Perspective privind securitatea cibernetica a utilizatorilor IoT: 56% dintre ei isi doresc protejarea gadget-urilor personale, milenialii fiind preocupati cel mai mult de Securitate

Perspective privind securitatea cibernetica a utilizatorilor IoT: 56% dintre ei isi doresc protejarea gadget-urilor personale, milenialii fiind preocupati cel mai mult de Securitate

Un nou sondaj Kaspersky care exploreaza utilizarea dispozitivelor smart home si atitudinile fata de securitatea acestora dezvaluie ca mai mult de jumatate dintre consumatorii (56%) care detin echipamente de acest fel se simt responsabili pentru securitatea lor cibernetica. Milenialilor cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani le pasa cel mai mult de protectia dispozitivelor inteligente din casele lor, 54% securizeaza dispozitivele pe care le detin.

Industria globala a dispozitivelor smart home evidentiaza o crestere rapida a numarului de consumatori – iar in ceea ce priveste unele segmente, precum sistemele de securitate inteligente si incuietorile inteligente, este preconizata dublarea vanzarilor cu peste 106,3 miliarde de dolari1, respectiv 13,1 miliarde de dolari2 pana in 2030. Noul raport Kaspersky arata modul in care utilizarea din ce in ce mai mare a dispozitivelor inteligente afecteaza atitudinea utilizatorilor fata de problemele de securitate si protectie.

Masura in care utilizatorii accepta responsabilitatea pentru protectia gadget-urilor inteligente la domiciliu poate fi explicata prin temerile legate de posibilitatea de piratare. Sondajul arata ca procentul utilizatorilor ingrijorati de piratarea retelei lor de acasa si a routerului Wi-Fi sau accesarea rau-intentionata a sistemului de camere conectate la internet, cu scopul de a-i spiona, este de 56%, in ambele cazuri.

Cele mai serioase ingrijorari au fost observate cu privire la securitatea sistemelor de monitorizare a locuintei, a camerelor conectate la internet si a usilor si incuietorilor inteligente, aproximativ o treime dintre utilizatori recunoscand ca sunt foarte ingrijorati de securitatea si protectia lor. Astfel, 32% dintre utilizatorii sistemelor de monitorizare/securitate au recunoscut ca sunt „foarte ingrijorati” de securitatea si protectia gadget-urilor lor. 53% au fost fie „ingrijorati”, fie „oarecum ingrijorati”.

Lista gadget-urilor ingrijoratoare include camerele conectate la internet pentru monitorizarea bebelusilor si animalelor de companie si usile si incuietorile inteligente, 31% si 30% spunand ca securitatea lor este o „problema foarte ingrijoratoare”, in opinia lor.

Printre dispozitivele care cauzeaza cele mai putine probleme utilizatorilor se numara sistemele de climatizare (32%) si iluminatul inteligent (34%).

Raportul complet este disponibil aici.

Pentru a mentine toate dispozitivele inteligente in siguranta si protejate, expertii Kaspersky au compilat urmatoarele sfaturi:

  • Achizitionarea de dispozitive smart home second-hand nu este o practica sigura. Firmware-ul lor ar fi putut fi modificat de proprietarii anteriori pentru a oferi unui atacator de la distanta control deplin asupra ecosistemelor smart home ale utilizatorilor.
  • De asemenea, este important sa nu uitati sa schimbati parola initiala. In schimb, folositi una complexa si actualizati-o in mod regulat.
  • Pastrati-va reteaua in siguranta, pastrand private numerele de serie, adresele IP si alte informatii sensibile. Nu partajati dispozitivele inteligente ale utilizatorilor pe retelele sociale.
  • O solutie de securitate fiabila ar fi, de asemenea, foarte utila in securizarea si protejarea intregului ecosistem smart home.
  • Dupa ce v-ati hotarat asupra unei anumite aplicatii sau dispozitive, asigurati-va ca ramaneti la curent cu actualizarile si descoperirea vulnerabilitatilor. Instalati toate actualizarile lansate de dezvoltatori in timp util.

Kaspersky a delegat Arlington Research sa efectueze cercetari cantitative online cu 21.645 detinatori de dispozitive inteligente din 21 de tari, din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, China, Mexic, Brazilia, Chile, Rusia, Turcia, Franta, Tarile de Jos, Portugalia, India, Indonezia, Filipine, Peru, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita.

Sursa: Acumen Research and Consulting.

2 Sursa: Astute Analytica

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0