Perspectivele de creștere rapidă a prețurilor reprezintă un factor de îngrijorare pentru investitori

Perspectivele de creștere rapidă a prețurilor reprezintă un factor de îngrijorare pentru investitori

*Anul 2020 a fost ca un carusel. Nimeni nu putea previziona tumultul de evenimente care urmau să aibă loc și care este posibil să marcheze evoluția viitoare. Măsurile de susținere din partea guvernului și a băncilor centrale au ajutat la îmbunătățirea perspectivelor privind economia. În decembrie, capitalizarea totală de piață a „pieței globale de acțiuni”, care cuprinde bursele din aproape 90 de țări, a depășit pragul de 100.000 de miliarde de dolari pentru prima dată în istorie* spune Irina Cristescu, general manager XTB România, casă de brokeraj listată la Bursa de la Varșovia, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Piaţa Financiară .

Cum a fost anul 2020 pentru piaţa de capital? Care au fost cele mai importante momente ce trebuie notate într-un calendar care să rămâne în istoria acesteia?

Chiar de la începutul anului părea va urma o perioadă agitată, ca urmare a tensionării relațiilor geopolitice dintre SUA și Iran în urma asasinării generalului Qasem Soleimani. Totuși, nimeni nu prevestea tumultul de evenimente care urmau să aibă loc și care este posibil să marcheze evoluția viitoare.

Deși au existat multe scăderi ale pieței de capital în ultimele decenii, un crah al pieței nu a avut loc din 1987. Cea mai acceptată definiție a unui crah al pieței bursiere este o scădere de 10% sau mai mult într-o singură zi, iar pe 16 martie 2020 piețele de acțiuni s-au prăbușit: indicele Dow Jones a scăzut cu peste 13%, în timp ce S&P 500 și NASDAQ au scăzut cu 12%. Scăderea a venit pe fondul unor previziuni din ce în ce mai pesimiste privind impactul economic al măsurilor politice pe care oficialii guvernamentali le aveau în vedere pentru a gestiona pandemia.

Un alt eveniment remarcabil a avut loc în aprilie, când prețurile petrolului brut West Texas Intermediate (WTI) au căzut în teritoriul negativ pentru prima dată în istorie. Principalul motiv al fenomenului îl reprezintă lockdown-urile cauzate de pandemie. Cererea de petrol a scăzut pe măsură ce economia și mobilitatea populației au fost restricționate, în timp ce stocurile erau la capacități maxime (volumele erau atât de ridicate încât nu mai exista spațiu pentru stocarea materiei prime).

Un moment important pentru Uniunea Europeană a avut loc în luna mai, când Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și Președintele Franței, Emmanuel Macron, au propus un prim proiect pentru un Fond de redresare al UE, marcând un moment important pentru bloc. Mișcarea a reprezentat prima încercare de stabilire a unui mecanism de redistribuire fiscală între membri. Zona Euro a fost întotdeauna o uniune monetară, dar nu a reușit niciodată să adopte o politică fiscală comună care să ajute toate statele membre. Acest acord a schimbat acest lucru.

În ciuda obstacolelor care au apărut anul trecut în calea piețelor de capital. Măsurile de susținere din partea guvernului și a băncilor centrale au ajutat la îmbunătățirea perspectivelor privind economia. În decembrie, capitalizarea totală de piață a „pieței globale de acțiuni”, care cuprinde bursele din aproape 90 de țări, a depășit pragul de 100.000 de miliarde de dolari pentru prima dată în istorie.

Cum a fost acest an 2020 pentru XTB România? Ce v-aţi propus, ce a mers conform planului şi ce mai trebuie perfecţionat?

2020 a fost un an foarte bun pentru XTB. Obținerea unor creșteri de trei cifre a veniturilor și profiturilor nu ar fi fost posibilă fără câțiva ani de muncă intensă asupra produsului, tehnologiei și dezvoltării serviciilor. Datorită acestui fapt, am profitat de oportunitățile de dezvoltare și creștere oferite de volatilitatea peste medie din piețe. Anul acesta a confirmat stabilitatea fundamentelor pe care se bazează afacerea noastră. XTB a raportat creșteri dinamice ale tuturor indicatorilor cheie de eficiență financiară. Datorită condițiilor favorabile de piață, XTB a generat cel mai mare venit operațional din istoria companiei – 178.3 milioane EUR (o creștere cu 233,4% față de 2019), profit net – 89.9 milioane EUR (o creștere cu 597,4% față de 2019) și EBIT – 115.4 milioane EUR (creștere cu 689,3% față de 2019). Pe lângă volatilitatea ridicată pe piețele financiare și de mărfuri de-a lungul anului 2020, rezultatele financiare anuale foarte bune au fost facilitate și de reducerile ratelor de dobândă, ceea ce a făcut ca tranzacționarea cu instrumente financiare să fie foarte atractivă pentru mulți investitori.

Cum vedeţi preţul banilor în 2021-2022? Dar al celor mai importante *mărfuri*, să le spunem, începând cu petrolul şi ajungând la aur?

Perspectivele de creștere rapidă a prețurilor reprezintă un factor de îngrijorare pentru investitori. Revenirea accelerată de anul trecut a pieței de capital a fost alimentată și de ratele scăzute de dobândă la nivel global, care au răspuns nevoilor de împrumut ale companiilor și investitorilor. Dacă prețurile cresc suficient de repede, se consideră că Rezerva Federală din SUA ar putea fi forțată să crească ratele dobânzii mult mai devreme decât a fost planificat, ceea ce ar face ca împrumuturile să devină mai costisitoare pentru consumatori și întreprinderi. De asemenea, ratele mai mari ar putea afecta performanțele indicilor bursieri.

