Petru Ștefănuț, Director General, TTS: Suntem o companie ce oferă servicii logistice integrate pe toată lungimea Dunării, cu planuri continue de extindere

Petru Ștefănuț, Director General, TTS: Suntem o companie ce oferă servicii logistice integrate pe toată lungimea Dunării, cu planuri continue de extindere

„Transport Trade Services SA a fost listat la Bursa de Valori București în iunie 2021, acțiunile fiind incluse în principalul indice al bursei – BET, precum și ROTX – indice lansat în martie 2005, dezvoltat, calculat și diseminat în timp real de Bursa din Viena în colaborare cu Bursa de Valori București, precum și FTSE Russell Micro Cap. După maxime istorice la începutul lunii iulie, capitalizarea TTS se apropie de 200 de milioane de euro, fapt care ne bucură, în special prin prisma parteneriatului pe care îl avem cu noii noștri acționari”, afirmă în interviul acordat revistei noastre, Petru Ștefănuț, directorul general al TTS, un jucător-cheie în transportul fluvial pe Dunăre.

(Interviu publicat în suplimentul Piața de Capital al revistei Piața Financiară, august 2023)

Afacerile TTS se dovedesc a fi puternic susținute atât de creșterea cererii pentru servicii de transport fluvial pe Dunăre, cât și în ceea ce privește serviciile de operare portuară în portul Constanța, ca urmare a conflictului din Ucraina. În ce măsură apreciați că după încetarea conflictului din Ucraina, volumele de activitate ar putea fi substanțial afectate raportat la cele din 2022 și 2023?

Perspectivele de afaceri pentru TTS sunt pozitive în următorii ani, având în vedere strategia de dezvoltare axată pe creșterea organică, creșterea prin achiziții și ESG (sustenabilitate, responsabilitate socială și guvernanță corporativă). Compania se concentrează pe consolidarea prezenței în toate țările în care își desfășoară activitatea, urmărind să devină lider în servicii logistice integrate din bazinul Dunării.

Rezultatele grupului TTS din ultimul an ne-au consolidat poziția în regiune și formează o bază solidă pentru activitatea viitoare. Ne-am dezvoltat și am evoluat ca un grup de afaceri, cu expertiză internațională, în permanentă adaptare la noile realități ale pieței. Suntem o companie ce oferă servicii logistice integrate pe toată lungimea Dunării, cu planuri continue de extindere.

În plus, TTS va continua să investească în extinderea și îmbunătățirea flotei de transport pe apă, în modernizarea activelor și digitalizarea proceselor, cu accent pe reducerea emisiilor de carbon. Achiziția terminalului Decirom din portul Constanța va contribui la creșterea capacității de operare și optimizarea fluxurilor de mărfuri, având un potențial impact asupra rezultatelor începând din anul viitor. TTS se poziționează pentru succesul viitor și pentru a demonstra angajamentul său față de îmbunătățirea continuă și inovație.

Grupul TTS este constituit din 14 societăți autonome din punct de vedere economic, legal, financiar, administrativ și comercial. Desfășoară operațiuni în România, Ungaria, Austria și pe întreg cursul navigabil al Dunării. Acoperim geografic România, Serbia, Ungaria, Croația, Bulgaria și mai nou Ucraina. TTS este un jucător-cheie în transportul fluvial, reprezentând aproximativ 30% din traficul pe Dunăre în ceea ce privește volumele transportate, capacitatea și dimensiunea flotei proprii. De asemenea, avem o cotă de piață de aproximativ 12% din capacitatea de operare a portului Constanța.

Cât de durabilă apreciați că este reconfigurarea lanțurilor logistice actuale, care au determinat TTS să realizeze investiții suplimentare, precum achiziția terminalului Decirom în portul Constanța? Cererea normalizată de servicii după închiderea conflictului din Ucraina va permite un nivel de utilizare ridicat al capacităților de transport și operare portuară ale TTS?

