dus la imposibilitatea efectuării unor cheltuieli tradiţionale (concedii, transport, restaurante etc). Se vede aceasta şi prin faptul că soldul depozitelor populaţiei a crescut. Şi am observat la conturile clienţilor cu strategie de acumulare pe termen lung (buy and hold) că depunerile au fost în creştere.

Între criză şi riscuri există o relaţie direct proporţională: cum au perceput românii de această dată riscurile? Aţi sesizat schimbări de comportament printre clienţii Dvs?

Cred că vorbim de o generaţie de investitori cu un apetit mai ridicat la risc, deci pur şi simplu au fost riscuri asumate. Nu am auzit niciun client să spună „mi-am pierdut banii” şi mă refer inclusiv la acele luni când cotaţiile bursiere erau jos. Invers, dacă mă refer la generaţia investitorilor care au trecut prin criza precedentă, aş putea generaliza că aceştia au fost mai prudenţi.

Mulţi români sunt implicaţi pe piaţa criptomonedelor, semn că au apetit de risc ridicat: pot fi aceştia atraşi către investiţii în piaţa de capital?

Apetitul ridicat al românilor la risc putea fi văzut şi înainte, prin densitatea caselor de pariuri şi a casinourilor stradale, precum şi prin cifrele raportate de către industria autohtonă a gamblingului. Între gambling şi investiţie este o cale destul de lungă, deşi sunt sceptică la acest scenariu. Desigur, există şi clienţi (fie vechi, fie noi) care au plasamente în criptomonede, dar într-un mod calculat şi ca formă de diversificare, şi de regulă alocă ponderi reziduale criptomonedelor între activele lor financiare.

Ce recomandări investiţionale aveţi pentru deţinătorii de sume plasate în depozite bancare, destul de importante la momentul actual?

Cea mai simplă recomandare e să compare ratele dobânzilor bancare cu randamentele titlurilor de stat şi poate fi un început foarte bun de discuţie. Mai departe e puţin dificil de discutat la modul general, deoarece o recomandare trebuie să ţină cont de situaţia individuală a fiecărui individ, dar piaţa de capital oferă oportunităţi de plasament pentru profilul oricărui individ. În funcţie de apetitul al risc, obiectivele investiţionale şi durata preconizată a investiţiilor se poate construi un portofoliu diversificat cu randamente potenţiale atractive.

Cum vedeţi piaţa de capital în acest an? Cum se vede dezvoltarea ei de la ClujNapoca?

Frumoasă, verde şi în dezvoltare.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0