Plăţile în euro deplin conectate la Uniunea Europeană prin TRANSFOND

Plăţile în euro deplin conectate la Uniunea Europeană prin TRANSFOND

euro

Şase companii membre ale Asociaţiei Europene a Caselor de Compensare Automată (EACHA) şi-au unit forţele pentru a oferi servicii centralizate şi optimizate de procesare a tranzacţiilor din Zona Unică de Plăţi în Euro (SEPA). În acest scop, a fost fondată o nouă companie denumită Cooperativa Europeană de Compensare (ECC), înregistrată în data de 23 iunie 2015. Obiectivul ECC este acela de creştere a interoperabilităţii şi eficienţei în Zona Unică de Plăţi în Euro prin intermediul unei platforme comune de servicii.

Noua platformă europeană, ce va deveni operaţională la finele anului 2015, va oferi un model centralizat optimizat de interoperabilitate a caselor de compensare, bazat pe cadrul EACHA, utilizând un model multi-ciclic şi decontarea interbancară în sistemul TARGET2.

ECC a fost fondată de un grup de case de compensare automată europene – DIAS – Grecia, Equens – Olanda /Germania/Italia, Iberpay – Spania, ICBPI – Italia, KIR – Polonia şi TRANSFOND – România. La momentul actual, aceste entităţi împreună cu sisteme similare din trei bănci centrale – Banca d’Italia, Deutsche Bundesbank şi Oesterreichische Nationalbank – intenţionează să proceseze tranzacţiile între casele de compensare automată participante, mai exact tranzacţiile transmise de la o casă de compensare automată la alta. Participarea în ECC va fi deschisă tuturor caselor de compensare automată europene.

Odată cu migrarea la SEPA, este de aşteptat ca piaţa să evolueze rapid, pentru furnizarea de servicii de plăţi optimizate şi noi soluţii inovatoare care să satisfacă aşteptările consumatorilor. Participanţii ECC percep acest aspect ca o oportunitate de livrare a serviciului extins în cadrul SEPA printr-o cooperare strânsă, în concordanţă cu aspiraţiile Uniunii Europene de a crea o piaţă europeană integrată de plăţi. Luând în considerare faptul că băncile şi corporaţiile îşi concentrează procesarea plăţilor într-un număr limitat de ţări SEPA, este de aşteptat ca volumul de legături să crească semnificativ. Platforma comună de servicii va crea economii de scară şi va sprijini creşterea cererii în piaţă.

Totodată ECC va oferi un număr semnificativ de beneficii participanţilor şi clienţilor acestora. În primul rând, aceasta permite procesarea eficientă şi sigură a volumelor de tranzacţii între casele de compensare automată, în creştere, într-o piaţă integrată de plăţi europene. Procesarea unor astfel de volume în creştere prin intermediul unei platforme unice va spori semnificativ eficientizarea costurilor valorificând economiile de scară, prin trecerea de la interoperabilitate bilaterală la modelul multilateral. În al doilea rând, acesta oferă accesibilitate deplină prestatorilor de servicii de plăţi care participă la casele de compensare automată conectate, cu mai mult de 3.200 de coduri BIC (Cod Identificare Bancară). În plus, punerea la comun a capacităţilor şi resurselor operaţionale a mai multor case de compensare automată în cadrul ECC va oferi posibilităţi viitoare de cooperare în dezvoltări ulterioare, cum ar fi compensarea şi decontarea în timp real.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0