În primul trimestru al anului 2023 am înregistrat rezultate în creștere. Profitul net consolidat a înregistrat o creștere de peste 600%, ajungând la 89,1 milioane de lei, iar afacerile au însumat 306,5 milioane de lei, în creștere cu 89,5% față de trimestrul 1 al anului 2022. EBITDA (câștiguri înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) a înregistrat, de asemenea, o creștere de aproximativ 300% în primul trimestru al anului 2023, față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 125 de milioane de lei.

Aceste rezultate, în contextul unor rezultate excepționale în 2022, evidențiază capacitatea de a ne adapta la schimbările economice și de a crea o bază solidă pentru operațiuni și extindere.

Modelul nostru de afaceri a demonstrat reziliență și capacitate de adaptare deosebite, compania înregistrând rezultate de excepție în 2022, un an cu multe provocări pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina, provocări pe care am reușit să le transformăm în oportunități. Reconfigurarea lanțurilor logistice cauzată de război a avut un impact semnificativ asupra structurii volumelor de activitate, însă am demonstrat că avem capacitatea de a ne adapta și a răspunde în funcție de situație pentru a valorifica oportunitățile care pot apărea în piață. În primul trimestru al anului 2023, volumul de mărfuri operate în port a fost aproape egal cu volumul de mărfuri transportate pe cale fluvială (cu o diferență de 1.000 tone în favoarea operării portuare).

Principalul risc pentru activitatea Grupului TTS este legat de schimbările climatice și este riscul de secetă prelungită. Am luat măsuri pentru diminuarea acestui risc prin extinderea activității de operare portuară, dezvoltarea operațiunilor în portul Constanța și identificarea de alternative de transport pentru porțiunile afectată. Această direcție de dezvoltare a grupului conduce la diminuarea ponderii fluxurilor de mărfuri potențial afectate de secete în bazinul Dunării de Jos prin operarea de fluxuri noi de mărfuri non-agricole, cu transport asigurat de mijloace terestre.

Achiziția terminalului Decirom va contribui la creșterea capacității de operare și optimizarea fluxurilor de mărfuri ale companiei. Decirom este un terminal de mărfuri generale, are proprii clienți, dispune de spații de depozitare și patru dane de adâncime, oferind acces la nave de până la 65.000 de tone și beneficiind de conexiuni feroviare și rutiere bune. Astfel, suntem pregătiți să ne adaptăm la noi mixuri de mărfuri și să abordăm prudent noile condiții de piață.

Cum vedeți perspectivele de afaceri pentru următorii trei-cinci ani? Care sunt obiectivele strategice ale grupului în această perioadă?

Grupul TTS oferă servicii logistice integrate pe toată lungimea Dunării, cu o capacitate a flotei de peste 800 mii de tone, 8 macarale plutitoare și două terminale în portul Constanța, iar achiziția terminalului Decirom va fi al treilea terminal. Compania operează în 7 porturi la Dunăre și are două șantiere navale pe care le folosește pentru întreținerea și repararea flotei proprii și flote terțe. Transportă și operează anual, în funcție de cerere, între 14-15 milioane de tone marfă, într-un mod eficient și cu un grad mare de siguranță.

Suntem bine poziționați pentru a ne atinge prioritățile strategice regionale pentru următorii ani, atât de consolidare a prezenței, cât și de creștere în toate țările în care își desfășoară activitatea. Ne-am propus să devenim furnizorul numărul 1 de servicii logistice integrate din bazinul Dunării și să acționăm ca integrator de piață. Strategia de dezvoltare a Grupului TTS se bazează pe trei piloni – creștere organică, creștere prin achiziții și ESG (sustenabilitate, responsabilitate socială și guvernanță corporativă).

