Mugur Isărescu: programul de reducere a ratelor la credite poate fi un prim pas spre diferenţierea impozitării

ISARESCU - CONFERINTA

Mugur Isăresu, guvernatorul BNR, a declarat astăzi că programul anuntat de guvern prin care persoanele cu venituri mai mici de 1.600 de lei îşi vor putea reduce ratele lunare la banci pe o perioada de doi ani, primind un ajutor de 300 de lei lei lunar sub forma scutirii de impozit, poate fi considerat un prim pas spre diferentierea impozitarii.

„Daca va functiona, si sper ca va functiona, este o masura buna. Este de preferat decat ce s-a intamplat in Ungaria cu creditul in valuta, desi noi nu avem aceasta problema a creditului in valuta. Sa nu creeze insa hazard moral, aici este o problema, pentru ca in definitiv, cineva poate spune: nu-mi convine ca din impozitul platit statului sa dau altora. In ultima instanta, daca persoanele carora li se adreseaza aceasta masura sunt limitate la venitul de 1600 de lei, este un prim pas spre diferentierea impozitarii”, a declarat Isărescu, în cadrul unui briefing la BNR.

Programul anuntat de guvern prevede posibilitatea ca persoanele care au venituri sub media pe economie, de 1600 de lei, sa poata amana timp de 2 ani plata unei parti, echivalentul a maxim 500 de lei din rata lunara la credit, urmand ca ulterior sa primeasca un credit fiscal din partea statului sub forma de o reducere de maxim 300 de lei lunar din impozitul pe venit.

Programul nu este obligatoriu ci optional pentru banci, dupa cum a subliniat Isarescu, acestea putand decide in ce conditii si caror clienti sa le acorde facilitatea de reesalonare a ratelor la credite.

„Prima noastra preocupare a fost ca programul sa nu fie obligatoriu, ci o schema voluntara in care bancherul sta fata in fata cu clientul lui si spune: avem la indemana un stimulent fiscal. Ne convine noua banca, si dumneavoastra sa procedam la aceasta usurare a venitului, intarziere de plata, cum vreti sa-i spuneti, si sa beneficiem de avantajul fiscal? Asadat atata vreme cat se face acest lucru pe baze de voluntariat, eu cred ca din punctul de vedere al bancii centrale, nu avem probleme. Insa cea mai importanta parte este cea fiscala, pentru ca ai niste costuri”, a adaugat guvernatorul.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0