Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: „De ce nu se respectă regulile economiei de piaţă: concurenţa şi curăţenia pieţei marcate prin intrări şi ieşiri rapide.”

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: „De ce nu se respectă regulile economiei de piaţă: concurenţa şi curăţenia pieţei marcate prin intrări şi ieşiri rapide.”

isaMai bine de două decenii preocuparea principală a constat în întreprinderile de stat, însă trebuie să ne aplecăm asupra faptului că o treime din întreprinderile private au pierderi permanente. Poate unele societăţi sunt firme de apartament create pentru a mişca banii sau pentru a masca alte activităţi, însă de ce nu se respectă regulile economiei de piaţă: concurenţa şi curăţenia pieţei marcate prin intrări şi ieşiri rapide. Dacă o întreprindere nu face faţă acestor condiţii trebuie radiată” a declarat Guvernatorul BNR în cadrul evenimentului de lansare a Raportului asupra stabilităţii financiare 2015.

Culpabilitatea acestei situaţii este atribuită băncilor din punct de vedere al întreprinzătorilor aflaţi la ananghie, care consideră că acestea nu îi sprijină, iar pe de altă parte băncile tind să blameze lipsa societăţilor bancabile de la nivelul ţării.

De curând chiar, Bogdan Neacşu, Director Genral adjunct Garanti Bank declara faptul că se confruntă cu o lipsă de proiecte de finanţare la momentul actual raportate la lichiditatea pe care o deţin băncile: Ne confruntăm cu o lipsă de proiecte de finanţare în momentul actual raportate la lichiditatea pe care o deţinem. Vedem o lipsă a încrederii şi a iniţiativei în ceea ce îl priveşte pe antreprenorul local”. De aici şi tendinţa clară de creditare a persoanelor fizice în detrimentul persoanelor juridice, cărora li s-a oferit o atenţie sporită în perioada 2012-2014.

Totodată, Guvernatorul BNR a ilustrat situaţia întreprinderilor cu pierderi permanente prin intermediul metaforei: „Iluzia beţivului”. Iluzia beţivului ne spune că acesta îşi deschide un restaurant pentru a avea acces gratuit la alcool, tot aşa se remarcă şi întreprinderile menţionate anterior, se capitalizează de la bănci pentru ca antreprenorul să-şi atribuie din activele firmei.a spus acesta.

Printre concluziile acestui subiect s-a accentuat accesarea Fondurilor Europene ca sursă de capitalizare „Fondurile Europene ar putea fi considerate “donaţii”. De ce nu se insistă mai mult pe această sursă de capitalizare? Legătura puternică între antreprenor şi bancher ar trebui să ducă la capitalizarea bancară ulterioară celei prin Fonduri Europenea subliniat Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0