Nicu Marcu, președinte ASF: Am susținut permanent ca listarea Hidroelectrica să fie exclusiv în România

Nicu Marcu, președinte ASF: Am susținut permanent ca listarea Hidroelectrica să fie exclusiv în România

Piața de capital românească a marcat o bornă istorică: așteptată cu nerăbdare de investitori, oferta publică la Hidroelectrica s-a încheiat, marcând un succes uriaș și semnalând faptul că, dacă se găsec companii performante, există atât bani cât și investitori avizi de plasamente. Cererea a fost uriașă pe parte de investitori de retail. Prețul final a fost stabilit la 104 lei pe acțiune și chiar în condițiile în care cota pentru investitorii mici a fost majorată la 20% din acțiunile scoase la vânzare aceștia tot vor primi aproximativ o treime din cât și-ar fi dorit ((indicele de alocare este de 0,32). Conform prețului de adjudecare, valoarea de piață a Hidroelectrica ar fi de 9,4 miliarde de euro.

Într-o intervenție la Digi 24, președintele ASF, Nicu Marcu a făcut următoarea declarație cu privire la listarea Hidroelectrica: „Autoritatea a susținut permanent ca listarea Hidroelectrica să fie numai în România. Am a avut încredere în piața din România, am avut încredere în faptul ca o să fie lichiditate în piață și acest lucru ni s-a confirmat. În urmă cu un an de zile, am tras acest semnal de alarmă, precizând că nu voi fi de acord decât cu o singură listare, iar aceasta să fie făcută în România. Automat, evaluarea Bursei va fi, cât de curând, refăcută și va trece la un alt stadiu de piață emergentă. Iar în acest context, marii investitori din Europa și nu numai din Europa vor veni către Bursa de Valori București, pentru că deja au încredere că Bursa de Valori București este mult mai mare decât până acum și că lucrurile se vor schimba radical. Deja începem să devenim un pol de putere economică în toată această regiune”.

Intenția inițială a Fondului Proprietatea a fost să vândă 17,3% din acțiunile Hidroelectrica: cererea uriașă i-a determint pe cei de la FP să lichideze toată deținerea, de 19,5% (89,7 milioane de acțiuni, din care 17,9 milioane de acțiuni au mers la investitorii de retail). În total, investitorii de retail au plasat ordine pentru cumpărarea unui număr de 55,8 milioane de acțiuni, pentru care au virat 6,25 de miliarde de lei. Micii investitori vor primi un număr de acțiuni egal cu numărul acțiunilor subscrise înmulțit cu indicele de alocare. Practic, cei care au subscris pachetul minim, de 50 de acțiuni, vor primi 16 titluri. Investitorii de retail au cotat la 112 lei pe acțiune în cadrul ofertei, dar prețul final al ofertei este de 104 lei și prin urmare vor primi înapoi diferența. De asemenea o mare parte din bani vor fi returnați pentru că alocarea va fi mai mică decât cererea din cauza suprasubscrierii mari. În plus cea mai mare parte a subscrierii de pe tranșa investitorilor mici, peste 85% din ea va beneficia de discountul de preț de 3%, pentru că au ofertat în primele cinci zile. Astfel pentru acest segment prețul de alocare al acțiunilor va fi de 100,88 de lei.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0