Chiar dacă, în trecut, un astfel de scenariu părea a fi exagerat, în acest moment temerile par a fi justificate. Fiecare indicator de inflație din SUA este în creștere, iar tendința ascendentă este așteptată să continue până în vară. Se așteaptă ca o creștere economică mai rapidă în SUA să exercite și mai multă presiune ascendentă asupra prețurilor. Totuși, trebuie subliniat că această apreciere bruscă ar putea fi și o urmare a unui efect de bază favorabil, dacă ținem cont că inflația era scăzută la începutul anului trecut.

Pe de altă parte, în Europa, situația nu pare a fi atât de îngrijorătoare. Indicatorul Prețurilor de Consum din Zona Euro a adus rezultate mixte în martie, valoarea de bază avansând, în timp ce varianta core, care exclude bunuri cu prețuri volatile precum alimentele și energia, a scăzut. În acest context, valorile par că vor rămâne departe de ținta de 2% a Băncii Centrale Europene pentru o perioadă mai lungă de timp.

În privința petrolului, se așteaptă o creștere a prețurilor pe fondul unei cereri ridicate odată cu redeschiderea celor mai multe economii. Totuși, trebuie subliniat că mare parte din acești factori pozitivi au fost deja incluși în preț, ceea ce face ca, în condițiile actuale, potențialul de creștere pe termen scurt pare a fi limitat. Revenirea materiei prime a fost bazată pe o reducere a producției în încercarea de a compensa consumul pierdut. Deși în acest an se așteaptă ca nivelul cererii să îl depășească pe cel al ofertei, ceea ce ar duce piața într-o situație de deficit de ofertă, potențialele surse de majorare ale producției ar putea cauza anumite corecții.

Un context inflaționist pare a fi favorabil pentru aur, ceea ce la prima vedere pare a fi adevărat. Totuși, apetitul ridicat pentru risc al investitorilor a dus la o vânzare în masă a titlurilor de stat din SUA care a alimentat creșterea randamentelor acestor instrumente. Acest scenariu duce la o majorare a costului de oportunitate reprezentat de deținerea aurului, întrucât acesta nu oferă randament investitorilor. Mai mult, aprecierea continuă a dolarului american a reprezentat un alt factor de risc pentru metalul prețios. Având în vedere perspectivele optimiste de redeschidere și de revigorare a economiei, evoluția aurului ar putea să fie mai timidă, o tendință laterală fiind posibilă.

Cum vedeţi performanţele macro ale României, UE dar şi globale, pentru 2021-2021? Ce puncte tari şi ce puncte slabe există pentru fiecare dintre cele trei menţionate?

Cu toții se așteaptă la recuperări importante din partea celor mai multe regiuni. Totuși, ritmul de redresare tinde să fie diferit. Țările în care procesul de vaccinare este mai lent, nivelul de susținere din partea politicilor economice este scăzut și a căror economie este dependentă de turism este posibil să revină mai lent.

La nivel global, este posibil ca a doua jumătate a anului să aducă o performanță net superioară primei părți, pe măsură ce tot mai multe restricții vor fi eliminate și activitățile economice vor intra pe drumul normal.

În Europa, observăm în continuare probleme în ceea ce privește gestionarea pandemiei, fiind în continuare impuse anumite restricții destul de dure în anumite regiuni pentru a limita extinderea. Totuși, dacă ținem cont de estimările prezentate de UE, aproximativ 50% din populație va fi vaccinată până la sfârșitul lunii iunie. Un astfel de context ar putea alimenta o revenire în forță a economiei europene.

Conform datelor FMI, economia României este așteptată să avanseze cu 6% în acest an, reprezentând a doua cea mai bună performanță din Europa. Pe măsură ce activitatea economică va căpăta tracțiune, este posibil ca printre sectoarele care ies în evidență să fie cel de construcții și sectorul de servicii, în special IT-ul.

Ce sectoare economice credeţi că vor performa bine în 2021, din punctul de vedere al companiilor listate?  Ce pieţe externe credeţi că vor performa cel mai bine în 2021?

Companiile producătoare de semiconductori ar putea traversa o perioadă bună în 2021, în ciuda problemelor legate de deficitul de ofertă al cipurilor. Companiile de înaltă tehnologie, care sunt furnizori importanți pentru companiile ciclice, ar putea beneficia de revenirea economică, probabil mai mult decât companiile pe care le alimentează. Un aspect important în privința acestor firme este că indiferent de dezbaterea actuală între acțiuni tip value și cele tip growth, se poate susține că sectorul echipamentelor cu cipuri și al producătorilor de cipuri face parte din ambele categorii, ceea ce reprezintă un atuu.

În privința piețelor de urmărit, aș sublinia piețele europene care nu s-au remarcat prin creșteri puternice în timpul redresării post pandemice precum Spania sau Italia, confruntându-se cu probleme în încercarea de a ține sub control pandemia. Totuși, acestea au perspective economice destul de solide, Spania ocupând primul loc în topul celor mai bune performante din Europa din acest an conform estimărilor FMI, prognozându-se o rată de creștere economică de 6,4%.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0