Modernizarea activelor și digitalizarea proceselor sunt considerate elemente cheie ale identității Grupului TTS. Echipa a cultivat o cultură a performanței și a implicării, beneficiind de un context favorabil în care creșterea transportului pe ape interioare este solicitată de întreaga economie a continentului. De asemenea, accesarea fondurilor europene nerambursabile reprezintă o oportunitate valorificată de TTS, prin demararea unui proiect de modernizare a portului Giurgiu, cu o valoare totală de 4,8 milioane de euro, din care 1,9 milioane de euro reprezintă contribuția TTS. Proiectul este în curs de execuție și se preconizează finalizarea sa până la sfârșitul anului 2023. Interesul generat de aceste evoluții este semnificativ, accelerând planurile companiei și reprezentând o oportunitate pentru toți cei implicați, parteneri, echipă și acționari.

Întărirea capacității de operare a companiei presupune investiții semnificative în următorii ani. Care sunt principalele zone de investiții ale TTS în 2023 și anii următori?

Anul 2023 este un an al investițiilor record, principalul obiectiv avut în vedere este integrarea terminalului DECIROM din portul Constanța în activitatea grupului, etapă care marchează continuarea tradiției de peste 25 de ani în care au fost preluate 7 companii. Activele Grupului sunt estimate la aproximativ 200 de milioane de euro. La nivel de grup, investițiile planificate pentru 2023 se ridică la aproximativ 72 de milioane de euro din care bugetul TTS individual este de 45 de milioane de euro. Investițiile sunt necesare pentru a ne întări poziția în piață ca furnizor de servicii logistice integrate.

În linie cu strategia noastră de creștere, continuăm să investim în extinderea și îmbunătățirea flotei noastre de transport pe apă. Aceasta include un program complet de modernizare și recertificare a barjelor, precum și construcția de noi barje pentru a mări capacitatea noastră de transport. În plus, vom investi în macarale plutitoare pentru a îmbunătăți operațiunile portuare și a crește eficiența noastră globală.

Prin efectuarea acestor investiții strategice, suntem dedicați furnizării de soluții logistice de ultimă generație și menținerii poziției noastre de lider în industrie.

Cum apreciați evoluția acțiunilor TTS la Bursă de Valori București de la listare și cum vedeți grupul peste cinci-zece ani că emitent pe bursă locală?

Transport Trade Services SA a fost listat la Bursa de Valori București în iunie 2021, acțiunile fiind incluse în principalul indice al bursei – BET, precum și ROTX- indice lansat în martie 2005, dezvoltat, calculat și diseminat în timp real de Bursa din Viena în colaborare cu Bursa de Valori București, precum și FTSE Russell Micro Cap. După maxime istorice la începutul lunii iulie, capitalizarea TTS se apropie de 200 de milioane de euro, fapt care ne bucură, în special prin prisma parteneriatului pe care îl avem cu noii noștri acționari.

Rezultatele excelente, transparența în comunicare, precum și deschiderea Grupului TTS în abordarea Relației cu Investitorii, au contribuit la o mai bună informare asupra operațiunilor companiei, creșterea acoperirii cu analiză financiară a companiei, menținerea unui contact permanent cu acționarii noștri, precum și atragerea de noi acționari. TTS a fost una din cele 4 companii din BET care au închis anul pe plus, într-un context de piață dificil și este în topul creșterilor din acest an. În primul semestru prețul acțiunilor TTS a avansat cu aproximativ 40%, fiind în top performeri ai pieței.

De asemenea, cea mai recentă analiză a Erste Grup din iunie 2023 a oferit o recomandare de cumpărare și un preț țintă de 16,65 lei pentru acțiunile TTS în anii următori. Prețul țintă al Erste este cu 15,4% peste cel anunțat în martie 2023, de 14,43 lei.

Abordăm o strategie de abordare pe termen lung și observăm o cunoaștere din ce în ce mai bună a modelului nostru de afaceri de către investitori. Construim pas cu pas pentru a menține încrederea și a demonstra continuu potențialul nostru, pregătindu-ne în același timp pentru viitor.

Mihai Săndoiu

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0