Piețele financiare internaționale, în redinamizare în aprilie

Piețele financiare internaționale, în redinamizare în aprilie

În aprilie percepția de risc pe piețele financiare internaționale s-a ameliorat semnificativ, evoluție determinată de semnalele de depășire a pu ctului culminant al acestui val al pandemiei și de măsurile fără precedent implementate de băncile centrale și de guverne pentru contracararea impactului economic al acestui șoc, se arată în recentul raport întocmit de analiştii Băncii Transilvania.
Ameliorarea percepției de risc investițional este reflectată și de declinul indicatorului de volatilitate pentru indicele bursier S&P 500 (pe medie lunară cu 28.2% raportat la martie) (aspect evidențiat în al doilea grafic din partea dreaptă). Media lunară a acestui indicator nu a depășit nivelul înregistrat în perioada Marii Recesiuni.
Din punct de vedere macroeconomic indicatorii comunicați în aprilie în SUA și Zona Euro s-au deteriorat cu ritmuri severe, pe fondul șocului indus de pandemie și restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare.
În SUA încrederea consumatorilor a scăzut în aprilie spre minimul din iunie 2014, indicatorii din piața imobiliară s-au diminuat semnificativ în martie, iar indicatorii din piața forței de muncă au continuat să se deterioreze săptămâna trecută, evoluții care exprimă premise nefavorabile pentru consumul privat (principala componentă a PIB) pe termen scurt, după declinul cu 5% an/an din martie. În acest context, Rezerva Federală a semnalat continuarea politicii monetare acomodative pe termen mediu, iar Administrația a anunțat perspectiva implementării de noi măsuri de susținere a economiei pe termen scurt.
În Zona Euro încrederea în economie a scăzut în aprilie spre minimul din martie 2009. Totodată, industria prelucrătoare și sectorul de servicii au scăzut cu ritmuri record în aprilie (conform indicatorilor PMI), iar PIB-ul regiunii s-a diminuat cu 3.3% an/an în T1. De asemenea, rata șomajului a urcat de la 7.3% în februarie la 7.4% în martie. Pe de altă parte, încrederea investitorilor s-a ameliorat în aprilie, evoluție care exprimă premise de redinamizare economică pe termen scurt. Acest scenariu este susținut și de accelerarea creditului neguvernamental de la 3.7% an/an în februarie la 5% an/an în martie, evidențiindu-se majorarea componentei companii cu 5.4% an/an. Nu în ultimul rând, Banca Centrală Europeană (BCE) a implementat noi măsuri non-standard de relaxare monetară în aprilie, lună în care Consiliul European a aprobat programul de 540 miliarde EUR pentru contracararea impactului economic al pandemiei.
Pe de altă parte, în China (a doua economie a lumii) procesul de relansare economică a continuat în luna aprilie.
Pe piața titlurilor de stat rata medie de dobândă pe scadența 10 ani a înregistrat evoluții divergente luna trecută: scădere în SUA cu 25.5% la 0.66% și creștere în Germania cu 17.7% la -0.43%.
Nu în ultimul rând, cotațiile internaționale la țiței au continuat declinul în luna aprilie, aspect evidențiat în ultimul grafic din partea dreaptă.
Semnalele de depășire a punctului culminant al pandemiei și implementarea de măsuri fără precedent de susținere a economiei au determinat creșterea indicelui MSCI Global cu 10.6% la 489.2 puncte luna trecută (scădere cu 13.5% în 2020). Se evidențiază majorarea indicelui MSCI pentru piețele dezvoltate cu 10.8% la 2,052.9 puncte (declin cu 13% de la începutul anului). Totodată, indicele MSCI pentru piețele emergente a urcat cu 9% la 924.9 puncte (diminuare cu 17% de la începutul anului).
În SUA indicele Dow Jones a crescut cu 11.1% la 24,345.7 puncte (minus 14.7% ytd), iar indicele S&P 500 a urcat cu 12.7% la 2,912.4 puncte (declin cu 9.9% ytd). De asemenea, indicele pan-european Stoxx 600 a consemnat un avans de 6.2% la 340 puncte (minus 18.2% ytd). Totodată, indicele MSCI Asia Pacific a urcat cu 8.1% la 148 puncte (diminuare cu 13.3% de la începutul anului). Nu în ultimul rând, în România indicele BET a crescut cu 4.6% la 7,978.6 puncte în aprilie (scădere cu 20% în 2020).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0