Banner Leasing 2025

OMRO listează obligațiuni în valoare de 12,3 milioane de lei pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al Bursei de Valori București

OMRO listează obligațiuni în valoare de 12,3 milioane de lei pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al Bursei de Valori București

OMRO, compania de creditare a fintech-ului Filbo — alături de Filbo Pay și EasyBill — listează astăzi, 1 iulie, pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al Bursei de Valori București (BVB) cea de-a patra emisiune de obligațiuni corporative, negarantate și subordonate, în valoare de 12,3 milioane de lei (2,4 milioane de euro), cu scadență în anul 2032. Noua rundă de finanțare consolidează strategia fintech-ului de a susține digitalizarea și accesul facil la capital pentru antreprenorii locali. 

Obligațiunile OMRO32 au valoare nominală de 100 lei per obligațiune și oferă investitorilor o dobândă anuală variabilă, calculată ca suma dintre Rata Dobânzii de Referință (rata de politică monetară stabilită de Banca Națională a României) și o marjă fixă de 5,5%. 

Prima emisiune de obligațiuni a companiei, cu simbolul bursier OMRO25E și o valoare totală de 2 milioane de euro, a fost listată în 2020 și a ajuns la maturitate anul acesta. Cea de-a doua emisiune, identificabilă sub simbolul OMRO26, însumează 10 milioane de lei și are scadența în 2027, în timp ce obligațiunile OMRO29E, în valoare de 1,56 milioane de euro, au fost listate anul acesta și au scadența în 2029. În total au fost emise obligațiuni în valoare de 8 milioane de euro, începând cu anul 2020 și până în prezent.

“Listarea celei de-a patra emisiuni de obligațiuni reprezintă o reconfirmare a încrederii investitorilor în viziunea noastră și în forța antreprenorilor români. Continuăm să construim un ecosistem financiar și tehnologic care oferă nu doar acces la capital, ci și instrumente inteligente pentru creștere și sustenabilitate. Într-un context economic plin de provocări, rămânem fideli misiunii noastre: să fim partenerul de încredere al antreprenorilor din România, susținându-le ideile cu soluții moderne, eficiente și 100% digitale. Această nouă emisiune este mai mult decât o finanțare — este un pas înainte spre o economie antreprenorială mai puternică, mai agilă și mai conectată. Prin aceste emisiuni recurente, OMRO demonstrează o strategie sustenabilă de finanțare, consolidându-și rolul ca actor relevant pe piața românească de capital”, a spus Georgiana Andrei, CEO OMRO, parte a fintech-ului FILBO.

”Tot mai multe companii românești apelează cu încredere și cu recurență la mecanismele pieței de capital pentru a obține finanțare și a-și pune în aplicare planurile de expansiune. Ne bucură faptul că OMRO revine cu cea de-a patra emisiune de obligațiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al bursei și a doua de anul acesta. Prin activitatea companiei, și anume înlesnirea procesului de microcreditare pentru micii întreprinzători, OMRO sprijină dezvoltarea economiei locale prin diversificarea variantelor de microfinanțare și, totodată, contribuie la evoluția pieței de capital din România”, a declarat Remus Vulpescu, Director General Bursa de Valori București.   

Admiterea la tranzacționare pentru actuala emisiune de obligațiuni OMRO a fost intermediată de S.S.I.F. BRK FINANCIAL GROUP S.A., în calitate de Consultant autorizat. În cadrul ofertei publice adresate exclusiv investitorilor calificați au subscris 4 clienți profesionali ai BRK FINANCIAL GROUP.

„Suntem onorați să fim alături de OMRO pentru a patra oară într-o etapă esențială de dezvoltare și să intermediem o tranzacție structurată într-un mod atipic, adaptat cerințelor actuale ale pieței. Într-un context în care finanțarea devine tot mai dificilă pentru companiile antreprenoriale, succesul acestui plasament privat, în valoare de peste 10 milioane de lei, reflectă clar interesul ridicat al investitorilor pentru instrumente care oferă un randament atractiv. Structura obligațiunilor – cu o maturitate de 7 ani, dobândă variabilă legată de rata BNR și o marjă de 5,5%, plus discounturi progresive – a fost decisivă în atragerea capitalului necesar și reconfirmă apetitul pieței pentru soluții inovatoare de finanțare”, a menționat Monica Ivan, CEO BRK Financial Group.  

În 2024, Banca Națională a României (BNR) a eliberat licența E-money pentru fintech-ul Filbo Pay S.A., fiind a patra licență de E-money emisă vreodată de BNR și prima emisă în ultimii 6 ani. Un an mai târziu de la obținerea acestei licențe a fost lansat serviciul de cont curent, consolidând direcția fintech-ului Filbo de a oferi antreprenorilor soluții financiare 100% digitale și integrate. Astăzi, clienții grupului Filbo își pot deschide conturi curente direct din aplicația mobilă, disponibilă în Google Play și App Store, având astfel acces rapid și simplificat la servicii financiare moderne, adaptate nevoilor reale ale micilor afaceri. 

Potivit memorandumului, OMRO, care aduce în platforma 100% digitală Filbo serviciile de microcreditare pentru antreprenorii români, a atras anul trecut finanțări importante, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, consolidând astfel relația cu Banca Transilvania, BNP Paribas, First Bank și CEC Bank, pentru a susține creșterea continuă a afacerii. La finalul anului 2024, valoarea portofoliului de credite al OMRO era de aproximativ 80 milioane de lei, de 5 ori mai mult față de anul 2019. OMRO își propune să crească cu peste 30% volumul creditelor acordate în anul 2025. Creșterea va fi susținută de toate canalele: digital, parteneriate și vânzări prin consultanți, principalele obiective ale instituției fiind susținerea microfinanțării afacerilor în România și creșterea susținută a companiei.